Årets nykommer

Cheng Xi (26) går i en av Shanghais sidegater. Det er seks år siden Xi flyttet til storbyen. Å møte jenter er utelukket. Xi eier ingenting. Tradisjonelt er det forventet at mannen skal eie både bil og hus før man får gå på date. – Jeg føler meg ensom, og savner å ha en kjæreste. Det er fint når noen har dype følelser for deg. Shanghai er en stor, ensom by, forteller han.

Hanna Kristin Hjardar

Oslomet

Kinas ensomme menn

Etter ettbarnspolitikken i Kina står millioner av menn uten mulighet til å finne kjærligheten. Kampen om kvinner er stor når de er mangelvare, og en ensomhetsepidemi brer seg over landet. Neste år vil det være 30 millioner flere menn enn kvinner i landet. Disse enslige mennene kalles guang gun, nakne grener. Menn som ikke klarer å føre slektstreet videre. Klokkene deres tikker.

Juryens begrunnelse: Årets nykommer har levert en sterk, helhetlig historie som har alt vi ser etter. Godt researchet, gjennomtenkt og estetisk vakker.

Foreldre flokker seg rundt Chu (32) for å få hans Wechat, Kinas svar på sosiale medier. Han jobber fulltid som ekteskapsmegler, og spleiser foreldrenes barn med hverandre uten at de selv vet det. Chu prøver å spleise 4000 mennesker i året.

Det forventes at mannen eier både hus og bil før man anses som ekteskapsmateriale. For å få kjøpt en bil må man først på auksjonskamp om bilskilt. Prisen i Shanghai kan gå over 100.000 norske kroner, mer enn selve kjøretøyene. Storbyen har begrenset antallet biler som kan kjøre på veiene. Konkurransen er knallhard om du vil vise frem deg og bilen din.

Forloveren, i midten, og to venner sover mellom en av brudeparet Li og Pen sine mange fotoseanser på den store dagen. Forlovere i Kina skal tradisjonelt sett være ugifte. Landets favorisering av gutter strekker seg tilbake hundrevis av år. En sønn er pensjonen din, fremtiden din. Han er den som fører familietreet videre. Etternavnet går videre.

Som en del av bryllupseremonien i Kina skal brudgommen
ankomme brudens hjem med folk, fyrverkeri, musikk og lanterner. Her har Pen ankommet hjemmet til sin forlovede Li i utkanten av Shanghai. Dagen
starter med et pang.

Yu Ting Ting (25) og Cheng Long (25) har vært på en tilsynelatende normal middag. Bortsett fra at Ting Ting tjener rundt 400 norske kroner i timen for selskapet sitt. Hun er en av hundre tusen som leier seg selv ut via appen Hiremeplz – et av flere selskap i Kina som tilbyr utleie av falske kjærester. Bedriften har i dag rundt to millioner brukere. Flesteparten er menn.

Torsdager er det KTV, kinesisk karaoke, i kjelleren på en lokal bar i Shanghai. Mange bruker det lukkede rommet til å finne en partner, som under kveldens blind dating. Folk åpner seg, hvor de kan synge med full hals. Dette er en scene for romantikk. Alle drar hjem uten hell, med håp om bedre lykke neste uke.

Logoen til Adresseavisen
Logoen til Aftenposten
Logoen til Bilder Nordic
Logoen til Bergens Tidende
Logoen til DN
Logoen til Foto.no
Logoen til M24
Logoen til Morgenbladet
Logoen til NRK
Logoen til Sony
Logoen til VG