Dokumentar Norge

1. pris

Linge–Eidsdal, MF Geiranger: Ung svartmetaller fra Sverige, som elsker Dimmu Borgir og hater dub step, krysser Norddalsfjorden. I et lite øyeblikk, når kjettingen i buksen henger helt stille og solen treffer Tolleknivsegga, så er alt fint, alt er lugnt.

Helge Skodvin

Frilans, Dagens Næringsliv

Ferjelandet

62 fergesamband binder Vestlandet sammen. En planlagt fergefri E39 fra Trondheim til Kristiansand kan fjerne mange av disse. Enorme broer over fjorden, lange high tech-tuneller under. Men null kaffe og svele.

Juryens begrunnelse: Vi er på sjøen, litt på skeiva. Fotografen får oss til å se det vi hver dag ser, men likevel ikke legger merke til. Og han ler med oss istedenfor av oss. Rockere, selfies og slitent interiør. Den lysegrønne månemannen mot den rosa billettkiosken er en favoritt. Fotografen har et tydelig og godt gjennomført bildespråk. En flott og humoristisk serie av det enkle dagliglivet på en ferge.

Måløy–Oldeide, MF Hornelen: Rom 308 på det eneste hotellet i Måløy. 890,- for natten inkl. frokost, wifi og ferge 26 ganger i døgnet.

Geiranger–Hellesylt, MF Veøy: Selfie, or not selfie. Fossefallet Dei Sju Systre blir streamet til Kina. Med og uten omvendt Kongsbergknekk.

Jondal–Tørvikbygd, MF Etne: Aktersalongen på MF Etne er helt i tet. Imitert skinn, linoleum og farger jobber sammen. 1979 er det nye black.

Forsand–Lysebotn, MS Lysefjord: Motorsyklist fra Litauen studerer rutetabellen og begynner å svette i hjelmen. Han har nemlig ikke forhåndsbestilt plass på fergen til Lysebotn. Klassisk feil. Han kommer ikke med. Neste ferge går i morgen tidlig.

Mekjarvik–Kvitsøy, MF Fjordveien: Sugen på noe varmmat? Help yourself.

Leknes–Sæbø, MF Goma: Malin Olsen Stavem og hunden Morris er på Vestlandsferie. De krysser Hjørundfjordeni en nydelig 96-modell Volvo 940 (turboen gir rundt 300hk). Kjæreste Ola Finkelsen kommer fra en flatbygd på Østlandet og er ute på dekk for å se på fjorden.

Festøya–Solavågen, MF Hjørundfjord: E 39 dirty poetisk fergerealisme med orddelingsfeil og lukt av svele.

Utne–Kvanndal, MF Fitjar: Blømingen var veldig fin i år, men det datt ned, sier Ingrid Kaland. Tross den litt skrale avlingen selger hun kjøttmoreller fra Hesthamar på fergekaien i Kvanndal. Femti kroner for en kurv med smak av melankoli, sommer og Olav H. Hauge.

Stranda–Liabygda, MF Dalsfjord: På 1960 og 1970–tallet ble det drevet en industriell rovjakt på skai. Det skye skai-dyret ble slaktet ned på steppene i indre Mongolia. De største og fineste dyrene ble alle brukt i salongene til dengang HSD, MRF og Fylkesbåtene i Sogn og Fjordane. Ettervert gikk man bort fra skai i salongen fordi det ble en intens svette når man satt på sofaene i kortebukse på varme dager. Men på strekningen Stranda – Liabygda kan man fremdeles oppleve en full salong av det nå utryddede dyret.

Årsnes–Gjermundshamn, MF Hordaland: Kveldssolen er varm og nisene bryter Hardangerfjorden. Tony Raustein og Knut André Sjøwall Eidsvik bruker overfarten til å spille Mobile Legends på vei hjem til Uskedalen med et flyttelass fra Bergen.

Oppedal–Lavik, MF Oppedal: Messi er sliten nå. Har vært en rar sesong. Barcelona fikk det ikke helt til. Det lugget. Noe skattesnuskgreier har det også vært. Etter en halv svele med brunost over Sognefjorden møtte Messi, aka Niklas fem år, veggen. Begge to kommer sterkere tilbake.

