Åpen klasse

1. pris

08-00367-Lulu

Odd Reidar Andersen

AFP

Lulu

En kvinne og hennes katt Lulu (arabisk for perle) venter på transport til en flyktningeleir i Shaqouli i Nord-Irak, for å komme seg bort fra kampene mellom IS og irakiske styrker i Mosul.

Juryens begrunnelse: En relasjon, et tidsbilde og en historie oppsummert. Situasjonen er surrealistisk, bildet er fantastisk. Du rømmer fra en krig og tar med deg katten i veska. Et bilde vi har blitt glad i, en klar vinner.


 

2.pris

08-11078-streamere01

– Jeg streamer ofte når jeg er alene. Det er så deilig å ha det på i bakgrunnen i stedet for at det er helt stille. Da føler jeg meg ikke så ensom, sier Elvira Broberg. Fra venstre: Joachim B. Gjerdevik (25), Elvira Broberg (22) og Kai Lindal (22).

Maud Lervik Grøttland

Praksisstudent, Politiken

Streamere

I København streamer 46 prosent minst en gang i uken. Man kan «bingewatche» – se tv-serier mange timer i strekk – enten alene eller med venner. Kanskje inviterer man dater eller kjærester over på «Netflix and chill» eller møtes med venner hver mandag for å se Westworld eller en episode av New Girl, før man faller i søvn.

Juryens begrunnelse: Se hvordan vi lever! Se hvordan vi slapper av! Vi ligger på sengen og stirrer inn i en knøttliten skjerm. En god samtidsdokumentasjon som fanger et stort fenomen i samfunnet. Bilder av mennesker foran en skjerm kunne lett blitt kjedelige, men serien er godt løst, med humor og ettertanke. Den diskuterer både ensomhet og tosomhet. Fotografen har plassert sine bilder midt i samfunnsdebatten.

08-11078-streamere02

– Å streame er bare en annen måte å koble av på. Du skal aldri starte med å streame når du har andre planer resten av dagen, nettopp fordi man ikke klarer å løsrive seg når man først har begynt, sier Emil Bach Andersen (25).

08-11078-streamere03

– Da man så på fjernsyn, ble spenningen i film og tv-serier ofte avbrutt av reklamer. Det var så irriterende. Man måtte også zappe rundt for å finne noe man ville se. Når man streamer, kan man se på akkurat det man vil – uansett tid og sted, sier Master Kevin Gichuhi Jessen (29).

08-11078-streamere04

– Jeg og familien min streamer ganske ofte. Både når jeg trener, lager mat eller i sengen rett før vi skal legge oss. Når jeg trener er det for å glemme at jeg trener, og da ser jeg gjerne på noe underholdende som Jane the Virgin eller Pretty Little Liars, sier Merethe Tangstad Knøfler (33), med datter Emilia Fredrikke Tangstad Knøfler (6).

08-11078-streamere05

– Jeg streamer fordi det er den letteste måten å se tv-serier og film på. Jeg blir underholdt og samtidig distrahert fra hverdagen, fordi jeg blir sugd inn i en helt annen verden, sier Eline Christoffersen (22), sammen med Austin Grant Torres (21).


 

3. pris

08-00596-grenselandet_01

Valeriya Neganova (14) og Viktoria Radchenko (14) pleier og gå gatelangs om kveldene. Valeriya var en aktiv danser, men tilbudet i moderne dans ble lagt ned. – Det fine med Nikel er at det er så trygt her, sier jentene. – Her får vi lov til å være ute til sent på kveld, og det hadde vi ikke fått i en større by.

Ingun Alette Mæhlum

Frilans for VG

Grenselandet

Samtidig som en storpolitisk thriller utspiller seg mellom Russland og Vesten, lever ungdommer på hver side av den norsk-russiske grensa sine hverdagsliv.

Juryens begrunnelse: Serien fra grenselandet i nord viser ømhet og ung energi. Fotografen har investert tid i disse menneskene. Juryen skulle dog sett at hun hadde jobbet litt mer med etterbehandlingen.

08-00596-grenselandet_02

For halvannet år siden flyttet Adrian Randa (13) fra et stort byggefelt på Sola til Vaggetem i Pasvik. Pasvikdalen har den største bjørnebestanden i Norge. Vanligvis er bjørnene sky og holder seg unna folk, men i sommer kom en nærgående bjørn ned til bygda. Etter flere skremmeskudd besluttet Statens naturoppsyn at den måte avlives.

08-00596-grenselandet_03

Klasse 8A på skole nummer 3 i Nikel har morsmålsundervisning. De store forfatterne Pushkin, Gogol og Lermontov kikker ned på elevene fra veggen.

08-00596-grenselandet_04

For Adrian Randa (13), broren Svend-Tore (14) og Amalie Mevik (23), som er på sommerferie hos slektningene, består sommeren av bading, fiske og båtturer. Pasvikelva utgjør grensen til Russland. Bare nordmenn har lov til å fiske i elva, men alle har lov til å ferdes der med båt.

08-00596-grenselandet_05

Viktoria har fest sammen med kjæresten Anton Arikh. Hun drømmer om å flytte til en storby som St. Petersburg eller Moskva. Da hun var 12 besøkte hun Kirkenes for første gang. – Jeg hadde så store forventinger om at det var en stor by og ble litt skuffet, innrømmer hun.

08-00596-grenselandet_06

Daniel Kristiansen (13) og mamma Larissa er fra Bjørnevatn ved Kirkenes. Daniel pleier å klippe seg annenhver uke i Nikel. I dag har han en ny frisør. Alena Chetkina beholder hårlengden på toppen av hodet hans. – Hun var veldig flink til å klippe, sier han fornøyd.

08-00596-grenselandet_07

De fleste i Nikel har en garasje. Den er ofte mannfolkas domene der de skrur bil, tar en grillfest eller bare slapper av. Artem Pishch (t.v.) har sin egen garasje der han får besøk av Anton Arikh som han lekesloss med.

08-00596-grenselandet_08

Amalie, Svend-Tore og Adrian sovner i bilen hjem etter et besøk ved Treriksrøysa. Møtetpunktet mellom Norge, Finland og Russland er et populært turistmål.

Logoen til Adresseavisen
Logoen til Aftenposten
Logoen til Bilder Nordic
Logoen til Bergens Tidende
Logoen til DN
Logoen til Foto.no
Logoen til M24
Logoen til Morgenbladet
Logoen til NRK
Logoen til Sony
Logoen til VG