Nyhetsreportasje

1. pris

02-00466-kiev01

Demonstrantene sørget for å ha brennende bildekk mellom seg og opprørspolitet gjennom natten til torsdag 20. februar.

Paal Audestad

frilans / Aftenposten

Den svarte torsdagen

Det hadde vært politisk uro i flere måneder i landet. Det hadde vært fredelige protester i flere uker. Men på akkurat denne dagen handlet det om brutte barrikader i Ukrainas hovedstad Kiev.

I ukene som kom, skulle landet miste en del av seg selv. I månedene som kom, skulle østlige regioner rives i filler. Men på akkurat denne dagen handlet det om å finne ly i Ukrainas hovedstad Kiev.

Det handlet om demonstranter som kastet brostein mot soldater som skjøt med skarpt. Det handlet om dem som søkte ly, og dem som ikke fant det. På Den svarte torsdagen, 20. februar 2014, mistet over 50 demonstranter livet midt i sentrum av en europeisk hovedstad. På akkurat denne dagen ble Ukraina aldri det samme igjen.

Juryens begrunnelse: Et drama fra en av årets største nyhetshendelser. Denne serien skiller seg markant fra de mange innsendte Ukraina-reportasjene. Bildene viser en fotograf som går et skritt tettere. Dette er nyhetsreportasje i sin reneste, mest oppriktige og viktigste form. Intensiteten opprettholdes gjennom hele serien takket være stram redigering.

02-00466-kiev02

En demonstrant sitter i dekning for snikskyttere som befinner seg øverst i bakken bak. De fleste som omkom 20. februar ble skutt her.

02-00466-kiev03

En demonstrant bæres i sikkerhet. Han viste seg å være drept av snikskyttere.

02-00466-kiev04

Demonstranter ble skutt av snikskyttere da de prøvde å flytte barikadene i retning nordøst for Uavhengighetsplassen i Kiev. Her bæres en skutt mann i sikkerhet.

02-00466-kiev05

En mann skutt av snikskyttere bæres i sikkerhet gjennom uavhengighetsplassen i Kiev

02-00466-kiev06

En demonstrant er skutt og drept av snikskytter.

02-00466-kiev07

Midt mellom aske, gassbind, hjelmer og våpen messer en kvinne om fred og forsoning i religionens navn.

02-00466-kiev08

Neste morgen, demonstranter brenner bildekk for å hindre sikten til snikskytterne.


2. pris

02-00619-trandum01

Noen av de innsatte ved Trandum transittmottak ved Gardermoen benytter den ene timen med lufting til å trene.

Espen Rasmussen

VG

Kastes ut

Immigranter uten papirer eller lovlig opphold i Norge sendes til Trandum transittmottak. De fleste tilbringer noen få dager i mottaket, før de sendes ut av landet med fly. Transittmottaket drives som et fengsel, med høy sikkerhet, gjerder, vakter og strenge regler.

Juryens begrunnelse: Fotografen gir oss et sjeldent direkte innblikk inn i en tematikk som, til tross å ha stått høyt på den politiske dagsorden gjennom mange år, i liten grad er dokumentert visuelt. Serien er stramt og nøyaktig redigert. Den verken fordømmer eller forherliger. Den viser hverken helter eller tapere, men gir oss innblikk en del av samfunnet som er viktig å dokumentere slik at vi som ser kan forstå.

02-00619-trandum02

Pågripelsesgruppen i Polieiets Utlendingsenhet (PU) er på Haslemoen mottak i Hedmark. De gjennomfører pågripelser om natten slik at færrest mulig skal stikke av i forkant. Noen av de pågrepne sendes rett til Gardermoen og på fly ut av landet, andre blir plassert på Trandum.

02-00619-trandum03

Pågripelsesgruppen anholder flere asylanter. En av de pågrepne oppfører seg aggresivt, og politiet tilkaller ekstramannskap til rommet. Mannen ber før han blir påsatt håndjern og fraktet til bilen.

Asylsøkere som rammes av Dublin-konvensjonen pågripes og sendes tilbake til det europeiske land de først ankom.

02-00619-trandum04

En av de pågrepne fraktes av flere politimenn ut i den ventende bilen, før han kjøres til Gardermoen og settes på et fly ut av landet.

02-00619-trandum05

En vakt i korridoren på Trandum transittmottak.

02-00619-trandum06

Muhamed Hassan Zadeh fra Afghanistan sier han mistet sine foreldre i jordskjelvet i Bam, Iran, i 2003. Han er redd og vet ikke når han sendes tilbake til Afghanistan. Nå venter han på Trandum for å bli sendt tilbake.

02-00619-trandum07

Abbas Ram fra Iran er nettopp ankommet Trandum. Politiet tok ham på gata da han var ute for å kjøpe bleier til barnet sitt. Han ble sendt rett til Trandum, uten mulighet til å si noe til moren til sitt barn. Nå står han på speilet, der alle nyankomne må kle av seg for full kontroll.

02-00619-trandum08

Immigranter som rammes av Dublin-konvensjonen går inn på Norwegian-flyet som skal frakte dem fra Gardermoen til Roma.


3. pris

02-10858-mh17-01

I de påfølgende dagene ble lokale gruvearbeidere satt til å lete etter lik og vrakrester i det enorme området, mens pro-russiske opprørere voktet flyvraket. 298 mennesker ble drept.

Kyrre Lien

frilans / VG

MH17

17. juli ble Malaysia Airlines sin flyvning, MH17, skutt ned over Grabovo i Øst-Ukraina.

Juryens begrunnelse: Infernoet er over og alt er rolig. De stillferdige bildene inneholder grusomme detaljer, en fortelling om en grusom historie. En stramt redigert fortelling om vår frykt og sårbarhet i en utrygg verden.

02-10858-mh17-02

Et halvt år senere ligger fremdeles mange av dokumentene til passasjerene på kontoret til ordføreren i byen. Han venter på at Organisasjon for Sikkerhet og Samarbeid i Europa skal hente dem.

02-10858-mh17-03

Flydeler, lik og seter ble spredt over et enormt område.

02-10858-mh17-04

Svært sterke indisier tilsier at det var pro-russiske opprørere som skjøt ned flyet som var på vei til Kuala Lumpur.

02-10858-mh17-05

Lokale menn hjelper til med å hente lik som ble spredt over et stort område.

Logoen til Adresseavisen
Logoen til Aftenposten
Logoen til Bilder Nordic
Logoen til Bergens Tidende
Logoen til DN
Logoen til Foto.no
Logoen til M24
Logoen til Morgenbladet
Logoen til NRK
Logoen til Sony
Logoen til VG