Video dok/serie

1. pris

Paragon Features

www.fraungdommen.no

Fra ungdommen – et portrett av en generasjon

“Fra ungdommen” er et multimedialt portrett av en hel generasjon, av unge mennesker fra hele Norge i årene etter 22. juli 2011. Prosjektet leter etter deres særegenhet gjennom å dokumentere deres hverdag, verdier og idealer. Det setter dem også i en større kontekst gjennom tidløs tematikk som opprør, sykdom, kjærlighet, rus og drømmer. “Fra ungdommen” er et innblikk i et mangfold du ikke finner uten å lete, og som former fremtiden, akkurat nå, dag for dag. Så hvem er de, egentlig? De er barnevernsbarn og fotballproffer, asylsøkere, alenemødre, musikere og kriminelle. De er populære, ensomme, engstelige og drømmende. Sammen er de den neste generasjonen voksne.

Juryens begrunnelse: Juryen bøyer seg i støvet for Paragon Features og serien de har laget om norsk ungdom. Gjennom en lang busstur har de funnet frem til spennende karakterer med ulike utfordringer og livssituasjoner og skapt fortellinger som gir en viktig innsikt i hvordan det står til med ungdom i dag. Hver historie er nydelig og filmatisk filmet, godt fortalt gjennom redigering og lydbruk og holder svært høy teknisk kvalitet. Rytmen i hver film er tilpasset karakteren og historien den skal fortelle, og hver av filmene i denne serien er et mesterverk i seg selv.

Juryen håper Paragon Features aldri slutter å kjøre buss!


2. pris

Benjamin Ree

VGTV

Lars og Ailin er kjærester i barnehagen, og de er forelsket. En dag begynner Lars på skolen, mens Ailin blir igjen i barnehagen, og de får ikke vært så mye sammen lenger. Filmen har som mål å ta barns følelser på alvor. For å få til det fulgte jeg Lars og Ailin gjennom et helt år.

Juryens begrunnelse: Nydelig fortalt historie om ung kjærlighet. Filmskaperen er nede på barnas nivå og forteller fra deres perspektiv. Vakre bilder hvor barna får boltre seg med alt sitt kroppspråk, fortalt over lang tid hvor årstidene skifter og livet hele tiden er i utvikling.


3. pris

Christer John Auger

TV2

Øyeblikket

En reportasjeserie som tar for seg tre håndballspillere. Gjennom ‘’Øyeblikket’’ blir vi bedre kjent med dem både som personer og håndballspillere. Serien er sendt på TV2 i forbindelse med håndball-EM, desember 2014.

Juryens begrunnelse: En serie med idrettsportretter hvor fotografen hever nivået på reportasjen gjennom godt håndverk og kreative løsninger for å gjøre stillestående historier mer levende og visuelt spennende. Det er gjennomgående at det som kunne blitt kjedelige og billedfattige intervjuer, løftes av fotografens innsats. Juryen har også i andre innsendte bidrag observert den samme evnen og viljen hos fotografen til å strekke seg det lille ekstra.


Hederlig omtale

Håvard Haugseth Jensen og Kim Nygård

Adresseavisen

Tynt faen

Dokumentaren avslørte at proffbokser Andreas Evensen brøt mange års samarbeid med den omdiskuterte treneren Helge Wærøy. Fra han var guttunge drømte Andreas om å bli verdens beste bokser i sin vektklasse, allerede under trener Wærøy. Men en av Norges beste proffboksere mistet troen på sin faste trener.

Juryens begrunnelse: Juryen ønsker å gi hederlig omtale til dokumentaren om proffbokseren Andreas Evensen og treneren hans Helge Wærøy.

Filmskaperne har fulgt dem i lengre tid og klart å gjøre et såpass smalt tema som fluevektboksing allment interessant, gjennom bra dokumentarisk foto som ligger tett på karakterene. De formidler humor, lidenskap, utholdenhet, kamp og sårbarheten i det å miste det man har gitt alt for.

Logoen til Adresseavisen
Logoen til Aftenposten
Logoen til Bilder Nordic
Logoen til Bergens Tidende
Logoen til DN
Logoen til Foto.no
Logoen til M24
Logoen til Morgenbladet
Logoen til NRK
Logoen til Sony
Logoen til VG