Utåker–Skånevik, MF Kvinnherad: Birgit Eikemo fyller 99 år og har samlet slekten. Store og små fyller Utåkerkaien når det er tid for å røre på beina. Det skal røykes og fotograferes. Hovedpersonen viser alle at hun fremdeles kan ta seg på tærne med strake knær. Latter og preik. Men etter mange timer med kaffe og vannbakkels, så melder behovene seg. Venterommet har bare ett toalett.

Geiranger–Hellesylt, MF Veøy: Warning, warning! Nature overload. Foss, fjell, fjord, faenskap. Lukke øynene litt, sperre alt ute. Kanskje drømme litt om hverdagen hjemme i Shanghai. Rusle rundt på Super Brand Mall. En tur opp Yangtse om våren. Hmm.

Årsvågen–Mortavika, MF Stavangerfjord: Et villdyr bak rattet roer seg kraftig ned i fil 1. Turen over Boknafjorden er Vestlandets klart mest traffikerte fergestrekning. Dette sambandet vil bli lagt ned i 2025-2026 da gigaprosjektet Rogfast åpner. Rogfast er anslått til å koste 17 milliarder kroner.

Vangsnes–Hella – Dragsvik, MF Lærdal: Klokken 17.30 den 25.juli 1914 kommer det et telegram til Kviknes Hotell. Klokken 18 letter kongeskipet «Hohenzollen» anker for Kiel i Tyskland, og keiser Wilhelm forlater Balestrand for siste gang etter 23 somre i bygden. Første verdenskrig er i gang. På dagen 103 år seinere innvaderer en annen tysker sin Lotus Elise sportsbil på fergen fra Vangsnes til Hella.

Solvorn–Urnes, MF Urnes: Urnes stavkirke er datert til 1140. I 1971 kom Ekornes med oppfinnelsen Stressless. The rest is history. Total komfort over Lustrafjorden på vei til vedensarven.

Koperneset–Arvik, MF Sand: På Arvika fergekai er det alltid 1982.


2. pris

Halimo Mohamud Gabow frå Somalia spenner treningsapparatet med beina. Ho trenar i stova på Voss for å halda seg i form. Halimo kom til Norge åleine med dei fire ungane, og har no fått opphald i landet. Ho håpar snart på jobb i helsevesenet på Voss.

Rune Sævig

Bergens Tidende

Ventetid

Asylsøkjarar som ventar på opphald, samt dei som har fått opphald, men ventar på jobb eller familiegjenforeining.

Juryens begrunnelse: Nyskapende og fin serie som speiler den komplekse situasjonen til asylsøkere som venter. Det er befriende å se flyktningene fremstilt ikke som offer, men som vanlige mennesker – med verdighet, optimisme og glede. Fotografen viser personlighet og ikke bare tall og statistikk. Serien er stramt fotografert og redigert. Det første bildet av den somaliske moren som trener er overraskende og uvant – ett av våre favorittbilder i årets konkurranse.

På eit lite rom i Arna Mottak i Bergen ligg Mulugeta Zewde Hulenshav frå Etiopia. Han trenar mindre etter at han fekk ei hjarteliding. Pokalane han har vunne står blankpussa på skapet hans. I Førde sprang han halvmaraton på 1.06. No trenar han mindre, går på medisin og håpar på opphald i Norge – om Gud vil! Han har ein dramatisk historie der heile familien vart drept, før han kom åleine til Bergen for å søkja asyl.

Glad arabisk dansemusikk strøymer ut frå fellesrommet på asylmottaket for mindreårige på Stord. Ehsanullah Hasin (16), Imal Hussainkhel (16) og Rafiullah Shinwery (17) frå Afghansistan dansar ofte. Det minner dei om den gode delen av livet i gamlelandet.

I ein einebustad høgt i ei bratt fjellside med utsikt over Høyanger: Zafer Alabout frå Haska i Syria lagar sigarettar med rytmiske bevegelsar. Å røyke og spela kort med dei andre karane er ein av gledene han har.

