Årets videojournalist

Martin Slottemo Lyngstad

frilans

Martins visuelle virke startet med foto på media- og kommunikasjonslinja i Levanger. I august 2010 fikk han den eneste praktikantplassen i Politiken, etter å ha studert fotojournalistikk ved Høyskolen i Oslo. Fire måneder praksis ble forlenget til et snaut år fordi Politiken var så fornøyd med jobben hans.

Tilbake i Norge startet han det mobile reportasjebyrået Paragon Features, sammen med journalist Lars Øverli og fotograf Aleksander Andersen. Høsten 2011 påbegynte de dokumentarprosjektet «Fra ungdommen», et dokumentarprosjekt i bilder, film og tekst. Prosjektet portretterterer 35 ungdomsmiljøer, spredt over hele landet. “En dokumentar om dem som arver landet”, som de skriver på sine nettsider.

Martin har jobbet mye og tett med Aftenposten og A-magasinet og i dette samarbeidet ble ideen om å løfte ”Fra Ungdommen” ut til flere født. Det begynte som en reportasje om prosjektet i A-magasinet, som snart vokste seg større og tydeligere.

“Fra Ungdommen” var fortalt med en smal og krevende fortellerteknikk som skulle ut i et bredt kommersielt produkt. Aftenposten TV koblet seg på og kjøpte serien, papiravisen ryddet hele forsiden til ”Fra Ungdommen”  og A-magasinet kjørte doble forsider.

Bare i Aftenposten TV har ”Fra Ungdommen” hatt mer en 500.000 seere. Også Adresseavisen, Bergens Tidende, Stavanger Aftenblad og Fædrelandsvennen publiserte de nære og såre historiene om norsk ungdom, fortalt av Martin og Paragon.

Martin er ydmyk, pliktoppfyllende og utfordrer egne grenser. Han utforsker det han ikke mestrer framfor å slå seg til ro med lettvinte løsninger. I “Fra Ungdommen” får hovedpersonene dele og leve. Publikum må selv bidra til å tolke og oppfatte, mens Martin holder seg bak kulissene. Han forteller langsomt og lar situasjonene utfolde seg fullstendig.

Martin er en nysjerrig, varm og åpen person, med godt blikk og estetisk sans. Han kommer tett på mennesker gjennom kamera. Det gir bilder som formidler omfattende historier og sterke følelser.

Jonas Brenna, produsent i Aftenposten TV og Lillian Vambeim, redaktør i A-magasinet

Martin Slottemo Lyngstad, Paragon Features

Josepines verden – Josephine Albrektsen (19)

Mobbing er synlig, men også usynlig. Hva fører den til? Følelsen av å ikke være verdt noe gjorde Josephine deprimert. Det utviklet seg til en spiseforstyrrelse som nesten kostet henne livet. Josephine har få venner i Vesterålen. Hun sitter ofte på det rosa jenterommet og skriver brev til ven­ninnene hun har møtt på nett, som deler lidenskapen for alt som er søtt og rosa. Josephine fant noe godt i en verden hun syntes var grusom. Nå tar hun vare på det. Josephine er redd for å bli voksen.

Isak – Isak Anders Utsi (22)

Hvert år tjener Isak og broren mindre og mindre på rein­ flokken de arvet av pappa. Å gi opp vil føles som et svik, ikke bare mot foreldrene, men mot et helt urfolk.

Livet med de døde – Tor-Håkon Gabriel Håvardsen (26)

– I ungdomstiden er du udødelig, sier Tor-Håkon. Han savner punken, opprø­ret og tatoveringene. Friheten. Nå har han slått seg til ro med hus og kjæreste. Og jobb som gravferdskonsulent. Han er stolt av jobben sin. Men hvorfor er han så fas­cinert av døden? Hvorfor er han ikke redd for den, slik de fleste av oss er?

Logoen til Adresseavisen
Logoen til Aftenposten
Logoen til Bilder Nordic
Logoen til Bergens Tidende
Logoen til DN
Logoen til Foto.no
Logoen til M24
Logoen til Morgenbladet
Logoen til NRK
Logoen til Sony
Logoen til VG