Portrett

1. pris

06-00619-bygde01

“Skogens konge”: Dagfinn Kolberg (53) bor i Vestfossen og har valgt å leve utenfor A4-livet. Dagfinn bader i sitt utendørs badekar. Han lever store deler av året i skogen eller på fjellet, hvor han fotograferer og filmer mye. Dessuten opptrer han med både egenskrevne låter og Bob Dylan-tekster.

Espen Rasmussen

VG

Den siste bygdeoriginal

Tiidligere var bygdeoriginalene et vanlig syn både i byer og på landsbygda. I dag er mange på institusjon eller medisin. Stadig mer av det som før ble betraktet som friskt, blir i dag betraktet som sykdom.

Juryens begrunnelse: Vi har sett bygdeorginaler før, men aldri på denne måten. Dette er en empatisk fortelling om en gruppe mennesker. Serien henger godt sammen med et gjennomført bildespråk som er både markant, personlig, og som skaper en stemning. Det er en bestemt ro i enkeltbildene. Fotografen leker med og utfordrer portrettsjangeren. Det er noe forfriskende over det. Dette er portretter av mennesker, men også av en mentalitet og av lokalsamfunn.

06-00619-bygde02

“Kattemannen”: Finn Eriksen (53) elsker hester og besøker en lokal bonde i Skotselv, Øvre Eiker, for å hjelpe til.

06-00619-bygde03

“Juger’n”: Leif A. Rolfstad (51) i Hokksund, Øvre Eiker, selger brukte biler, bildeler og metall. Han har i mange år ligget i konflikt med kommunen som ønsker å fjerne det meste av skrapet på den store tomten hans. – Jeg lar meg ikke styre av byråkrater, sier han.

06-00619-bygde04

“Art Ranger”: Ingar Aasen, er en etablert kunstner som har valgt å leve sitt liv på siden av resten av samfunnet rundt seg. Han har bygget en camp med gamle russiske militærkjøretøyer. Her bor han og lager installasjoner og kunst.

06-00619-bygde05

“Kattemannen”: Finn Eriksen (53) bor i den lille bygda Skotselv. – Jeg ble sendt på barnehjem og hadde et røft liv frem til jeg ble ordentlig voksen. Nå ser jeg bare fremover, sier han.

06-00619-bygde06

“Sir Alv”: Alv Berhoft Storø (57), sover på en europalle i et skur han får lov å låne av en bonde i Bærum. Mesteparten av sommeren sover han i skuret på dagtid, mens han på natten triller rundt med sykkelen sin, plukker flasker og tar opp søppel som folk har slengt fra seg.

06-00619-bygde07

Ei forfallen hytte i skogen utenfor Hokksund i Øvre Eiker. Her bor en sky mann som ikke liker oppmerksomhet. Han er sterkt religiøs, og forsøker å overleve på hytta både sommer og vinter.

06-00619-bygde08

“Sir Alv”: Alv Berhoft Storø (57), triller sykkelen sin på en grusvei i Bærum med tomflaskene på styret.


2. pris

06-10950-BrudArjedar

Therese Alice Sanne

student

Arjedar

Seksten år gamle Arjedars på hennes bryllupsdag. Arjedar en av de muslimske rohingyaene i Myanmar som anses av FN å være et av verdens mest forfulgte folk.

Juryens begrunnelse: Et portrett som går rett i magen. Bildet har en sterk historie som forløses i et enkelt nedslått blikk. Den 16 år gamle jentas historie får oss til å stille spørsmål: Hvorfor skal hun giftes bort, hva slags samfunn er dette, hvilket ansvar har vi når vi ser dette bildet og vil hun noen gang bli lykkelig? Det ligger en tung stemning i bildet, med mye mørke.


3. pris

06-10968-peter

Katinka Hustad

student / Politiken

Peter

Peter Hanberg (25) er en av 250 personer i Danmark som aldri har kunnet se eller høre. Han ble født 14 uker for tidlig, men han har ingen hjerneskade eller øvrige handikap, slik mange som er født døvblinde har. Det han har er luktesans, smakssans og følesansen: En tilværelse av fornemmelse, kroppslige fornemmelser, hvor musikk er vibrasjoner han kjenner på morens hals, og hvor det er umulig å vite om mørke egentlig eksisterer.

Juryens begrunnelse: Et rolig og enkelt portrett, som samtidig får oss til å føle en uro. Når vi får forklart at han er født uten å kunne se og høre, får bildet en ny dimensjon. Likevel, gjennom øyet hans når vi inn til ham og får tak noe av hans personlighet. Et bilde som gradvis vokser seg sterkere.

Logoen til Adresseavisen
Logoen til Aftenposten
Logoen til Bilder Nordic
Logoen til Bergens Tidende
Logoen til DN
Logoen til Foto.no
Logoen til M24
Logoen til Morgenbladet
Logoen til NRK
Logoen til Sony
Logoen til VG