Dokumentar Norge

Vinner

Marius Krog Bexrud (25) er klar. Det er vår, det er mai, det er tredje mai – Nordnæs Bataillon sin stiftelsesdag. Det er bare å gønne på utover dagen.

Helge Skodvin

Institute

Vi kan ikke klage

Hvert år etter en vanlig våt og vestlandsk sommer sier min mor «Vi kan ikke klage, vi hadde jo de fine dagene i mai». Hver gang jeg viser gjester rundt i en høst og vinterstille by sier jeg «Beklager regnet, men kom tilbake i mai». Bergen er en by som 11 måneder i året lengter etter at mai skal begynne. Da er det av med gummistøvlene og på med flosshatten. Bergen i mai er karneval og kaos. Bergen i mai er boller, brus og ballonger. Det er marsjering og marsipan. Fridager, buekorps, festspill, konfirmasjoner, oppholdsvær, nattjazz, Brann-optimisme, turister, utepils, blomstring og nasjonaldag. Andre steder i landet er mai en forsmak på sommeren, et vorspiel. I Bergen er mai selve festen. For vi vet at regnet kommer.

Juryens begrunnelse: En fotograf med kjærlighet for det alminnelige. For menneskene han portretterer og for Norge som samfunn. Det er humoristisk uten å være slemt. Hvert enkelt bilde i denne serien overrasker, det er ingen svake ledd her.

Ja, vi elsker. Etter sjampanjefrokosten, etter eggerøren og laksen, etter prosesjonen, etter tre øl, etter fire timer på brostein, etter syv timer i Vossabunad. Det er 19 i luften, men det er 50 grader inni stakken.

Nu kör vi! Sesongen er for alvor i gang. 330 cruisebåter og rundt 600.000 cruiseturister besøker Bergen i 2018. Studier ved UiB viser at mellom 20 til 40 prosent av cruiseturistene aldri går i land. Og at de som gjør det bruker mindre penger enn først antatt. Turistene går mett i land, hilser på elgen på Bryggen, og går sulten om bord.

På med hvitskjorten. Svart dress og flosshatt. Nordavinden kan rive godt på Tollbodallmenningen, best å ta på trenchcoaten. En liten paraply, sånn i tilfelle. Gjerne en dram eller to innabords. Medaljene. Endelig klar! Den viktigste dagen i kalenderen. Nordnæs Batallion sin stiftelsesdag. Gamlekarene sin dag. Rett i ryggen, gutter! 160 år i år. Samhold, taler, pissing på kaien, respekt, repetisjon. Snakkes neste år!

Gradestokken viser ikke mange plussgrader, men det er litt lunk i solen. På med den nye kjolen, ut på byen.

«Kamerater! Kamerater!» Paraplyer, paroler, byen, mai, regn, kjærlighet.

I minuttene før Festspillutstillingen til Torbjørn Rødland åpner, i sekundene før Dronning Sonja ankommer, er området utenfor Bergen Kunsthall det stedet med høyest kulturell kapital per kvadratmeter i hele Nord-Europa.

Gudbjartur Heimlys er ute og flanerer. Med dobbel hatt, blådress og midtstilt skarabé. Holdning som en general. – En god fotograf finner en god bakgrunn. Dette er ikke en god bakgrunn, sier han. – Vet du ikke hvem jeg er? Der røpet du din uvitenhet. Takk for nå!

Åsane Seahawks er klar for hovedprosesjonen 17.mai. Bare litt mer oppvarming først.

Tidenes varmeste nasjonaldag. Tre kilometer i svart dress og flosshatt. Veldig tung fane og 24,3 varmegrader. For hver 100 meter må fanebæreren til Bergen Næringsråd tørkes for svette.

Husker du da du bar meg hjem? Den dagen vi møtte hverandre. Det var i 2018. Etter den 17.mai festen. I Øysteins gate. Du var så sterk. Klokken var sånn rundt fem på morgenen. Husker du?


Nominert

Vinger transporteres til Valsnes vindkraftverk på Fosen.

Kim Nygård

Adresseavisen

Vindkraft i Trøndelag

Når alle står ferdig, vil det finnes 15 vindkraftanlegg i Trøndelag. Fra Selbu i sør til Vikna i nord. Til sammen vil det finnes 423 vindturbiner, og det vil være bygd 392 kilometer ny vei i det som før var urørt landskap. Ingen av landets regioner får flere vindmøller enn Trøndelag.

