Dokumentar utland

1. pris

00619 08. Dokumentar utland 20.06.2015 01/10 Flukten til Europa Syriske flyktninger venter rundt en varebil hvor frivillige deler ut vann og såpe i Akcakale, Tyrkia, på grensen mellom Tyrkia og Syria. Titusener krysset grensen mellom de to landene i 2015 for å komme unna krigen som herjer i Syria. Over en million flyktninger har kommet til Europa i 2015 via sjøveien, en stor andel av dem syrere som rømmer fra den brutale borgerkrigen i deres hjemland. De aller fleste av dem har fulgt ruten gjennom Tyrkia, Hellas, Balkan til nord-Europa. Tusener har omkommet i overfylte båter på Middelhavet, desperate flyktninger har levd i overfylte leire, europeiske myndigheter har stått overfor den største flyktningkrisen på kontinentet siden 2. verdenskrig. Krisen har skapt splittelse i EU, grensegjerder har blitt bygget, men mest av alt har den bragt de globale utfordringene inn på vår dørstokk. Jeg fulgte i flyktningene fotspor, fra grensen mellom Syria og Tyrkia, til Hellas, Makedonia, Serbia, Kroatia, Slovenia til Tyskland.

Syriske flyktninger venter rundt en varebil der frivillige deler ut vann og såpe, i Akcakale, Tyrkia, på grensen mellom Tyrkia og Syria. Titusener krysset grensen mellom de to landene i 2015, for å komme unna krigen som herjer i Syria.

Espen Rasmussen

VG

Flukten til Europa

Over én million flyktninger har kommet til Europa i 2015 via sjøveien. En stor andel av dem er syrere som rømmer fra den brutale borgerkrigen i deres hjemland. De aller fleste av dem har fulgt ruten gjennom Tyrkia, Hellas og Balkan til Nord-Europa. Tusener har omkommet i overfylte båter på Middelhavet, og desperate flyktninger har levd i overfylte leire. Europeiske myndigheter har stått overfor den største flyktningkrisen på kontinentet siden 2. verdenskrig. Krisen har skapt splittelse i EU, grensegjerder har blitt bygget, men mest av alt har den bragt de globale utfordringene til oss. Jeg fulgte i flyktning- enes fotspor, fra grensen mellom Syria og Tyrkia, til Hellas, Makedonia, Serbia, Kroatia og Slovenia til Tyskland.

Juryens begrunnelse: Vi blir med på en reise gjennom Europa sammen med flyktningene. Et omfattende arbeid av fjorårets viktigste hendelse. Vi kommer tett på, langt unna og får det store bildet. Serien skiller seg klart ut. Dette er fotografier på et høyt, internasjonalt nivå.

00619 08. Dokumentar utland 10.09.2015 02/10 Flukten til Europa Presse, frivillige og lokale tar imot syriske flyktninger i en gummibåt når den ankommer de nordlige strendene på den greske øya Lesbos. Det er stort sett frivillige fra land som Nederland, England, Norge og Danmark som som gir flyktningene hjelp når de ankommer øya. Over en million flyktninger har kommet til Europa i 2015 via sjøveien, en stor andel av dem syrere som rømmer fra den brutale borgerkrigen i deres hjemland. De aller fleste av dem har fulgt ruten gjennom Tyrkia, Hellas, Balkan til nord-Europa. Tusener har omkommet i overfylte båter på Middelhavet, desperate flyktninger har levd i overfylte leire, europeiske myndigheter har stått overfor den største flyktningkrisen på kontinentet siden 2. verdenskrig. Krisen har skapt splittelse i EU, grensegjerder har blitt bygget, men mest av alt har den bragt de globale utfordringene inn på vår dørstokk. Jeg fulgte i flyktningene fotspor, fra grensen mellom Syria og Tyrkia, til Hellas, Makedonia, Serbia, Kroatia, Slovenia til Tyskland.

Presse, frivillige og lokale tar imot syriske flyktninger i en gummibåt når den ankommer de nordlige strendene på den greske øya Lesbos. Det er stort sett frivillige fra land som Nederland, England, Norge og Danmark, som som gir flyktningene hjelp når de ankommer øya.

00619 08. Dokumentar utland 21.07.2015 03/10 Flukten til Europa Flyktninger hopper ut av gummibåten i det de ankommer den greske øya Lesbos. Hver dag ankom rundt 2.000 mennesker på flukt den greske ferieøya, noe som gjorde at mottakssystemet kollapset. Reisen fra Tyrkia tar en time og hver person betaler rundt 7.000 kroner for overfarten. Etter at de kommer til land, kutter de hull i gummibåtene i frykt for å bli sendt tilbake. Over en million flyktninger har kommet til Europa i 2015 via sjøveien, en stor andel av dem syrere som rømmer fra den brutale borgerkrigen i deres hjemland. De aller fleste av dem har fulgt ruten gjennom Tyrkia, Hellas, Balkan til nord-Europa. Tusener har omkommet i overfylte båter på Middelhavet, desperate flyktninger har levd i overfylte leire, europeiske myndigheter har stått overfor den største flyktningkrisen på kontinentet siden 2. verdenskrig. Krisen har skapt splittelse i EU, grensegjerder har blitt bygget, men mest av alt har den bragt de globale utfordringene inn på vår dørstokk. Jeg fulgte i flyktningene fotspor, fra grensen mellom Syria og Tyrkia, til Hellas, Makedonia, Serbia, Kroatia, Slovenia til Tyskland.

Flyktninger hopper ut av gummibåten idet de ankommer den greske øya Lesbos. Hver dag ankom rundt 2000 mennesker på flukt til den greske ferieøya, noe som gjorde at mottakssystemet kollapset. Reisen fra Tyrkia tar en time og hver person betaler rundt 7000 kroner for overfarten. Etter at de kommer i land, kutter de hull i gummibåtene i frykt for å bli sendt tilbake.

