Årets fotojournalist

Espen Rasmussen

VG

Espen! Det første som slo meg da jeg hørte om dette var: hva kan jeg si om nok en pris til den store samlingen du allerede har? Så er dette noe spesielt, noe helt annet. En erkjennelse av arbeidet ditt, ikke bare for en enkelt historie, et prosjekt eller en portrettserie, men en anerkjennelse for Espen Rasmussen, fotojournalisten, mannen bak bildene. En mann som er trygg i sin rolle, alltid villig til å prøve en ny tilnærming, til å eksperimentere. En mann som til tross for sin suksess, fortsatt er ydmyk.

I Panos Pictures lurer vi ofte på hvordan du får tid til alt du gjør. De fleste fotografer senker tempoet når forpliktelsene øker, mens du ser ut til å doble din innsats.

For de fleste av oss ville den prestisjetunge jobben som billedsjef i VG Helg gitt lite tid å ta nye bilder selv. Du greier likevel å finne tid til å arbeide med dine egne prosjekter, og å dele dine erfaringer med håpefulle fotojournalister gjennom forelesninger og veiledning. I ditt siste prosjekt, Hard Land, bruker du internett til å kombinere lyd, video og fotografi, til å utforske nye måter å fortelle historier på. Om noe, er det de personlige prosjektene som definerer en fotojournalist.

Det er ikke mangel på fotografer som tar gode bilder. Man kan til og med hevde at det er for mange. Som agent er min største utfordring å identifisere de fotografer som hever seg over massen av illustratører og bildetakere. Jeg ser etter fotografer som tolker verden, utvikler sin egen stil og søker historier utover medienes søkelys. Espen, du er den fotografen.

I et byrå er det alltid farlig å hevde at en fotograf er viktigere enn en annen, da det er kombinasjonen av talentene som gir et byrå sin styrke. Likevel kan jeg trygt si at Panos ville vært et mindre betydningsfullt byrå uten deg som medlem.

Espen, som den første mottakeren av prisen for årets fotojournalist, er du en verdig vinner. Dette er en anerkjennelse av arbeidet ditt ikke bare som fotograf, men som lærer, innovatør, redaktør, kurator og historieforteller. Jeg håper denne prisen inspirerer deg videre til enda større prestasjoner.

Adrian Evans, direktør i Panos Pictures
Oversatt av Kai Jacobsen

FOTO: GISLE ODDSTAD/VG

Juryens begrunnelse: Årets fotojournalist viser en energisk glede over å fotografere. Han dokumenterer de viktigste hendelsene i verden. Samtidig er det tydelig at han tilbringer mye tid sammen med sine objekter. Fotografen går inn i alle historiene med hele seg selv, og viser samtidig en oppfinnsomhet og allsidighet som gjør at hver historie skildres på ulikt vis. Han har en iboende utømmelig kilde for fotografering, et enormt overskudd. Han er i den mest positive forstand en besatt fotograf!


 

15-00619-fotojournalist01

Kampen for forandring

Massive demonstrasjoner mot Ukrainas president Viktor Yanukovych gjorde deler av hovedstaden Kievs sentrum til en slagmark. En demonstrant er i kledd motorsykkelhjelm for beskyttelse, når han kaster dekk på flammene som skiller demonstrantene og politiet. Demonstrantene bygget store barrikader og okkuperte Maidan-plassen – hjertet i byen. Demonstrasjonene startet som en protest mot presidentens avgjørelse om å droppe en handelsavtale med EU, til fordel for sterkere bånd til Russland. Etterhvert ble opptøyene voldelige. Flere ble skutt og drept, og snart var hele Øst-Ukraina involvert i en krig som fortsatt pågår.


 

15-00619-fotojournalist02

Den siste bygdeoriginal

“Skogens konge”: Dagfinn Kolberg (53) bor i Vestfossen og har valgt å leve utenfor A4-livet. Dagfinn bader i sitt utendørs badekar. Han lever store deler av året i skogen eller på fjellet, hvor han fotograferer og filmer mye. Dessuten opptrer han med både egenskrevne låter og Bob Dylan-tekster. Tiidligere var bygdeoriginalene et vanlig syn både i byer og på landsbygda. I dag er mange på institusjon eller medisin. Stadig mer av det som før ble betraktet som friskt, blir i dag betraktet som sykdom.


 

15-00619-fotojournalist03

Mot politivold

Demonstranter har samlet seg i sentrum av Chicago, USA, og demonstrerer mot politivolden og korrupsjonen i byen. Chicago er landets drapshovedstad, og rystes i tillegg av både vold og drap utført av politiet.


 

15-00619-fotojournalist04

Demonstrantene i Kiev

På gatene i Kiev har demonstranter kledd seg opp for å kjempe mot opprørspolitiet og for å vise sin mening. Mange kler seg i provisorisk beskyttelsesutstyr for å beskytte seg mot gummikuler, steiner, vannkanoner og røyk. Bogdan (27) er ingeniør og har protestert på gatene i Kiev siden 15. januar. – Jeg håper på en en bedre fremtid, flere jobber og like rettigheter uavhengig av kjønn og bakgrunn, sier han. Bogodans krav: Presidenten må forlate kontoret og det må gjennomføres nyevalg.


 

15-00619-fotojournalist05

Gjengbyen

I en bolig i bydelen West Lawn i Chicago, USA, henger flere unge gutter, helt nede i 14-årsalderen. De er fulle. Eimen fra hasjpipene fyller luften. De har på seg finlandshetter og vifter med flere ladde 32 kaliber revolvere. Alle fra gjengen Gangster 2-6. Chicago ligger nok engang an til å trone på toppen over antall drap begått over en 12 måneders periode, enn noen annen by i landet. Ifølge FBI er 2265 mennesker skutt så langt i år. 387 har måttet bøte med livet. Chicago, og området South Side, er drapshovedstaden i USA, og sliter med over 600 gjenger med over 70.000 medlemmer.

Logoen til Adresseavisen
Logoen til Aftenposten
Logoen til Bilder Nordic
Logoen til Bergens Tidende
Logoen til DN
Logoen til Foto.no
Logoen til M24
Logoen til Morgenbladet
Logoen til NRK
Logoen til Sony
Logoen til VG