Video reportasje

1. pris

Katinka Hustad

student / Politiken

Peter

Peter Hanberg (25) er en av 250 personer i Danmark som aldri har kunnet se eller høre. Han ble født tre og en halv måned for tidlig, men har ingen hjerneskade eller øvrige handikap, slik mange døvblindfødte har. Han har luktesans, smakssans og følesansen. En tilværelse av fornemmelse, hvor musikk er vibrasjoner han kjenner på morens hals, hvor ingen rutsjebane er for skummel. Ikke fordi han ikke ser den, men fordi han erindrer suget i magen når han legger seg for å sove. Christine er Peters søster, og det er hun som har bestemt at yndlingsfargen hans er blå. Han vet det bare ikke. Han vet ikke en gang at hun er søsteren hans. Men det gjør ingenting, for Peter er Christines bror. Og hun vet det.

Juryens begrunnelse: Det et stykke kunst å skape en følelse av å være både blind og døv gjennom bilder. Her skildrer fotografen ømheten og kontakten mellom to søsken som ikke kan snakke sammen, men likevel kommuniserer gjennom berøring. Historien er vakkert fanget i et visuelt formspråk som rører ved seeren.


2. pris

Siv Johanne Seglem

Dagbladet

Amandas lister

22 år gamle Amanda Orlich har fått mesoteliom i bukhinnen, en svært farlig og sjelden kreftform. De fleste som får denne sykdommen er menn på over 60 år, og de fleste dør innen 3 måneder. Amanda fikk selv vite at hun skulle dø innen 3 måneder, men klarte å kjempe seg gjennom en cellegiftkur, og lever fremdeles etter 15 måneder. Hun fokuserer positivt og skriver lister over ting som gjør henne glad, til tross for at hun lever i stor usikkerhet.

Juryens begrunnelse: Dette er en svært rørende og sterk historie som drives lekent og elegant frem gjennom velkomponerte, vakre bilder og god lydbruk.
Amanda har kreft, og forteller hva som betyr noe for henne i livet. Juryen sitter igjen med en følelse av håp, smerte, viktigheten av å sette pris på de små ting og å nyte livet så lenge man har det.


3. pris

Anton Ligaarden

frilans

Whitey with wife

Whitey Dockan er 89 år gammel. Han er en av de siste fullblods norskamerikanerne i Grand Marais, Minnesota. Han glir tilbake til barndommen på grunn av Alzheimer. Minnene om hans norske far som lærte han å svømme, men ikke snakke norsk, blir klarere. Kona Gladys er redd for at nåtidens minner blir glemt.

(Bidragsytere: Kristian Bålsrød og Katinka Hustad)

Juryens begrunnelse: Vakker skildring av et eldre ektepar hvor den ene har fått Alzheimer. Nydelig foto, nært, sårt og også humoristisk, hvor filmskaperen har kommet svært tett på karakterene sine. Fotografen har jobbet med liten dybdeskarphet, noe som formmessig kan virke litt forstyrrende i lengden.


Hederlig omtale

Christian Thorkildsen

TV2

Frisøren

Mauro Shampoo var spiss på det som ble beskrevet som verdens dårligste fotballag. Nå er han Brasils mest kjente fotballfrisør.

Juryens begrunnelse: Juryen ønsker å fremheve en reportasje som var et humoristisk lyspunkt blant alle de innsendte bidragene. Fotograf og journalist har klart å finne frem til en karakter som man blir glad av å møte, nemlig frisøren ”Mauro Shampoo”. Show show show!

Logoen til Adresseavisen
Logoen til Aftenposten
Logoen til Bilder Nordic
Logoen til Bergens Tidende
Logoen til DN
Logoen til Foto.no
Logoen til M24
Logoen til Morgenbladet
Logoen til NRK
Logoen til Sony
Logoen til VG