00619 08. Dokumentar utland 09.09.2015 04/10 Flukten til Europa To menn som ankom Lesbos noen minutter tidligere, forsøker å få tilbake vamen med varmefolier delt ut av frivillige mens de ser to nye gummibåter med flyktninger ankomme. Denne dagen kom rundt 40 båter til den greske øya med mer enn 2.000 flyktninger. Over en million flyktninger har kommet til Europa i 2015 via sjøveien, en stor andel av dem syrere som rømmer fra den brutale borgerkrigen i deres hjemland. De aller fleste av dem har fulgt ruten gjennom Tyrkia, Hellas, Balkan til nord-Europa. Tusener har omkommet i overfylte båter på Middelhavet, desperate flyktninger har levd i overfylte leire, europeiske myndigheter har stått overfor den største flyktningkrisen på kontinentet siden 2. verdenskrig. Krisen har skapt splittelse i EU, grensegjerder har blitt bygget, men mest av alt har den bragt de globale utfordringene inn på vår dørstokk. Jeg fulgte i flyktningene fotspor, fra grensen mellom Syria og Tyrkia, til Hellas, Makedonia, Serbia, Kroatia, Slovenia til Tyskland.

To menn som ankom Lesbos noen minutter tidligere, forsøker å få tilbake vamen med varmefolier delt ut av frivillige mens de ser to nye gummibåter med flyktninger ankomme. Denne dagen kom rundt 40 båter til den greske øya med mer enn 2000 flyktninger.

00619 08. Dokumentar utland 05.08.2015 05/10 Flukten til Europa En gruppe med rundt 50 flyktninger går mot grensen mellom Hellas og Makedonia ved byen Evzonoi på gresk side, De går til fots i rundt to timer for å komme over grensen uten å bli stoppet av grensepolitiet. Fra Athen tok de en av de mange organiserte bussturene til 50 euro per person. Over en million flyktninger har kommet til Europa i 2015 via sjøveien, en stor andel av dem syrere som rømmer fra den brutale borgerkrigen i deres hjemland. De aller fleste av dem har fulgt ruten gjennom Tyrkia, Hellas, Balkan til nord-Europa. Tusener har omkommet i overfylte båter på Middelhavet, desperate flyktninger har levd i overfylte leire, europeiske myndigheter har stått overfor den største flyktningkrisen på kontinentet siden 2. verdenskrig. Krisen har skapt splittelse i EU, grensegjerder har blitt bygget, men mest av alt har den bragt de globale utfordringene inn på vår dørstokk. Jeg fulgte i flyktningene fotspor, fra grensen mellom Syria og Tyrkia, til Hellas, Makedonia, Serbia, Kroatia, Slovenia til Tyskland.

En gruppe med rundt 50 flyktninger går mot grensen mellom Hellas og Makedonia ved byen Evzonoi på gresk side. De går til fots i rundt to timer for å komme over grensen uten å bli stoppet av grensepolitiet. Fra Athen tok de en av de mange organiserte bussturene til 50 euro per person.

00619 08. Dokumentar utland 05.08.2015 06/10 Flukten til Europa En ung mann ber på bensinstasjonen ved byen Evzonoi i Hellas, rett ved grensen til Makedonia, før han sammen med andre flyktninger skal krysse grensen til fots. Hundrevis av flyktninger ankommer hver natt for å fortsette ferden mot nord-Europa. Over en million flyktninger har kommet til Europa i 2015 via sjøveien, en stor andel av dem syrere som rømmer fra den brutale borgerkrigen i deres hjemland. De aller fleste av dem har fulgt ruten gjennom Tyrkia, Hellas, Balkan til nord-Europa. Tusener har omkommet i overfylte båter på Middelhavet, desperate flyktninger har levd i overfylte leire, europeiske myndigheter har stått overfor den største flyktningkrisen på kontinentet siden 2. verdenskrig. Krisen har skapt splittelse i EU, grensegjerder har blitt bygget, men mest av alt har den bragt de globale utfordringene inn på vår dørstokk. Jeg fulgte i flyktningene fotspor, fra grensen mellom Syria og Tyrkia, til Hellas, Makedonia, Serbia, Kroatia, Slovenia til Tyskland.

En ung mann ber på bensinstasjonen ved byen Evzonoi i Hellas, rett ved grensen til Makedonia, før han sammen med andre flyktninger skal krysse grensen til fots. Hundrevis av flyktninger ankommer hver natt for å fortsette ferden mot Nord-Europa.

00619 08. Dokumentar utland 10.12.2015 07/10 Flukten til Europa En flyktning sitter på en buss og venter på videre transport. Gjennom Makedonia får flyktningene et dokument som gir de tillatelse til gjennomreise med tog, mens de i Serbia fraktes med busser. Mange går også til fots eller bruker sykkel de flere hundre kilometerne gjennom landet. Over en million flyktninger har kommet til Europa i 2015 via sjøveien, en stor andel av dem syrere som rømmer fra den brutale borgerkrigen i deres hjemland. De aller fleste av dem har fulgt ruten gjennom Tyrkia, Hellas, Balkan til nord-Europa. Tusener har omkommet i overfylte båter på Middelhavet, desperate flyktninger har levd i overfylte leire, europeiske myndigheter har stått overfor den største flyktningkrisen på kontinentet siden 2. verdenskrig. Krisen har skapt splittelse i EU, grensegjerder har blitt bygget, men mest av alt har den bragt de globale utfordringene inn på vår dørstokk. Jeg fulgte i flyktningene fotspor, fra grensen mellom Syria og Tyrkia, til Hellas, Makedonia, Serbia, Kroatia, Slovenia til Tyskland.

En flyktning sitter på en buss og venter på videre transport. Gjennom Makedonia får flyktningene et dokument som gir dem tillatelse til gjennomreise med tog, mens de i Serbia fraktes med busser. Mange går til fots eller sykler flere hundre kilometer gjennom landet.

00619 08. Dokumentar utland 05.08.2015 08/10 Flukten til Europa På plattformen på jernbanestasjonen i byen Gevgelija i Makedonia ligger hundrevis av flyktninger og sover mens de venter på at toget som skal ta dem gjennom landet skal ankomme. Reisen til Serbia tar bare noen få timer. Over en million flyktninger har kommet til Europa i 2015 via sjøveien, en stor andel av dem syrere som rømmer fra den brutale borgerkrigen i deres hjemland. De aller fleste av dem har fulgt ruten gjennom Tyrkia, Hellas, Balkan til nord-Europa. Tusener har omkommet i overfylte båter på Middelhavet, desperate flyktninger har levd i overfylte leire, europeiske myndigheter har stått overfor den største flyktningkrisen på kontinentet siden 2. verdenskrig. Krisen har skapt splittelse i EU, grensegjerder har blitt bygget, men mest av alt har den bragt de globale utfordringene inn på vår dørstokk. Jeg fulgte i flyktningene fotspor, fra grensen mellom Syria og Tyrkia, til Hellas, Makedonia, Serbia, Kroatia, Slovenia til Tyskland.

