Åpen klasse

1. pris

Hvor kommer denne svarte solen fra? Fra hvilken vanvittig galakse nagler dens usynlige stråler meg ned til jorden, til sengen, stumheten, til avkallet? Sitat fra Julia Kristevas bok Svart sol – depresjon og melankoli.

Therese Alice Sanne

Svart Sol

Følelsen av å være fanget i et indre kaos – i en eksistensiell krise – kan bare oppleves av en selv. Motsetningen mellom det ytre vi kan se og en persons indre tanker, er for stor til å begripe. I beskrivelsen av smerten kommer ord til kort. Hvordan kan en slik intens indre virkelighet, usynlig for oss andre, forstås og formidles? Én av fem unge oppgir at de sliter psykisk. Her har tre av dem bidratt ved å tegne, male og skrive på portrettene av dem selv.

Juryens begrunnelse: Det er en spennende tid for fotografiet, og det skjer mye på dokumentarfeltet som bryter ut av de faste rammene. Dette er et forsøk på å prate om psykisk sykdom, som er utrolig vanskelig å visualisere. Subjektene har eierskap i sine egne bilder. Det er ikke fotografens tolkning. Serien vinner for følelsen den skaper.

– Jeg pleide å gå til pulten min så raskt som mulig med blikket festet til gulvet. Straks jeg satte meg begynte jeg å tegne, så det skulle se ut som jeg holdt på med noe. Bestevennen min var den eneste jeg snakket med i klassen. Når hun var borte var jeg helt alene. Navneoppropet og mitt ja, ble et bevis på at jeg faktisk var i rommet og forble noen ganger det eneste jeg sa i løpet av en dag. Slik gikk dagene over i år, og jeg falt dypere og dypere ned i et mørke. Jeg fortalte aldri noen hvordan jeg hadde det. Jeg tenkte de ikke ville merke det om jeg ble borte – Mari Reinton (19).

Utdrag av diktet Lit til kunsten av Ingve: Eg set mi lit til kunsten, han vil meg bare vel. Han blandar seg i dunsten av eksos her i mi sjel.

– Jeg våknet opp en dag uten noe håp for fremtiden. Den mørke natten hadde trengt seg inn i sjelen min, og den ville ikke skille seg fra meg. Ikke en gang i dagslyset. Jeg ville ikke leve slik. Selv det minste smil måtte tvinges fram. Dypt inne i denne paralyserende, følelsesløse tilstanden, skinte det en strime av håp over meg. Jeg klamrer meg fremdeles fast til dette håpet, om at jeg en dag, vil være mer tilfreds med livet. – Ingve (28).

– Noe samler seg opp uten konkrete ord eller bilder, bare et intenst følelsestrykk som ikke får noe utløp. Angsten blir altoppslukende, og noen dager føles det som om dette vonde aldri skal gå over. Jeg begynner å skade meg for å holde ut de verste dagene. Ved å perforere huden blir det litt lettere og jeg greier å samle meg. – Lise Klevestuen (29).

– Rundt meg høres stemmer og hurtige skritt. Slanger og ledninger er koblet til kroppen min og det piper i maskiner rundt meg. Jeg lever. Og det irriterer meg. Etter et par dager på intensivavdelingen blir jeg tvangsinnlagt på akuttpsykiatrisk. Rommene er nedstrippet og dørene er låst. Jeg hater det. Hva er vitsen med å sitte der, alene og isolert? Under samtale med overlegen greier jeg å overbevise han om at jeg ikke er akutt suicidal, og får reise hjem. Samme kveld gjør jeg et nytt forsøk. I løpet av den måneden prøver jeg fire ganger, den siste inne på akuttposten – Lise Klevestuen (29).


2. pris

Raggarstevnet Wheels & Wings i Falkenberg, Sverige. Ordet raggar betyr å sjekke damer.

Knut Egil Wang

Moment/Dagens Næringsliv

Evig kjør

På raggerstevnet Wheels & Wings drømmer unge svensker seg tilbake til det bensinluktende 50-tallet.

Juryens begrunnelse: En cinematisk, vakker serie. Fra den rosa røyken, til kvinnen som lener seg på bilen i motlys. Den er klassisk fotografert og det virker som man er i en annen tid. Men det er jo Sverige.

Raggerkulturen var egentlig en protestbevegelse på 50­tallet, men så har raggingen bare blitt værende.

Burn-Out. Nå i farger.

“En bil er ikke sint på deg. En bil er aldri forbanna. Jeg vil være ragger til jeg dør.” Carl Holmqvist (17)

Burn Out-­konkurransen i Falkenberg sentrum er ett av høydepunktene under stevnet.

Ebba Lindberg og en Cadillac på Circle K.

Hver en raggarbil har sin egen klubb. Bilen tilhører Screwdriver Cruisers, sjåføren Göteborgklubben Sölve. Festen i bilen har vart i mange timer allerede.

Veronica Antonsson og Nicklas Gren har innredet både leilighet, bil og piknikkbord som om de levde på 40­tallet. Til Wheels & Wings på Falkenberg kommer de med to barn og en Chevrolet Stylemaster anno 1948.


3. pris

Klaudia Lech

Frilans, VG

Venter på sjefen

Personell fra det amerikanske luftforsvaret var oppstilt til ære for Nato-sjefen, i god tid før flyet hadde landet på Sheppard Air Force Base i Texas. Sikkerhetssituasjonen i verden er høyspent. På sjarmoffensiv i USA og Canada kommer Nato-sjefen med et hjertesukk: – Dette var ikke jobben jeg ble valgt til. Men det var jobben jeg fikk.

Juryens begrunnelse: Et bilde som oppsummerer absurditeten i makt og verdenspolitikk, hvordan vi flytter rundt på statsledere og har et show. Det er likegyldig om det er Trump, Stoltenberg, eller en annen statsleder som er på vei.

Logoen til Adresseavisen
Logoen til Aftenposten
Logoen til Bilder Nordic
Logoen til Bergens Tidende
Logoen til DN
Logoen til Foto.no
Logoen til M24
Logoen til Morgenbladet
Logoen til NRK
Logoen til Sony
Logoen til VG