Video nyhet

1. pris

Pål S. Schaathun, Maria Korkunc

Frilans/TV 2

Syrias barn

Møte med to barn som måtte flykte fra Syria til Zaatari, Jordans største flyktningeleir.

Juryens begrunnelse: Dette er en nær og fin reportasje fra flyktingeleiren Zaatari i Jordan. Her får barna komme til orde, og fotografen klarer ved sine valg å komme tett på barna og deres fremtidsdrømmer, sorger og gleder. Fotograf og reporter har klart å lage en god og severdig reportasje fra en flyktningleir som mange andre TV-team har vært på besøk i.

Rolig kameraføring, nærbilder og enkeltsituasjoner gjør denne reportasjene til en av de beste nyhetsreportasjene juryen har vurdert.


2. pris

Håvard Bjelland, Frøy Gudbrandsen, Alice Bratshaug

Bergens Tidende

Familien Yusuf

Familien Yusuf ble hentet av politiet i Lillesand 11. november. Shaimaa (10) hadde bodd sju år i Norge. Brødrene Suleiman (5) og Haron (2) er født i Kristiansand. Politiet går inn i huset klokken fem om morgenen, men der er det ingen. De er på overnatting hos venner. Politiet henter Shaimaa på Borkedalen skole. Lærer Thomas Johnsen må hente henne i klasserommet. Hun får ikke sagt farvel til venninnene sine. Mamma Afran kommer til skolen, og etter at lillebrødrene også er hentet tar politiet dem hjem for å pakke sakene før avreise til Trandum. Politiet finner ikke faren. Det blir raskt bestemt at familien skal splittes, og at de skal tvangs- returneres til Jemen. Foreldrene har tidligere løyet om identiteten. UNE har vurdert at Shaimaa har sterk tilknytning til Norge, men innvandringsregulerende hensyn ble veiet tyngst.

Juryens begrunnelse: Denne nyhetsreportasjen gjorde sterkt inntrykk på juryen. Fotografen har fått svært eksklusiv tilgang til en ekstremt traumatisk situasjon for en familie som kastes ut av Norge. Reportasjen er en blanding av stillbilder og video, hvor det dramatiske i situasjonen kompenserer for noe varierende billedkomposisjoner. Likevel har fotografen klart å velge fokus og holde innstillinger i kamera, slik at fortellingen blir hjerteskjærende virkningsfull.


3. pris

Sami Abu Salem, Harald Henden

VGTV

Harald Henden gir førstehjelp

VG-fotograf Harald Henden gir førstehjelp til to gutter i Gaza by, sammen med journalist Peter Beaumont fra The Guardian.

Juryens begrunnelse: Fotograf og reporter er til stede da det smeller. Valgene som så tas ved at fotografen fortsetter å filme, mens journalisten bidrar med førstehjelp på den skadde, gir et sterkt og unikt bilde av grusomhetene som utspant seg på Gaza-stripen i denne perioden. Fotografen evner å være nær nok til at virkeligheten blir tydelig og distansert nok til at det blir verdig.

Logoen til Adresseavisen
Logoen til Aftenposten
Logoen til Bilder Nordic
Logoen til Bergens Tidende
Logoen til DN
Logoen til Foto.no
Logoen til M24
Logoen til Morgenbladet
Logoen til NRK
Logoen til Sony
Logoen til VG