På plattformen på jernbanestasjonen i byen Gevgelija i Makedonia ligger hundrevis av flyktninger og sover mens de venter på at toget skal ankomme. Reisen til Serbia tar bare noen få timer.

00619 08. Dokumentar utland 05.08.2015 09/10 Flukten til Europa Flyktningenes reise fra Hellas tar dem ut av EU før de på nytt må krysse inn i sonen på grensen til Kroatia. I sommer var mange av de uoffisielle grensepasseringene åpne og flyktningene krysset til fots. Men på høsten begynte flere land å sette opp gjerder for å få kontroll på strømmen av flyktninger og samtidig ble det organisert transport og mottaksstasjoner. Over en million flyktninger har kommet til Europa i 2015 via sjøveien, en stor andel av dem syrere som rømmer fra den brutale borgerkrigen i deres hjemland. De aller fleste av dem har fulgt ruten gjennom Tyrkia, Hellas, Balkan til nord-Europa. Tusener har omkommet i overfylte båter på Middelhavet, desperate flyktninger har levd i overfylte leire, europeiske myndigheter har stått overfor den største flyktningkrisen på kontinentet siden 2. verdenskrig. Krisen har skapt splittelse i EU, grensegjerder har blitt bygget, men mest av alt har den bragt de globale utfordringene inn på vår dørstokk. Jeg fulgte i flyktningene fotspor, fra grensen mellom Syria og Tyrkia, til Hellas, Makedonia, Serbia, Kroatia, Slovenia til Tyskland.

Flyktningenes reise fra Hellas tar dem ut av EU før de på nytt må krysse inn i sonen på grensen til Kroatia. I sommer var mange av de uoffisielle grenseovergangene åpne og flyktningene krysset til fots. Men på høsten begynte flere land å sette opp gjerder for å få kontroll på strømmen av flyktninger. Samtidig ble det organisert transport og mottaksstasjoner.

00619 08. Dokumentar utland 15.08.2015 10/10 Flukten til Europa 21 år gamle Ehsan Dallal fra Syria har vært i Tyskland i en dag. Han ankom med tog fra Ungarn etter at resten av gruppen han reiste med ble arrestert av politiet der Han klarte å komme seg unna og unngikk å avgi fingeravtrykk. Det tyske kjæresteparet Tina og Lydia inviterte han til middag og en dusj i deres hjem etter at de møtte Ehsan sammen med hans venn Karam utrenfor et mottakssenter. Over en million flyktninger har kommet til Europa i 2015 via sjøveien, en stor andel av dem syrere som rømmer fra den brutale borgerkrigen i deres hjemland. De aller fleste av dem har fulgt ruten gjennom Tyrkia, Hellas, Balkan til nord-Europa. Tusener har omkommet i overfylte båter på Middelhavet, desperate flyktninger har levd i overfylte leire, europeiske myndigheter har stått overfor den største flyktningkrisen på kontinentet siden 2. verdenskrig. Krisen har skapt splittelse i EU, grensegjerder har blitt bygget, men mest av alt har den bragt de globale utfordringene inn på vår dørstokk. Jeg fulgte i flyktningene fotspor, fra grensen mellom Syria og Tyrkia, til Hellas, Makedonia, Serbia, Kroatia, Slovenia til Tyskland.

21 år gamle Ehsan Dallal fra Syria har vært i Tyskland i en dag. Han ankom med tog fra Ungarn etter at resten av gruppen han reiste med ble arrestert av politiet der. Han klarte å komme seg unna og unngikk å avgi fingeravtrykk. Det tyske kjæresteparet Tina og Lydia inviterte ham til middag og en dusj i deres hjem etter at de møtte Ehsan og vennen Karam utenfor et mottakssenter.


2. pris

00619 08. Dokumentar utland 22.03.2014 01/10 Livet blant ruinene Et nygift par i sentrum av Detroit; USA, på vei til fest og fotografering. Detroit var stedet hvor middelklassen ble skapt, mye takket være bilindustrien med Ford og General Motors i spissen. Hundretusener flyttet til byen, og den vokste raskt, og med gode lønninger og arbeid for alle, vokste forbruket. Men klasseskille, rasisme, opptøyer, korrupsjon og ikke minst stigende arbeidsledighet fra 1970-tallet førte til at mange forlot den en gang så pulserende byen. Tilbake sto tomme fabrikker, boliger, butikker, skoler, sykehus og andre offentlige bygninger. På begynnelsen av 1950-tallet bodde det over 1,8 millioner mennesker i Detroit, i dag rundt 700.000. I juli 2013 gikk byen konkurs, den største bykonkursen i amerikansk historie. Serien ble påbegynt i 2014 og avsluttet i 2015.

Et nygift par i sentrum av Detroit, på vei til fest og fotografering.

Espen Rasmussen

VG

Livet blant ruinene

Detroit var stedet hvor middelklassen ble skapt, mye takket være bilindustrien med Ford og General Motors i spissen. Hundre- tusener flyttet til den amerikanske byen, og den vokste raskt. Med gode lønninger og arbeid for alle, steg forbruket. Men klasseskille, rasisme, opptøyer, korrupsjon og ikke minst stigende arbeidsledighet fra 1970-tallet, førte til at mange forlot den en gang så pulserende byen. Tilbake sto tomme fabrikker, boliger, butikker, skoler, sykehus og andre offentlige bygninger. På begynnelsen av 1950-tallet bodde det over 1,8 millioner mennesker i Detroit, i dag rundt 700 000. I juli 2013 gikk byen konkurs, den største bykonkursen i amerikansk historie.

Juryens begrunnelse: En uventet skildring av den økonomiske nedgangen i Detroit. Serien veksler godt mellom mennesker og forlatte lokaler. Det kan ikke ha vært lett å komme seg inn i noen av disse situasjonene.

