Nyhet enkeltbilde

1. pris

10717 06. Åpen klasse 09.04.2015 På flukt til Europa Ibrahim Abdulla (26) fra Sør-Sudan ligger under en trailer i havnebyen Patras, Hellas. Han har ikke tall på hvor mange ganger han har forsøkt å komme seg inn i en av ferjene som går til Italia. - Jeg har ingen fremtid i Hellas. Aller helst vil jeg til Frankrike eller Norge, sier sudaneren, som noen måneder tidligere kom sjøveien fra Tyrkia.

Paul Sigve Amundsen

frilans / Bergens Tidende

På flukt til Europa

Ibrahim Abdulla (26) fra Sør-Sudan ligger under en trailer i havnebyen Patras, Hellas. Han har ikke tall på hvor mange ganger han har forsøkt å komme seg om bord i en av ferjene som går til Italia. – Jeg har ingen fremtid i Hellas. Aller helst vil jeg til Frankrike eller Norge, sier sudaneren, som noen måneder tidligere kom sjøveien fra Tyrkia.

Juryens begrunnelse: Ett øye. Et rått bilde der mye står på spill. Vi møter Ibrahim og får et innblikk i livet hans, samtidig symboliserer han den veien inn i Europa som er så vanskelig.


2. pris

10251 14. 2015-01-09 TERROR SLUTT. Tre dager med terror i Paris er over. Angrepet mot satiremagasinet Charlie Hebdo var starten på terror døgn i Paris. Terroristen Amedy Coulibaly ligger drept på fortauet utenfor kosherbutikken Hyper Cacher. Coulibaly skjøt og såret en jogger på kvelden 7.januar. Politikvinnen Clarissa Jean-Philippe ble drept og en gatefeier ble såret i ett angrep dagen etter. 9.januar drepte han Yoav Hattab, Philippe Braham, Yohan Cohen og François-Michel Saada i den jødiske butikken og 4 var alvorlig såret etter politiets kommandostyrke fikk stoppet angrepet. Dette var det dødligste terrorangrepet i Europa etter terroren i Norge 22.juli 2011. De tre terroristen hadde da drept totalt 17 mennesker. Amedy Coulibaly ble begravet i en umerket grav i Paris.

Helge Mikalsen

VG

Terror slutt

Tre dager med terror i Paris er over. Angrepet mot satiremagasinet Charlie Hebdo var starten på et terrordøgn i Paris. Terroristen Amedy Coulibaly ligger drept på fortauet utenfor kosherbutikken Hyper Cacher. De tre terroristene drepte totalt 17 mennesker. Amedy Coulibaly ble begravet i en umerket grav i Paris.

Juryens begrunnelse: Dette er «hardcore news». Fotografen er på rett sted til rett tid. Bildet er godt fordi fotografen har valgt å vise hele scenen. Terroristen som ligger død blir en del av miljøet og byen rundt. Vi blir også minnet på hvor viktig det er at fotojournalister dokumenterer slike hendelser. Historien kan ikke endres når det finnes fotografier.


3. pris

10508 01? 06.12.2015. Asylmottaket? Hotellet Lune huler i LindŒs hadde fŒtt vedtak om Œ bli asylmottak. Noen timer seinere brant det ned. Brannen var pŒsatt.

Vegar Valde

Bergens Tidende

Asylmottaket

Hotellet Lune Huler i Lindås hadde fått vedtak om å bli asylmottak. Noen timer senere brant det ned. Brannen var påsatt.

Juryens begrunnelse: Bildet er en dramatisk dokumentasjon av da asyl- brannene kom til Norge. Komposisjonen er enkel og estetisk, samtidig tar fotografiet oss inn i en grusom hendelse. Estetikk er viktig i fotojournalistikken for at vi skal kunne holde ut å se på verdens lidelser.

Logoen til Adresseavisen
Logoen til Aftenposten
Logoen til Bilder Nordic
Logoen til Bergens Tidende
Logoen til DN
Logoen til Foto.no
Logoen til M24
Logoen til Morgenbladet
Logoen til NRK
Logoen til Sony
Logoen til VG