Nyhetsvideo

1. plass

Kyrre Lien

frilans / VGTV

Alkeo (8)

Kreftsyke Alkeo (8) har fått en svulst i hodet. Familien dro til Norge og håpet å få opphold, men til tross for den alvorlige sykdommen skal de sendes tilbake til Albania. Til et land hvor helsevesenet beskrives som katastrofalt.

Juryens begrunnelse: Møtet med Alkeo forteller om en aktuell problemstilling, på en måte som umiddelbart griper seeren. Fotografen har fått nærkontakt med gutten som risikerer å bli sendt ut av landet. Han filmer og intervjuer gutten på barnets eget nivå, ikke ovenfra og ned. Det er sterkt å høre barnets egne beskrivelser av frykten for å flytte fra tryggheten han lever i og frykten for å ikke ha et sted å bo. Alkeos ord får lov til å leve uten en forteller- stemme som dominerer. Det er sterkt å bli påminnet om hvor dramatisk situasjonen oppleves for disse barna. Fotografen blir selv en aktør med sitt perspektiv. Elegant og intelligent løst.

Foto/redigering/intervju er gjort av innsender: Kyrre Lien


2. plass

Kyrre Lien / Helene Skjeggestad

frilans / Aftenposten

Fanget under bakken

Bomberom og kjellere over hele Donetsk i Øst-Ukraina er fulle av innbyggere som har søkt tilflukt fra de mange bombeangrepene. Her bor de under elendige forhold mens bombene raserer hjemmet og nabolaget deres. 9100 mennesker er blitt drept og over halvannen millioner mennesker har flyktet som følge av den pågående krigen mellom de ukrainske regjeringsstyrkene  og de russiskstøttede opprørerne.

Juryens begrunnelse: Fotograf og reporter har fått en eksklusiv tilgang til et bomberom i Donetsk, hvor vi nærmest føler fukten i veggene og kjenner på den dystre stemningen. Reportasjens store styrke er det visuelle uttrykket, med stillestående bilder som viser at fotografen har turt å ta et modig valg. Reporterens tilstedeværelse er viktig, men juryen opplever at dette grepet blir i overkant mye brukt.

Foto / redigering: Kyrre Lien Reporter: Helene Skjeggetad


 3. plass

Åge Winge

Adresseavisen

Flukten i Røszke

Röszke, Ungarn 11. september 2015. Hundrevis av flyktninger bryter ut av en leir ved den lille grensebyen Röszke i Ungarn. Når politiet kommer, begynner en stor gruppe mennesker å løpe i alle retninger. Midt i kaoset står familien Omar fra Syria og den to år gamle jenta Nour med den gule genseren. I tre timer forsøker familien på åtte å flykte fra det ungarske politiet, i håp om å komme seg videre mot Tyskland.

Juryens begrunnelse: En reportasje hvor juryen gripes av tilstedeværelsen, samtidig som det var uenighet om bruken av virkemidler. Musikken og det faktum at det kun er den sterkt følelsesladde reporteren selv som blir intervjuet om situasjonen, oppleves som feil i nyhets- kategorien. Juryen inngikk et kompromiss om å gi 3. pris på grunn av den sterke visuelle formidlingen av en faktisk nyhets- hendelse, og fordi den utfordrer nyhets- sjangerens virkemidler.

Foto / reporter: Åge Winge Redigering: Espen Bakken

Logoen til Adresseavisen
Logoen til Aftenposten
Logoen til Bilder Nordic
Logoen til Bergens Tidende
Logoen til DN
Logoen til Foto.no
Logoen til M24
Logoen til Morgenbladet
Logoen til NRK
Logoen til Sony
Logoen til VG