Klima og miljø

1. pris

09-00668-frysepunkt01

Linda Næsfeldt

Dagens Næringsliv

Over frysepunktet

Ovenfra er Grønlandsisen et imponerende syn, men klimaendringer er ikke vakkert. Det bare ser sånn ut. 2016 var et unormalt varmt år og tempraturen steg raskest i Arktis. Issmeltingen på Grønland og i resten av Arktis er blitt selve symbolet på at noe er alvorlig galt med klimaet på kloden.

Juryens begrunnelse: Naturen er virkelig vakker, og samtidig så sårbar. Vi trenger den påminnelsen. Fotografen har dokumentert smelting av Grønlandsisen, helt enkelt. Hun har tatt noe tungt og komplisert og gjort det veldig appellerende. Serien er viktig og samtidig utrolig estetisk.

09-00668-frysepunkt03

09-00668-frysepunkt04

09-00668-frysepunkt05

09-00668-frysepunkt06

09-00668-frysepunkt02


2. pris

09-10968-lakseoppdrett01

Ekteparet Iversen haler inn dagens fangst utenfor øya Spildra. Marine Harvest tilbød dem jobb på det foreslåtte nye oppdrettsanlegget. – Jeg sa nei, vi har en jobb hvis dere ikke ødelegger den, sier Isaksen. Kjæresteparet driver eget firma som produserer boknafisk. Dette er deres viktigste fiskefelt. På det meste fisker de 2–300 kilo dagen.

Katinka Hustad

Frilans, Dagens Næringsliv

Kampen om havet

I årtier har ekteparet Trond Isaksen og Sigrid Iversen fisket i Kvænangsfjorden i Troms, men nå er levebrødet truet. Siden 1998 har Norge mer enn tredoblet sin produksjon av oppdrettslaks. Går alt etter planen, skal produksjonen femdobles innen 2050
– og nå har verdens største oppdrettsselskap, Marine Harvest, funnet veien hit. Fiskerne er bekymret for at kjemikalier, kloakk, lakselus og oppdrettslaks på rømmen skal forstyrre biologien i havet, og skremme bort torsken. Det er en kamp mellom det nye og det gamle Norge, mellom milliardæren John Fredriksen og de fiskerne som er igjen i fjorden.

Juryens begrunnelse: Her står vi og overvåker fisken! Vi ser vakkert landskap og fisk i sitt naturlige miljø. Men på baksiden skjuler en annen historie seg: Alt er egentlig høyteknologisk.
Et godt journalistisk arbeid om kampen om havet. Dette er et utrolig viktig tema, med store konsekvenser for miljø og norske lokalsamfunn.

09-10968-lakseoppdrett02

Oppdrettsanlegget til Marine Harvest på Svartberget ligger innerst i en fjordarm, og består av seks mærder. I hver av dem svømmer 50.000–85.000 laks. På dataskjermene følger driftsteknikerne med på at feite, glinsende laks svømmer forbi. Marine Harvest produserer rundt 22 prosent av all atlantisk laks i verden.

09-10968-lakseoppdrett03

En rekke instanser klaget da kommunen valgte å gi Marine Harvest dispensasjon til å bruke fiskefeltet utenfor Spildra. Uenigheten er stor. Ni stemte for, seks mot. – Jeg har bodd her i 18 år, og i den tiden har jeg sett tre ting: Færre unger, færre fiskere – det er blitt færre av det meste. Marine Harvest kan tilby arbeidsplasser, sier arbeiderpartipolitiker Ole J. Engebretsen. Han får straks en replikk fra opposisjonen. Kampen er ikke over. Nå er saken sendt videre til Fylkesmannen, hvor Sametinget har klaget inn vedtaket.

09-10968-lakseoppdrett04

Ole Isaksen (79) er pensjonert fisker på Spildra. I tillegg til å miste fiskeplassen, frykter fiskerne konsekvensene av et nytt oppdrettsanlegg. I fjor sommer gikk det galt da Marine Harvest skulle ta opp en not på et av anleggene i fjorden. Selskapet meldte først om åtte laks på rømmen. Senere har de anslått at det kan ha vært mellom 1300 og 3000. Ifølge avisen Nordlys var det 10.000 laks som ikke kunne gjøres rede for. Marine Harvest har beklaget rømmingen og godtatt en bot på 360.000 kroner.

09-10968-lakseoppdrett05

På det meste, på 1950-tallet, var det opp mot 100.000 fiskere i Norge. Nå er det bare 10.000. Noen av dem jobber på sjarken Skimring, som etterlater seg en sti av måker når dagens fangst er unnagjort. En havørn sirkler innimellom.

09-10968-lakseoppdrett06

Jon-Arne Jørstad fra Naturvernforbundet lytter skeptisk til Marine Harvest sin representant, som lover de fremmøtte på folkemøtet i Kvænangen at de ikke skal bruke lusemiddel som rekefiskerne frykter. Selskapets kommunikasjonssjefer Eivind Nævdal-Bolstad og Ola Helge Hjetland som sitter bak ham, synes sjefen gjør en god jobb.

09-10968-lakseoppdrett07

Bjørn Are Andersen (31) sjekker at alle nett og tau er på plass på oppdrettsanlegget. Marine Harvest hevder de brukte over en halv milliard kroner på å bekjempe lakselus i 2015. Men det har sin pris. Bruken av lusemiddel har eksplodert de siste årene og har høstet bekymring fra Fiskeridirektoratet og Havforskningsinstituttet.


 

3. pris

09-10934-leirras

Tore Meek

NTB Scanpix

Leirras

Dekkene på en traktor stikker opp fra leira etter å ha blitt slukt av et leirras i Sørum kommune. Tre menn fra Litauen jobbet i området da grunnen under dem plutselig ble flytende. En av dem er funnet omkommet. To er fortsatt savnet.

Juryens begrunnelse: Et stille bilde med masse drama. Enkelt, men kraftfullt. Her er det ekstreme krefter i spill. Ved første øyekast er bildet bare vakkert. Men så ser du traktoren, og skjønner tragedien. Bildet forteller historien i mange dimensjoner.

Logoen til Adresseavisen
Logoen til Aftenposten
Logoen til Bilder Nordic
Logoen til Bergens Tidende
Logoen til DN
Logoen til Foto.no
Logoen til M24
Logoen til Morgenbladet
Logoen til NRK
Logoen til Sony
Logoen til VG