00619 08. Dokumentar utland 22.03.2014 02/10 Livet blant ruinene En av utallige kirker som forfaller i Detroit. Fortsatt blir bygninger forlatt og ikke lenge etter kommer metallsamlere inn i bygningene for å kutte ned metall for så å selge det videre. Detroit var stedet hvor middelklassen ble skapt, mye takket være bilindustrien med Ford og General Motors i spissen. Hundretusener flyttet til byen, og den vokste raskt, og med gode lønninger og arbeid for alle, vokste forbruket. Men klasseskille, rasisme, opptøyer, korrupsjon og ikke minst stigende arbeidsledighet fra 1970-tallet førte til at mange forlot den en gang så pulserende byen. Tilbake sto tomme fabrikker, boliger, butikker, skoler, sykehus og andre offentlige bygninger. På begynnelsen av 1950-tallet bodde det over 1,8 millioner mennesker i Detroit, i dag rundt 700.000. I juli 2013 gikk byen konkurs, den største bykonkursen i amerikansk historie. Serien ble påbegynt i 2014 og avsluttet i 2015.

En av utallige kirker som forfaller i Detroit. Fortsatt blir bygninger forlatt og ikke lenge etter kommer metallsamlere inn i bygningene for å kutte ned metall, for så å selge det videre.

00619 08. Dokumentar utland 15.11.2015 03/10 Livet blant ruinene 24 år gamle "JB" og hans samboer Deb (38) røyker hasj i et bolighus i Detroit. Bygget er det syvende Deb har kjøpt på auksjon for 4.000 kroner. Hun setter boligene i stand for så å leie de ut eller selge dem videre. Detroit var stedet hvor middelklassen ble skapt, mye takket være bilindustrien med Ford og General Motors i spissen. Hundretusener flyttet til byen, og den vokste raskt, og med gode lønninger og arbeid for alle, vokste forbruket. Men klasseskille, rasisme, opptøyer, korrupsjon og ikke minst stigende arbeidsledighet fra 1970-tallet førte til at mange forlot den en gang så pulserende byen. Tilbake sto tomme fabrikker, boliger, butikker, skoler, sykehus og andre offentlige bygninger. På begynnelsen av 1950-tallet bodde det over 1,8 millioner mennesker i Detroit, i dag rundt 700.000. I juli 2013 gikk byen konkurs, den største bykonkursen i amerikansk historie. Serien ble påbegynt i 2014 og avsluttet i 2015.

24 år gamle JB og hans samboer Deb (38) røyker hasj i et bolighus i Detroit. Bygget er det syvende Deb har kjøpt på auksjon for 4000 kroner. Hun setter boligene i stand for så å leie de ut, eller selge dem videre.

00619 08. Dokumentar utland 26.03.2014 04/10 Livet blant ruinene Ved elven Rouge River i Detroit står tomme boliger og hus som fortsatt er i bruk side om side. Området er preget av tung industri, og fortsatt driver Ford en stor fabrikk i området. Detroit var stedet hvor middelklassen ble skapt, mye takket være bilindustrien med Ford og General Motors i spissen. Hundretusener flyttet til byen, og den vokste raskt, og med gode lønninger og arbeid for alle, vokste forbruket. Men klasseskille, rasisme, opptøyer, korrupsjon og ikke minst stigende arbeidsledighet fra 1970-tallet førte til at mange forlot den en gang så pulserende byen. Tilbake sto tomme fabrikker, boliger, butikker, skoler, sykehus og andre offentlige bygninger. På begynnelsen av 1950-tallet bodde det over 1,8 millioner mennesker i Detroit, i dag rundt 700.000. I juli 2013 gikk byen konkurs, den største bykonkursen i amerikansk historie. Serien ble påbegynt i 2014 og avsluttet i 2015.

Ved elven Rouge River står tomme boliger og hus som fortsatt er i bruk side om side. Området er preget av tungindustri, og fortsatt driver Ford en stor fabrikk i området.

00619 08. Dokumentar utland 13.11.2015 05/10 Rob “Budd” Robert Borduin kjøper opp tomme boliger og andre bygninger på auksjon for rundt 4.000 kroner stykket. Deretter reparerer han de mest prekære skadene, før han leier de ut til folk som trenger et sted å bo for en billig penge. Hjemme i sitt eget hus samler han på alt som kan komme til nytte så boligen er kaotisk. Detroit var stedet hvor middelklassen ble skapt, mye takket være bilindustrien med Ford og General Motors i spissen. Hundretusener flyttet til byen, og den vokste raskt, og med gode lønninger og arbeid for alle, vokste forbruket. Men klasseskille, rasisme, opptøyer, korrupsjon og ikke minst stigende arbeidsledighet fra 1970-tallet førte til at mange forlot den en gang så pulserende byen. Tilbake sto tomme fabrikker, boliger, butikker, skoler, sykehus og andre offentlige bygninger. På begynnelsen av 1950-tallet bodde det over 1,8 millioner mennesker i Detroit, i dag rundt 700.000. I juli 2013 gikk byen konkurs, den største bykonkursen i amerikansk historie. Serien ble påbegynt i 2014 og avsluttet i 2015.

Rob «Budd» Robert Borduin kjøper opp tomme boliger og andre bygninger på auksjon for rundt 4000 kroner stykket. Deretter reparerer han de mest prekære skadene, før han leier dem ut til folk som trenger et sted å bo for en billig penge. Hjemme i sitt eget hus samler han på alt som kan komme til nytte.

00619 08. Dokumentar utland 22.03.2014 06/10 Livet blant ruinene En forlatt skole i Detroit. Fotograf Jesse White tjener penger ved å ta med seg hobbyfotografer og nysgjerrige på ruinturer i Detroit, som til denne skolen. Detroit var stedet hvor middelklassen ble skapt, mye takket være bilindustrien med Ford og General Motors i spissen. Hundretusener flyttet til byen, og den vokste raskt, og med gode lønninger og arbeid for alle, vokste forbruket. Men klasseskille, rasisme, opptøyer, korrupsjon og ikke minst stigende arbeidsledighet fra 1970-tallet førte til at mange forlot den en gang så pulserende byen. Tilbake sto tomme fabrikker, boliger, butikker, skoler, sykehus og andre offentlige bygninger. På begynnelsen av 1950-tallet bodde det over 1,8 millioner mennesker i Detroit, i dag rundt 700.000. I juli 2013 gikk byen konkurs, den største bykonkursen i amerikansk historie. Serien ble påbegynt i 2014 og avsluttet i 2015.

