Sport reportasje

1. pris

05-00749-sjakkboksing01

Andrea Gjestvang

frilans / VG

Sjakkboksing

Høye på adrenalin gyver de løs på hverandre i bokseringen. Sekunder etterpå skal hjernecellene til pers. I Columbiahalle i Berlin er det verdensmesterskap i hybridsporten sjakkboksing.

Juryens begrunnelse: En overraskende fortelling om en pussig sportsgren. Med et stilrent og filmatisk lys, er serien enkelt og intenst fotografert. Juryen mener seiren forløser seg i bilde nummer fire som forener begge sportsgrener.

05-00749-sjakkboksing02

Kampen består av opptil 11 runder som veksler mellom sjakk og boksing. Regjerende verdensmester, Sven Roch bokser på hjemmebane mot spanjolen Jonathan Rodrigues Vega.

05-00749-sjakkboksing03

Utøverne kan vinne på knockout, sjakkmatt eller ved at motstanderen taper på tid. Italienske Gianluca Sirci vant med knockout i klassen tungvekter, og blir jublet fram av publikum.

05-00749-sjakkboksing04

Svetten renner når Marat Shakhmanov fra Russland spiller et parti sjakk mot Gianluca Sirci fra Italia. Det meste krevende med sjakkboksing er de enorme skiftene mellom blodtåke, svette og adrenalin fra bokseringen, og å konsentrere seg om sjakkbrettet når det settes frem.

05-00749-sjakkboksing05

Giuseppe Grasso fra Italia tapte klassen for lettvektere. Men neste år arrangeres VM i sjakkboksing i Calcutta. Da har han igjen sjansen til å bli «verdens smarteste og tøffeste mann».


 

2. pris

05-15005-tjukkaser og prettyboys01

Jonas Thenderup Jensen (17) er forsvarsspiller på Oslo Vikings. Hans jobb er å stoppe motstanderne, så de mindre angrepsspillerne kan springe mot mål.

Maria Gossé

frilans

Tjukkaser og prettyboys

I amerikansk fotball er det like bra å være tjukk som å være tynn. Oslo Vikings har plass til alle.

Juryens begrunnelse: En godt fotografert backstagehistorie. Dette er en overraskende fortelling fra to verdener, som forener sport og usunt kosthold. Den har en gjennomført estestisk stil. Juryen mener likevel det mangler noen bilder fra selve sporten for at reportasjen skal bli fullendt, men det er en velfortalt historie om kameratskap.

05-15005-tjukkaser og prettyboys02

Laget varmer opp før kamp mot rivalene i Nidaros Domers. Disiplin er viktig. Det skal være “litt sånn halvmilitært” i amerikansk fotball, sier spillerne.

05-15005-tjukkaser og prettyboys03

Ansiktsmaling er en del av kampdrakta. Oslo Vikings kan avgjøre sesongen hvis de vinner kampen.

05-15005-tjukkaser og prettyboys04

Stemningen er tung i garderoben når kampen ender med tap.

05-15005-tjukkaser og prettyboys05

Etter kampen drar hele laget på McDonald’s. To av gutta deler et brett med ti hamburgere, med coachens velsignelse.

05-15005-tjukkaser og prettyboys06

De tuller og kaller hverandre «feiten», «skinny» og «prettyboy», men lagånden og samholdet er sterkt i Oslo Vikings.


 

3. pris

05-00749-Snøpolo01

Hissam Ali Hyder fra team Cartier er Asias beste polospiller. Han mener det ikke finnes noe bedre enn å ri en hest i 40 km i timen, på en frossen innsjø, på toppen av et fjell. Og etterpå drikke så mye champagne han bare klarer.

Andrea Gjestvang

frilans / VG

Party, penger og snøpolo

“Hjertelig velkommen til verdens mest spektakulære idrett, spilt på verdens mest spektakulære sted!“ Slik ønskes gjestene til VM i snøpolo i St.Moritz velkommen.  Her møtes Europas adel og nyrike til mingling, festing og hestesport.

Juryens begrunnelse: Vi blir tatt med til en absurd verden der nettverk, penger og glamour er viktigere enn selve sporten. Reportasjen skildrer et overflodssamfunn.

05-00749-Snøpolo02

Doris, Hanna og Myrtha fra Sveits er VIP-gjester invitert av BMW, som er en av hovedsponsorene for VM i snøpolo.

05-00749-Snøpolo03

Polokøller og skinnstøvler er velbrukte, og klare til finale.

05-00749-Snøpolo04

På Hotel Kempinski arrangeres det galla, hvor inngangsbilletten koster $ 1000,- per person. Her skåler og mingler sponsorer, polospillere, modellkjærester, arrangører og finanselite.

05-00749-Snøpolo05

I kampteltet forbereder team Cartier seg til finalen. Patron Jonathan Munro Ford tar på leppepomade som beskytter mot vinden.

05-00749-Snøpolo06

På rom 407 på Hotel Kempinski gjør Rebecca (15) og Evgenia seg klare til gallaen. Men frisøren dukker ikke opp, og de er nervøse for å ikke rekke festen. Russiske Evgenia har tatt med datteren til St. Moritz på polo for å vise henne elegansen.

05-00749-Snøpolo07

Team Ralph Lauren og team Cartier møtes til finale på St. Moritz See. Etter uavgjort i ekstraomgang og straffekonk, beslutter dommerne å utvide målene til dobbel størrelse: Publikum skal få underholdningen de har kommet for å se!

Logoen til Adresseavisen
Logoen til Aftenposten
Logoen til Bilder Nordic
Logoen til Bergens Tidende
Logoen til DN
Logoen til Foto.no
Logoen til M24
Logoen til Morgenbladet
Logoen til NRK
Logoen til Sony
Logoen til VG