Nyhet enkeltbilde

1. pris

01-10858-utsikt

Kyrre Lien

frilans

Utsikt

Barna i Harara-familien i Gaza henger opp tepper for å skjule ruinene utenfor soverommet sitt. Familien har flyttet tilbake i leiligheten siden de ikke har noe annet sted å bo. Nabolaget deres ble svært ødelagt av krigen i sommer. Totalt ble over 100.000 hjem ødelagt eller skadet.

Juryens begrunnelse: Et tungt, mørkt og uskarpt bilde. I alt dette tilfeldige og uperfekte merker vi braket og rystelsene fra granaten som smalt. Mens vi oftest ser krig på TV, viser bildet oss krigen gjennom et hull i veggen. Bildet sier mye om menneskets universelle tilpasningsevne. Hva gjør vi etter at bomben har falt? Jo, vi fortsetter med livet så godt vi kan. I sin stillferdige handling dekker barna over et åpent sår, slik at hverdagen kan gå videre, slik at de kan se TV, sove, slippe å ha krigen inn i stua. Vi skulle ønske det var så enkelt. Bildet er symbolsk uten å være det: Dette er virkeligheten, dette er deres virkelighet. Fotografiet berører og ryster oss.

Et utrolig godt nyhetsbilde.


2. pris

UKRAIINA

Henning Lillegård

Dagbladet

Krisefotografene

Krisa i Ukraina ble dokumentert med fotoapparat og mobilkamera fra alle kanter, av de som selv stod mitt oppe i konflikten. Flere personer fotogrtaferes ved barikadene i Kiev. Selfie ukraina – Henning Lillegård, Dagbladet.

Juryens begrunnelse: I et og samme bilde foreviger fotografen øyeblikket der mediene og virkeligheten er rykket så tett sammen at vi kanskje ikke lenger helt vet hva som er hva.


3. pris

01-00657-Lama

Øyvind Elvsborg

Dagens Næringsliv

Utenfor

Mens spørretimen pågikk inne i stortingssalen kom Tibets åndelige leder Dalai Lama til Grand Hotel, rett ved Stortinget. Der hilste han på folk som hadde møtt frem. Ingen offisielle representanter for norske myndigheter ville ta imot den tidligere fredsprisvinneren, under hans norgesbesøk.

Juryens begrunnelse: Et klassisk godt pressefotografi. En tydelig idé, glimrende gjennomført. Bildet kommuniserer umiddelbart og er skreddersydd til en overskrift, samtidig er bildet dvelende og evner å kommentere saken.

Logoen til Adresseavisen
Logoen til Aftenposten
Logoen til Bilder Nordic
Logoen til Bergens Tidende
Logoen til DN
Logoen til Foto.no
Logoen til M24
Logoen til Morgenbladet
Logoen til NRK
Logoen til Sony
Logoen til VG