Fotograf Jesse White tjener penger ved å ta med seg hobbyfotografer og nysgjerrige på ruinturer i Detroit, som til denne forlatte skolen.

00619 08. Dokumentar utland 23.03.2014 07/10 Livet blant ruinene John Brian sammen med sin samboer utenfor huset deres ved Rouge River i Detroit. - Jeg har alltid en revolver på meg når jeg går ut. Man vet aldri når du kan rammes av kriminalitet i denne byen, sier han. Detroit var stedet hvor middelklassen ble skapt, mye takket være bilindustrien med Ford og General Motors i spissen. Hundretusener flyttet til byen, og den vokste raskt, og med gode lønninger og arbeid for alle, vokste forbruket. Men klasseskille, rasisme, opptøyer, korrupsjon og ikke minst stigende arbeidsledighet fra 1970-tallet førte til at mange forlot den en gang så pulserende byen. Tilbake sto tomme fabrikker, boliger, butikker, skoler, sykehus og andre offentlige bygninger. På begynnelsen av 1950-tallet bodde det over 1,8 millioner mennesker i Detroit, i dag rundt 700.000. I juli 2013 gikk byen konkurs, den største bykonkursen i amerikansk historie. Serien ble påbegynt i 2014 og avsluttet i 2015.

John Brian sammen med sin samboer utenfor huset deres ved Rouge River i Detroit. – Jeg har alltid en revolver på meg når jeg går ut. Man vet aldri når en kan rammes av kriminalitet i denne byen, sier han.

00619 08. Dokumentar utland 22.03.2014 08/10 Livet blant ruinene Et kontor i en forlatt kirke. Fortsatt står bøker i bokhyllene og kontormøblene ligger slengt rundt i bygget, som om noen forlot i den i all hast. Detroit var stedet hvor middelklassen ble skapt, mye takket være bilindustrien med Ford og General Motors i spissen. Hundretusener flyttet til byen, og den vokste raskt, og med gode lønninger og arbeid for alle, vokste forbruket. Men klasseskille, rasisme, opptøyer, korrupsjon og ikke minst stigende arbeidsledighet fra 1970-tallet førte til at mange forlot den en gang så pulserende byen. Tilbake sto tomme fabrikker, boliger, butikker, skoler, sykehus og andre offentlige bygninger. På begynnelsen av 1950-tallet bodde det over 1,8 millioner mennesker i Detroit, i dag rundt 700.000. I juli 2013 gikk byen konkurs, den største bykonkursen i amerikansk historie. Serien ble påbegynt i 2014 og avsluttet i 2015.

Et kontor i en forlatt kirke. Fortsatt står bøker i bokhyllene og kontormøblene ligger slengt rundt i bygget, som om noen forlot det i all hast.

00619 08. Dokumentar utland 21.03.2014 09/10 Livet blant ruinene Allan Hill lever i en av de største ruinene i Detroit, Packard Plant. Fabrikken produserte biler fra 1903 og var da den åpnet den mest moderne bilfabrikk i verden. I 1958 stengte fabrikken, og selv om andre bedrifter brukte bygningene, har den stått helt forlatt siden begynnelsen av 1990-tallet. Allan er en selvutnevnt vaktmester i den 325.000 kvadratmeter store ruinen. Detroit var stedet hvor middelklassen ble skapt, mye takket være bilindustrien med Ford og General Motors i spissen. Hundretusener flyttet til byen, og den vokste raskt, og med gode lønninger og arbeid for alle, vokste forbruket. Men klasseskille, rasisme, opptøyer, korrupsjon og ikke minst stigende arbeidsledighet fra 1970-tallet førte til at mange forlot den en gang så pulserende byen. Tilbake sto tomme fabrikker, boliger, butikker, skoler, sykehus og andre offentlige bygninger. På begynnelsen av 1950-tallet bodde det over 1,8 millioner mennesker i Detroit, i dag rundt 700.000. I juli 2013 gikk byen konkurs, den største bykonkursen i amerikansk historie. Serien ble påbegynt i 2014 og avsluttet i 2015.

Allan Hill lever i en av de største ruinene i Detroit, Packard Plant. Fabrikken produserte biler, og da den åpnet i 1903 var det den mest moderne bilfabrikken i verden. I 1958 stengte fabrikken, og selv om andre bedrifter brukte bygningene, har den stått helt forlatt siden begynnelsen av 1990-tallet. Allan er en selvutnevnt vaktmester i den 325 000 kvadratmeter store ruinen.

00619 08. Dokumentar utland 24.03.2014 10/10 Livet blant ruinene Detroit Michigan teater ble bygget på stedet hvor Henry Ford startet sin bilproduksjon, i sentrum av byen. Teateret hadde 4.000 sitteplasser, men måtte stenge midt på 1960-tallet på grunn av økonomiske nedgangstider. I dag er teateret et parkeringshus. Detroit var stedet hvor middelklassen ble skapt, mye takket være bilindustrien med Ford og General Motors i spissen. Hundretusener flyttet til byen, og den vokste raskt, og med gode lønninger og arbeid for alle, vokste forbruket. Men klasseskille, rasisme, opptøyer, korrupsjon og ikke minst stigende arbeidsledighet fra 1970-tallet førte til at mange forlot den en gang så pulserende byen. Tilbake sto tomme fabrikker, boliger, butikker, skoler, sykehus og andre offentlige bygninger. På begynnelsen av 1950-tallet bodde det over 1,8 millioner mennesker i Detroit, i dag rundt 700.000. I juli 2013 gikk byen konkurs, den største bykonkursen i amerikansk historie. Serien ble påbegynt i 2014 og avsluttet i 2015.

Detroit Michigan teater ble bygget på stedet hvor Henry Ford startet sin bilproduksjon, i sentrum av byen. Teateret hadde 4000 sitteplasser, men måtte stenge midt på 1960-tallet på grunn av økonomiske nedgangstider. I dag er teateret et parkeringshus.