Juryens begrunnelse: Reportasjen viser dragkampen om vindkraften – en historie og som utspiller seg mange steder og berører mange. Registrerende og vakkert utført. Det er tydelig at fotografen har brukt tid og tanke på hvordan man forteller om dette.

Samer på Fosen mener vindkraftutbyggingen ødelegger deres beiteområder for rein og har gått til rettsak mot utbyggerne Fosen vind. Utenfor rettslokalene i Trondheim demonstrerer aksjonister til støtte for samene. Fra venstre: Gerd Lorås, Rita Vestfjell, Knut Erik Strand, Sissel Berg og Erlend Leirdal.

Storheia vindkraftverk på Fosen, med sine 80 vindturbiner. I bakgrunnen vises vindkraftanleggene på Roan-fjellene, Bessakerfjellet og Skomakerfjellet med til sammen 100 turbiner.

Vindkraftmotstanderne på Frøya har fått mye støtte utenfra, men i det daglige har aksjonistene vært fastboende frøyværinger som har holdt til i Nessadalen. Eskil Sandvik (42) er villsaubonde på øya og har engasjert seg sterkt mot utbyggingen av vindmøller.

I Nessadalen på Frøya har aksjonistene satt opp kors med navn på fugler de mener blir truet med utbyggingen av vindmøller. Helle Sæther er med og aksjonerer sammen med sin mor og far.

Geitfjellet vindkraftverk i Snillfjord kommune skal stå ferdig i løpet av 2020 med 43 vindmøller. En del av fjellet er sprengt ut for å ta ut steinmasser til veibyggingen.

Offisiell åpning av Roan vindpark med 71 turbiner bundet sammen av veier på over 70 kilometer. Statkrafts konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen, ordfører Einar Eian og en skolelev sto for selve snorklippingen.

Et tåkehav dekker Geitfjellet hvor det kommer et nytt vindkraftanlegg. I tillegg til veier og turbiner bygges det ledningsnett for å bringe kraften ut.


Nominert

Cicilie S. Andersen

NRK

Sengelotteriet

I 2013 ble det forbudt å sove ute i Oslo. To overnattingstilbud for hjemløse åpnet, men det er ofte flere hjemløse enn antall sengeplasser. Løsningen har blitt å holde et lotteri med sjetonger. Trekker du grønn, får du sove inne – trekker du rød, må du sove ute.

Juryens begrunnelse: Er dette virkelig Norge? En hardtslående historie man lett overser i bybildet, men som er verdt å fortelle om.

Hver kveld ber ekteparet Vasilica Vidrascu (53) og Fulger Vidrascu (61) til gud om å få plass på innsiden. De har sovet mellom kampesteinene i en uke nå.

En benk hengende fra to kjettinger har fungert som seng for 61 år gamle Mihai Gogu. – Det er avgjørende å komme seg opp fra bakken, forteller han.

Denne kvelden har Mihai Gogu trukket grønt.

Så langt i år har Kirkens Bymisjon vært nødt til å avvise 372 kvinner og 1312 par. Røde Kors har avvist 142 menn.

Her, under et ping pong-bord i skolegården på Majorstua skole, har Roman Vasile sovet i fire netter. Bordet gir ly, forteller han.

Plasser inne prioriteres for gravide og eldre kvinner. Maria Vadliva synes synd på de yngre som må sove ute. Det er farlig. Det skjer fæle ting der ute, forteller 68-åringen.

Den grå sementen fungerer som tak. Kampesteinene beskytter mot trafikken rundt. For noen blir en liten, gul madrass mellom kampesteinene under T-banestasjonen på Sinsen nattens seng.

Hos Kirkens Bymisjon gjør kvinnene seg klar for natten, etter 12 timer ute. Våte ullklær dras av og henges opp. Mat brettes ut av poser.

Andre i samme lokale har sovnet for lengst.

Ute har kampen om å finne de varmeste stedene begynt. Det har bikket ni minusgrader. I morgen venter et nytt lotteri.

Logoen til Adresseavisen
Logoen til Aftenposten
Logoen til Bilder Nordic
Logoen til Bergens Tidende
Logoen til DN
Logoen til Foto.no
Logoen til M24
Logoen til Morgenbladet
Logoen til NRK
Logoen til Sony
Logoen til VG