Dokumentar/serie

1. plass

Julie Lunde Lillesæter/ Julia Dahr / Adam Thomas / Hugh Hartford

Differ Media / NRK

I stormens øye

Den kenyanske småbonden Kisilu og familien hans kjemper i frontlinjen mot klimaendringene. Videodagbøkene deres viser oss konsekvensene av økt tørke, flom og storm: Barn går glipp av skolegang, menn søker til byene for jobb og familie- relasjoner blir satt på prøve. Men Kisilu nekter å gi opp. I stedet tar han på seg en lederrolle og forsøker å bygge et sterkt lokalsamfunn som kan tilpasse seg det nye ekstremværet.

Juryens begrunnelse: Gjennom et tett og nært møte med bonden Kisilu og hans familie, får vi innsikt i og forståelse for en stor, global klimakrise. Et typisk eksempel på en historie som forteller om det store gjennom det lille. En sterk visuell fortelling hvor bildene bærer historien. Familien er ofre for de globale klimaendringene, men framstilles som sterke og målrettede. Vi blir engasjert i deres kamp for tilværelsen, både på det personlige og globale plan. Filmatisk vakker og følsom.

Regi: Julia Dahr
Produsent: Hugh Hartford
Foto: Julie Lunde Lillesæter
Klipp: Adam Thomas

Stormens øye (ekstern lenke)


2. plass

Anders Sømme Hammer

frilans / NRK

Fra Veitvet til IS-fronten

Hosheng Kerkuki (24) reiste i januar 2015 fra Veitvet til Irak for å kjempe mot den fundamentalistiske bevegelsen IS. Hvorfor gjorde han det? Hva er det som får unge menn til å dra fra fredfulle Norge til krigsområdene? Anders Sømme Hammer fulgte den unge norsk-kurderen i en måned, med kamera ved fronten utenfor Kirkuk i Irak, der han havnet i voldsomme kamper for et fedreland som han er villig til å ofre sitt liv for.

Juryens begrunnelse: En meget viktig historie som setter debatten om innvandring, muslimer, terror og IS i et nytt lys. Fortelleren viser mot ved å følge hovedpersonen Hosheng Kerkuki hele veien til fronten, noe som gir oss et interessant innblikk i en verden som ofte kun beskrives i korte nyhetsinnslag. Historien fortelles enkelt og effektivt, og beskriver de motstridende følelsene hovedkarakterens far sitter igjen med hjemme i Norge. Reporteren stiller de riktige spørsmålene på riktig tidspunkt, selv i pressede situasjoner. Juryen skulle ønsket seg et litt mer variert utvalg av bilder.

Regi/foto/kommentar: Anders Sømme Hammer
Klipp: Erik Thorvald Aster
Musikk: Martin Horntveth
Foto i Norge: Thomas Søbstad og Gard Brox Jenssen
Lydbearbeiding: Linda Torp
Fargekorrigering: Bjørn Even Skogsfjord
Oversettelse: Naska Xas
IS-video: Rudaw Media Network
Redaktør: Odd Isungset


 3. plass

Anton Ligaarden / Rønnaug Jarlsbo / Ingrid S. Nordli

frilans / Dagbladet

Barna som ble igjen

118 barn har opplevd å miste en forelder i partnerdrap, i årene 2000–2013. Hvordan gikk det med dem?

Juryens begrunnelse: Et poetisk video- prosjekt om et vanskelig tema. Med et nysgjerrig kamera fanger fotografen hovedpersonene i hverdagssituasjoner uten at det blir kjedelig. Vi kommer tett på tre skjebner som forsøker å finne svar på kompliserte spørsmål: Hvorfor skjedde dette akkurat meg? Fotografen viser både selvsikkerhet og søken. Han er en tydelig estetiker med sitt fortellerspråk. Likevel drukner ikke innholdet i form. En av hoved- personene er anonymisert. Det kan ofte være et problem, men her klarer foto- grafen å vri det over til å bli en styrke.

Barna som ble igjen (ekstern lenke)

Logoen til Adresseavisen
Logoen til Aftenposten
Logoen til Bilder Nordic
Logoen til Bergens Tidende
Logoen til DN
Logoen til Foto.no
Logoen til M24
Logoen til Morgenbladet
Logoen til NRK
Logoen til Sony
Logoen til VG