3. pris

PK-nr: 10968 Kategori: 8, dokumentar utlandDato: 23.02.2015 Tittel: Hun reiser i morgen Hovedtekst: Siden 1978 har Kina opplevd den største folkevandringen i verdenshistorien. Nærmere 160 millioner kinesere har reist fra lutfattige landsbyer for å finne arbeid i byene. I fjellandsbyen Hangsha i Hunan provinsen, står Rong Shi Yu (14) på klippen sammen med barndomsvenninnene sine, hånd i hånd på høye hæler, mens de blåser rosa bobler. De synger om gutter de ennå ikke vet hvem er, som skal gjøre dem lykkelige, og kanskje velstående. De synger om å høre til her i Lu Dong-fjellene, men i morgen pakker de trillekoffertene, reiser fra alt de kjenner, mot kysten og storbyene. Der venter Kinas mest effektive fabrikker med ti kroner i timen, ti timer hver dag. Men der venter også mulighetene for økonomisk uavhengighet. Bildetekst: Så lenge Rong Shi Yu (14) kan huske, har moren satt seg på toget etter feiringen av det kinesiske nyttår. Nå har Rong også droppet ut av skolen. I morgen pakker hun trillekofferten for å jobbe i de mange tekstilfabrikkene ved Kinas kyst. Hun er annengenerasjons arbeidsimmigrant.

Katinka Hustad

HiOA, student

Hun reiser i morgen

Siden 1978 har Kina opplevd den største folkevandringen i verdenshistorien. Nærmere 160 millioner kinesere har reist fra lutfattige landsbyer for å finne arbeid i byene. I fjellandsbyen Hangsha i Hunan-provinsen, står Rong Shi Yu (14) på klippen sammen med barndomsvenninnene sine, hånd i hånd og på høye hæler, mens de blåser rosa bobler. Om noen få dager pakker de trillekoffertene og reiser fra alt de kjenner, mot kysten og storbyene. Der venter Kinas mest effektive fabrikker med ti kroner i timen, ti timer hver dag. Men der venter også mulighetene for økonomisk uavhengighet.

Juryens begrunnelse: Denne serien tar en ny retning. Historien er konkret, men bildene er mer eksperimentelle. Det er god dynamikk i historien med noen modige valg. Serien kunne vært strammere redigert.

PK-nr: 10968 Kategori: 8, dokumentar utlandDato: 23.02.2015 Tittel: Hun reiser i morgen Hovedtekst: Siden 1978 har Kina opplevd den største folkevandringen i verdenshistorien. Nærmere 160 millioner kinesere har reist fra lutfattige landsbyer for å finne arbeid i byene. I fjellandsbyen Hangsha i Hunan provinsen, står Rong Shi Yu (14) på klippen sammen med barndomsvenninnene sine, hånd i hånd på høye hæler, mens de blåser rosa bobler. De synger om gutter de ennå ikke vet hvem er, som skal gjøre dem lykkelige, og kanskje velstående. De synger om å høre til her i Lu Dong-fjellene, men i morgen pakker de trillekoffertene, reiser fra alt de kjenner, mot kysten og storbyene. Der venter Kinas mest effektive fabrikker med ti kroner i timen, ti timer hver dag. Men der venter også mulighetene for økonomisk uavhengighet. Bildetekst:

 

PK-nr: 10968 Kategori: 8, dokumentar utlandDato: 23.02.2015 Tittel: Hun reiser i morgen Hovedtekst: Siden 1978 har Kina opplevd den største folkevandringen i verdenshistorien. Nærmere 160 millioner kinesere har reist fra lutfattige landsbyer for å finne arbeid i byene. I fjellandsbyen Hangsha i Hunan provinsen, står Rong Shi Yu (14) på klippen sammen med barndomsvenninnene sine, hånd i hånd på høye hæler, mens de blåser rosa bobler. De synger om gutter de ennå ikke vet hvem er, som skal gjøre dem lykkelige, og kanskje velstående. De synger om å høre til her i Lu Dong-fjellene, men i morgen pakker de trillekoffertene, reiser fra alt de kjenner, mot kysten og storbyene. Der venter Kinas mest effektive fabrikker med ti kroner i timen, ti timer hver dag. Men der venter også mulighetene for økonomisk uavhengighet. Bildetekst: Mens bøndene venter på vårregnet, har venninnegjengen funnet sitt faste møtepunkt med utsikt over landsbyen de har vokst opp i. De har ikke sett hverandre på ett år. De fleste forlot Hangsha for å arbeide da de var 15 år. Fra venstre: Shi Yu Rong (14), Shi Yu Zheng (18), Shi Si Hua (26), Shi Yu Pun (23) og Shi Pi Hua (22).

Mens bøndene venter på vårregnet, har venninnegjengen funnet sitt faste møtepunkt med utsikt over landsbyen de har vokst opp i. De har ikke sett hverandre på ett år. De fleste forlot Hangsha for å arbeide da de var 15 år. Fra venstre: Shi Yu Rong (14), Shi Yu Zheng (18), Shi Si Hua (26), Shi Yu Pun (23) og Shi Pi Hua (22).

PK-nr: 10968 Kategori: 8, dokumentar utland Dato: 23.02.2015 Tittel: Hun reiser i morgen Hovedtekst: Siden 1978 har Kina opplevd den største folkevandringen i verdenshistorien. Nærmere 160 millioner kinesere har reist fra lutfattige landsbyer for å finne arbeid i byene. I fjellandsbyen Hangsha i Hunan provinsen, står Rong Shi Yu (14) på klippen sammen med barndomsvenninnene sine, hånd i hånd på høye hæler, mens de blåser rosa bobler. De synger om gutter de ennå ikke vet hvem er, som skal gjøre dem lykkelige, og kanskje velstående. De synger om å høre til her i Lu Dong-fjellene, men i morgen pakker de trillekoffertene, reiser fra alt de kjenner, mot kysten og storbyene. Der venter Kinas mest effektive fabrikker med ti kroner i timen, ti timer hver dag. Men der venter også mulighetene for økonomisk uavhengighet. Bildetekst: Shi Yu Pun (23) og Shi Yu Zheng (18).

Shi Yu Pun (23) og Shi Yu Zheng (18).

