Klima og miljø

Vinner

 

Paul S. Amundsen

Frilans, Bergens Tidende

Flommen i Mellom–Europa

Over 200 mennesker omkom da et uvær førte til enorme oversvømmelser i store deler av Tyskland, Nederland og Belgia 15. juli. Werner Schreiners hjem ble totalskadet da vannmassene strømmet inn i huset i den tyske landsbyen Bad Neuenahr Ahrweiler.

Juryens begrunnelse

Man har ikke brydd seg så mye om klimaet før konsekvensene kjentes her. I sommer kom krisen til Europa. Et veldig godt bilde som viser den pågående katastrofen. Mannen som har mistet huset sitt er fotografert med en ømhet. En viktig historie i den Store Viktige Historien.


2. pris

 

 

Sindre Thoresen Lønnes

NRK

Er den der, tro?

Høstmørket har senket seg over Kragerøskjærgården. Det er tid for et av årets store høydepunkter for Knut Erik Hansen (t.v.) og Lars Christian Holte. De er artsfiskere, en type sportsfiske der målet er å fange så mange forskjellige fiskearter som mulig med fiskestang. Denne kvelden er de på jakt etter flyndrefisken Piggvar, som ligger og lurer et sted under sandkornene. De siste årene har de merket noe dramatisk, litt lenger ute i havet. Arter som for få år siden var enkle å fiske, har nå forsvunnet helt. — Det er nesten umulig å få fisk som sei, hvitting, torsk og lyr. Det virker som det er litt kollaps der ute, sier Holte. Både forskning og fiske viser at det går dårlig med mange fiskeslag i Indre Skagerrak. Havforskningsinstituttet har gjort målinger av torskebestanden i Oslofjorden i over hundre år. For 20 år siden merket de en kollaps, og nå er mer enn 90 prosent av torsken borte. Arts- fiskerne mener de store forandringene i havet er et faresignal.

Juryens begrunnelse

Menneskeheten står og kikker ned i mørket, og forstår ikke hva vi har gjort med planeten. Nå begynner fiskene å forsvinne. Et viktig bilde som summerer situasjonen godt på filmisk vis. Vanvittig godt fotografert.


3. pris

 

Matthis Kleeb

Frilans, E24

Extinction Rebellion

I august demonstrerte og aksjonerte hundrevis av de totalt 2000 medlem- mene fra aksjonsgruppen Extinction Rebellion mot oljeutvinning og naturinngrep.

— Det holder ikke å peke på forskning, holde appeller i FN, skrive kronikker eller skolestreike, sier Jonas Kittelsen. Det har han prøvd før. Kittelsen går fremst i en sørgemarsj for naturen sammen med 30 andre aktivister, på vei til klima- og miljødepartementet for å aksjonere mot gruvevirksomheten Nussir. Selskapet fikk i fjor tillatelse til å dumpe gruveavfall i Repparfjorden i Finnmark. Det er kun Norge og Papua Ny-Guinea som tillater nye sjødeponier.

Juryens begrunnelse

Det blir stadig mer fokus på klimakrisen, spesielt blant unge. Denne bildeserien viser hvem som kjemper denne kampen, og de gode bildetekstene gir et innblikk i den enkeltes grunnlag for engasjement.

 

Sørgemarsjen føres videre opp til Regjeringskvartalet. I toget går Sara Backer sammen med moren Torunn Backer. De bor i Fredrikstad, men har reist inn til Oslo for å delta på sin første XR-markering. —Man er modig hvis man tør å ta alvoret innover seg, fordi det rikker ved grunnstrukturene av samfunnet og livet vårt, sier Sara Backer. — Sivil ulydighet er et sterkt virkemiddel, men vi står overfor en krise som allerede rammer liv og som vil ramme mange flere, sier 19-åringen. På grunn av syk- dom klarer ikke Backer å aksjonere like mye som hun selv skulle ønske. Dette er hennes første markering noensinne. Hun føler seg heldig som har moren med seg på laget.

 

Professor og sosialantropolog Thomas Hylland Eriksen var en av dem som holdt appell under sørgemarsjen for naturen. På et banner under demonstrasjonen står det «Norsk olje dreper».

 

Anna Nordahl Carlsen er en av 53 aktivister som ble arrestert og isolert på glattcelle i ti timer denne dagen. — Jeg gjør opprør fordi jeg nekter å lukke øynene mens de folkevalgte forspiller omsorgsplikten de har påtatt seg, ved å stadig sette uetisk politikk foran jordens livsgrunnlag, folkehelse og de yngre generasjoners fremtid. Samfunnskontrakten er brutt, sier Carlsen.

 

Mellom Karl Johans gate og Slottet i Oslo danser, demonstrerer og aksjonerer flere titalls mennesker til popsangen «Staying Alive». Andre lenker seg fast i hverandre på bakken og blir til slutt arrestert av politiet for å blokkere trafikken.

 

Medlemmene av Extinction Rebellion blokkerer veikryss og broer i Oslo, og limer seg fast i vinduer på Regjeringskvartalet. De mener sivil ulydighet er nødvendig for å få oss til å innse alvoret.

 

De samme politibetjentene er å se på de ulike aksjonene. Aktivistene forteller at politiet er «snille» og at de er «skikkelig hyggelige».

 

Rundt femti personer overnatter i telt eller møter opp utenfor Equinors kontor på Fornebu for å gjennomføre en hemmelig aksjon.

 

Klokken fem om morgenen tar to aktivister seg opp på det 15 meter høye taket på Equinors kontorer på Fornebu via en innleid elektrisk lift.

 

Fra taket slipper de ned et banner like ved siden av hovedinngangen til Equinor-kontorene. «Fracking kills! Out of Vaca Muerta now!» leser skiltet. Aksjonen er en protest mot Equinors fracking-virksomhet i Argentina. Vaca Muerta har et av de største skiferoljereservene i verden. Ifølge The Guardian, skjer fracking-ulykker ofte i området, og kjemikaler fra utvinningen har forurenset lokale drikkekilder, ødelagt jordbruk og fordrevet familier.

Logoen til Adresseavisen
Logoen til Aftenposten
Logoen til Bilder Nordic
Logoen til Bergens Tidende
Logoen til DN
Logoen til Foto.no
Logoen til M24
Logoen til Morgenbladet
Logoen til NRK
Logoen til Sony
Logoen til VG