Det surrar rytmisk, glad afrikansk dansemusikk frå øyreproppane til Maureen Owie (24) frå Nigeria. Med nigeriansk musikk på øyret danser ho ofte i rommet, på toget og i Vangsgata på Voss. Ho kjem få Benin City, med over ein million innbyggjarar. Ho kom til Norge i 2013. Ho jobbar litt på Ungdomsherberget som reinhaldar

Den svarte boksesekken svingar, og det rykker i kjettingen når Mohamed Mouhaisen, 32 år, frå Jordan denger laus i kjellaren på Asylmottaket på Bulken. Kanskje han tenkjer på at han snart må tilbake til Jordan.

Barnetrekket i Myrkdalen sniglar seg oppover bakken i det fine vinterværet. Det er ski- og akedag for asylsøkjarar, eit tiltak som Røde Kors på Voss står bak. Abdulkadeer Abdi frå Somalia står på ski for andre gong i livet.

Kofferten er pakka. Det er siste dag før asylmottaket på Bulken vert nedlagt. Teame Goitom frå Syria ventar på bilen som skal køyra han til Voss sentrum. Han veit ennå ikkje kvar i landet han skal flyttast.

Utanfor asylmottaket på Bulken klypper Abdalaleem Aldeeb, frå Homs i Syria, kameraten Khalil Ibrahem Almohamad. Han klypper mange på mottaket for at dei skal spara pengar. Begge har fått positivt svar og ventar på å bli plassert ein stad i Norge.

Det er midt i februar og for Israr Abdulhaqim (16) frå Afghanistan er det på tide å ta ned julepynten. Han likar å pynta rommet sitt på Stord. Han fortel at han kom til Norge for 15 månader sidan.

Kenan Karkout (17) har spelt fiolin sidan han var ni år. Då han flykta til Norge via Libanon, Tyrkia, Hellas, Bulgaria, Austerrike, Tyskland og Sverige, fekk han ikkje med seg fiolinen. – Men far min er veldig snill, seier Kenan. – For han sende den kjære fiolinen til meg her i Sandnes for to månadar sidan.”


3. pris

Fyrverkeri.

Signe Fuglesteg Luksengard

Frilans

Leveld – ei historie om heime

Leveld er ei historie om heime. Eit personleg prosjekt tatt mellom åra 2014–2017.

Juryens begrunnelse: Et godt portrett av et lite sted i Norge. Fotografens tilhørighet til bygda er tydelig, og variasjonen i bildene viser at fotografen har fotografert over lang tid. Kjærligheten til de små dagligdagse øyeblikkene er den røde tråden gjennom det hele. Dette er en følsom og estetisk sterk serie. Juryen ville likevel ønsket at den var noe strammere redigert, og at bildetekstene ga oss mer informasjon.

Siste spark.

Turka bunadsskjorter.

Helga Johanna Fuglesteg og May Jorunn Luksengard følger Ragnhild Luksengard ut av kyrkja.

Hermund Dokk ved vaffelkiosken sin på Reine.

Karen og Torje Løkensgard leikar.

 «Han fall på sin post», poststativet på Tuftin i Leveld.

Ola Luksengard smører kveldsmat.

Kari Lappegard i slåtten.

Daude revar.

Tord Torsteinsrud vatnar potetåkeren.

Ungar i barnehagen.

Sau på reisefot.

Ola Marius Hovdegard og Einar Oleivsgard på nærbutikken Samhald.

Embrik Bergaplass spelar toradar.

Grava til Anna og Asle Kyrkjedelen. Ekteparet døydde av kreft ei veke frå kvarandre.

Sigurd Olasson Sundgot og Håkon Koksvik Hagen.

Peder Feten på bakerste rad i kyrkja.

Nyttårsaking.

Køyr forsiktig, barn leikar.

Knut Torsteinsrud, Knut Oleivsgard og Olav Lappegard.

Helga Johanna Fuglesteg lagar lefse.

Parrande sauer.

Yttergangen til Kari Slåtto

17.mai-tog i Leveld.

Ragnhild og Ola Luksengard feirar nyttår.

Logoen til Adresseavisen
Logoen til Aftenposten
Logoen til Bilder Nordic
Logoen til Bergens Tidende
Logoen til DN
Logoen til Foto.no
Logoen til M24
Logoen til Morgenbladet
Logoen til NRK
Logoen til Sony
Logoen til VG