PK-nr: 10968 Kategori: 8, dokumentar utland Dato: 01.03.2015 10.45 Tittel: Hun reiser i morgen Hovedtekst: Siden 1978 har Kina opplevd den største folkevandringen i verdenshistorien. Nærmere 160 millioner kinesere har reist fra lutfattige landsbyer for å finne arbeid i byene. I fjellandsbyen Hangsha i Hunan provinsen, står Rong Shi Yu (14) på klippen sammen med barndomsvenninnene sine, hånd i hånd på høye hæler, mens de blåser rosa bobler. De synger om gutter de ennå ikke vet hvem er, som skal gjøre dem lykkelige, og kanskje velstående. De synger om å høre til her i Lu Dong-fjellene, men i morgen pakker de trillekoffertene, reiser fra alt de kjenner, mot kysten og storbyene. Der venter Kinas mest effektive fabrikker med ti kroner i timen, ti timer hver dag. Men der venter også mulighetene for økonomisk uavhengighet. Bildetekst: Fjellandsbyen Hangsha har rundt 6.000 innbyggere. De fleste lever av å dyrke te og ris. Likevel er de for mange mennesker til at alle kan brødfø seg.

 

PK-nr: 10968Kategori: 8, dokumentar utlandDato: 24.02.2015Tittel: Hun reiser i morgenHovedtekst: Siden 1978 har Kina opplevd den største folkevandringen i verdenshistorien. Nærmere 160 millioner kinesere har reist fra lutfattige landsbyer for å finne arbeid i byene. I fjellandsbyen Hangsha i Hunan provinsen, står Rong Shi Yu (14) på klippen sammen med barndomsvenninnene sine, hånd i hånd på høye hæler, mens de blåser rosa bobler. De synger om gutter de ennå ikke vet hvem er, som skal gjøre dem lykkelige, og kanskje velstående. De synger om å høre til her i Lu Dong-fjellene, men i morgen pakker de trillekoffertene, reiser fra alt de kjenner, mot kysten og storbyene. Der venter Kinas mest effektive fabrikker med ti kroner i timen, ti timer hver dag. Men der venter også mulighetene for økonomisk uavhengighet. Bildetekst: Som en del av nyttårsfeiringen, går venninnegjengen opp til fjellet Lu Dong, som er hellig for Miao-minoriteten. Det er 1200 meter over havet, og toppene er alltid tåkelagte.

Som en del av nyttårsfeiringen, går venninnegjengen opp til fjellet Lu Dong. Det er 1200 meter over havet og toppene er alltid tåkelagte.

PK-nr: 10968Kategori: 8, dokumentar utlandDato: 01.03.2015Tittel: Hun reiser i morgenHovedtekst: Siden 1978 har Kina opplevd den største folkevandringen i verdenshistorien. Nærmere 160 millioner kinesere har reist fra lutfattige landsbyer for å finne arbeid i byene. I fjellandsbyen Hangsha i Hunan provinsen, står Rong Shi Yu (14) på klippen sammen med barndomsvenninnene sine, hånd i hånd på høye hæler, mens de blåser rosa bobler. De synger om gutter de ennå ikke vet hvem er, som skal gjøre dem lykkelige, og kanskje velstående. De synger om å høre til her i Lu Dong-fjellene, men i morgen pakker de trillekoffertene, reiser fra alt de kjenner, mot kysten og storbyene. Der venter Kinas mest effektive fabrikker med ti kroner i timen, ti timer hver dag. Men der venter også mulighetene for økonomisk uavhengighet. Bildetekst: Shi Pi Hua (22) og hennes venninner blir dratt mellom fortid og fremtid; mellom deres forfedre som i århundrer har dyrket risterrassene i fjellesidene, og den forlokkende storbyen som byr på flere muligheter, økonomisk uavhengighet og moderne kjøpesentre.

Shi Pi Hua (22) og hennes venninner blir dratt mellom fortid og fremtid; mellom deres forfedre som i århundrer har dyrket risterrassene i fjellesidene, og den forlokkende storbyen som byr på økonomisk uavhengighet og moderne kjøpesentre.

PK-nr: 10968Kategori: 8, dokumentar utlandDato: 03.03.2015Tittel: Hun reiser i morgenHovedtekst: Siden 1978 har Kina opplevd den største folkevandringen i verdenshistorien. Nærmere 160 millioner kinesere har reist fra lutfattige landsbyer for å finne arbeid i byene. I fjellandsbyen Hangsha i Hunan provinsen, står Rong Shi Yu (14) på klippen sammen med barndomsvenninnene sine, hånd i hånd på høye hæler, mens de blåser rosa bobler. De synger om gutter de ennå ikke vet hvem er, som skal gjøre dem lykkelige, og kanskje velstående. De synger om å høre til her i Lu Dong-fjellene, men i morgen pakker de trillekoffertene, reiser fra alt de kjenner, mot kysten og storbyene. Der venter Kinas mest effektive fabrikker med ti kroner i timen, ti timer hver dag. Men der venter også mulighetene for økonomisk uavhengighet. Bildetekst: Shi Pi Hua sjekker trillekofferten sin en siste gang. Hun har pakket for ett helt år. Foreldrene følger med. De sier ingenting. Og når den skranglete minibussen kan høres, og hun stiller seg på steinhellene utenfor, er det ingen tårer, bare en datter som grugleder seg og en mamma som legger et egg i håndflaten hennes, smiler forsiktig, lukker den.

Shi Pi Hua sjekker trillekofferten en siste gang. Hun har pakket for ett helt år. Foreldrene følger med. De sier ingenting. Når den skranglete minibussen kan høres utenfor, er det ingen tårer, bare en datter som grugleder seg og en mamma som legger et egg i håndflaten hennes, smiler forsiktig, lukker den.

PK-nr: 10968Kategori: 8, dokumentar utland Dato: 02.03.2015Tittel: Hun reiser i morgenHovedtekst: Siden 1978 har Kina opplevd den største folkevandringen i verdenshistorien. Nærmere 160 millioner kinesere har reist fra lutfattige landsbyer for å finne arbeid i byene. I fjellandsbyen Hangsha i Hunan provinsen, står Rong Shi Yu (14) på klippen sammen med barndomsvenninnene sine, hånd i hånd på høye hæler, mens de blåser rosa bobler. De synger om gutter de ennå ikke vet hvem er, som skal gjøre dem lykkelige, og kanskje velstående. De synger om å høre til her i Lu Dong-fjellene, men i morgen pakker de trillekoffertene, reiser fra alt de kjenner, mot kysten og storbyene. Der venter Kinas mest effektive fabrikker med ti kroner i timen, ti timer hver dag. Men der venter også mulighetene for økonomisk uavhengighet.

 

PK-nr: 10968Kategori: 8, dokumentar utland Dato: 18.03.2015Tittel: Hun reiser i morgenHovedtekst: Siden 1978 har Kina opplevd den største folkevandringen i verdenshistorien. Nærmere 160 millioner kinesere har reist fra lutfattige landsbyer for å finne arbeid i byene. I fjellandsbyen Hangsha i Hunan provinsen, står Rong Shi Yu (14) på klippen sammen med barndomsvenninnene sine, hånd i hånd på høye hæler, mens de blåser rosa bobler. De synger om gutter de ennå ikke vet hvem er, som skal gjøre dem lykkelige, og kanskje velstående. De synger om å høre til her i Lu Dong-fjellene, men i morgen pakker de trillekoffertene, reiser fra alt de kjenner, mot kysten og storbyene. Der venter Kinas mest effektive fabrikker med ti kroner i timen, ti timer hver dag. Men der venter også mulighetene for økonomisk uavhengighet. Bildetekst: Tyve togtimer fra Hangsha, mot Shanghai, ligger Cixi. Byen er et barn av vestlig konsum: Tekstil- og elektronikkfabrikker på hvert hjørne blant lagerhaller av betong. Rong har tatt på sine fineste klær: Sorte platåsko med pelskant, sort skinnjakke og sort shorts med blonder. Hun sykler fra den ene fabrikken til den andre, banker på dør etter dør, smiler pent til damer i kontorstoler med spisse sko, stramme hestehaler og små hunder på fanget.

Tyve togtimer fra Hangsha, mot Shanghai, ligger Cixi. Byen er et barn av vestlig konsum: Tekstil- og elektronikkfabrikker på hvert hjørne blant lagerhaller av betong. Rong sykler fra den ene fabrikken til den andre, banker på dør etter dør, smiler pent til damer i kontorstoler med spisse sko, stramme hestehaler og små hunder på fanget.

PK-nr: 10968Kategori: 8, dokumentar utland Dato: 19.03.2015Tittel: Hun reiser i morgenHovedtekst: Siden 1978 har Kina opplevd den største folkevandringen i verdenshistorien. Nærmere 160 millioner kinesere har reist fra lutfattige landsbyer for å finne arbeid i byene. I fjellandsbyen Hangsha i Hunan provinsen, står Rong Shi Yu (14) på klippen sammen med barndomsvenninnene sine, hånd i hånd på høye hæler, mens de blåser rosa bobler. De synger om gutter de ennå ikke vet hvem er, som skal gjøre dem lykkelige, og kanskje velstående. De synger om å høre til her i Lu Dong-fjellene, men i morgen pakker de trillekoffertene, reiser fra alt de kjenner, mot kysten og storbyene. Der venter Kinas mest effektive fabrikker med ti kroner i timen, ti timer hver dag. Men der venter også mulighetene for økonomisk uavhengighet. Bildetekst: Til sist får Shi Yu Rong (15) jobb. Fra nå av vil hun jobbe over ni timer hver dag i en tøyfabrikk. Men først må moren lære henne hvordan hun bruker en symaskin. Drømmen hennes er en dag å bli frisør.

Etter mange intervjuer får Rong jobb. Fra nå av vil hun jobbe ti timer hver dag i en tøyfabrikk. Men først må moren lære henne hvordan hun bruker en symaskin. Drømmen hennes er en dag å bli frisør.

PK-nr: 10968Kategori: 8, dokumentar utland Dato: 20.03.2015Tittel: Hun reiser i morgenHovedtekst: Siden 1978 har Kina opplevd den største folkevandringen i verdenshistorien. Nærmere 160 millioner kinesere har reist fra lutfattige landsbyer for å finne arbeid i byene. I fjellandsbyen Hangsha i Hunan provinsen, står Rong Shi Yu (14) på klippen sammen med barndomsvenninnene sine, hånd i hånd på høye hæler, mens de blåser rosa bobler. De synger om gutter de ennå ikke vet hvem er, som skal gjøre dem lykkelige, og kanskje velstående. De synger om å høre til her i Lu Dong-fjellene, men i morgen pakker de trillekoffertene, reiser fra alt de kjenner, mot kysten og storbyene. Der venter Kinas mest effektive fabrikker med ti kroner i timen, ti timer hver dag. Men der venter også mulighetene for økonomisk uavhengighet. Bildetekst: Arbeidsmigranter følger ofte i hverandres fotspor og drar dit de kjenner flest fra samme landsby. I Cixi bor det flere familier fra Hangsha, og den første dagen der de alle ankommer etter det kinesiske nyttår, samles de.

Arbeidsmigranter følger ofte i hverandres fotspor og drar dit de kjenner flest fra samme landsby. I Cixi bor det flere familier fra Hangsha.

PK-nr: 10968Kategori: 8, dokumentar utland Dato: 23.02.2015Tittel: Hun reiser i morgenHovedtekst: Siden 1978 har Kina opplevd den største folkevandringen i verdenshistorien. Nærmere 160 millioner kinesere har reist fra lutfattige landsbyer for å finne arbeid i byene. I fjellandsbyen Hangsha i Hunan provinsen, står Rong Shi Yu (14) på klippen sammen med barndomsvenninnene sine, hånd i hånd på høye hæler, mens de blåser rosa bobler. De synger om gutter de ennå ikke vet hvem er, som skal gjøre dem lykkelige, og kanskje velstående. De synger om å høre til her i Lu Dong-fjellene, men i morgen pakker de trillekoffertene, reiser fra alt de kjenner, mot kysten og storbyene. Der venter Kinas mest effektive fabrikker med ti kroner i timen, ti timer hver dag. Men der venter også mulighetene for økonomisk uavhengighet. Bildetekst: Boforholdene i Cixi er enkle. Rong, søsteren og moren har et lite rom der de spiser og deler seng. Prognoser anslår at ytterligere hundre millioner kinesere har reist fra landsbyene sine innen 2020.

Boforholdene i Cixi er enkle. Rong, søsteren og moren har et lite rom der de spiser og deler seng. Prognoser anslår at ytterligere hundre millioner kinesere har reist fra landsbyene sine innen 2020.

Logoen til Adresseavisen
Logoen til Aftenposten
Logoen til Bilder Nordic
Logoen til Bergens Tidende
Logoen til DN
Logoen til Foto.no
Logoen til M24
Logoen til Morgenbladet
Logoen til NRK
Logoen til Sony
Logoen til VG