Nyhet utland

1. pris

02-10515-ruinliv

Aleksander Nordahl

Dagens Næringsliv

Ruinliv

En smijernsport er alt som står igjen av fasaden på huset til denne familien, i det som var en travel handlegate i Øst-Aleppo. I flere år har byens befolkning lidd og levd under granatregn. Ut fra ruinene kommer nå menneskene og historiene.

Juryens begrunnelse: Et bilde preget av en stille dramatikk, der dagliglivet går videre mellom ruinene. Det forteller om et folk som for få år siden opplevde et høyt velstandsnivå. Siden ble alt kaos. Fotografen har evnet å manøvrere i dette kaoset, å fange et tidsbilde av en situasjon som likevel oppleves så gjenkjennelig.

Tre pent kledde mennesker står foran en port, med veske og handleposer. Rundt dem er alt i oppløsning. Bildet bæres av kontrastene, både visuelt og symbolsk. Det er intuitivt, sykt og sterkt – og samtidig fylt av en utrolig verdighet.


 

2. pris

02-00301-Reddet

Hans Arne Vedlog

Dagbladet

Reddet

I forsøk på å nå Europa risikerer flere tusen mennesker livet ved å krysse Middelhavet. Dette er verdens dødeligste sjøvei, ifølge FN. Det norske skipet Siem Pilot har reddet tusenvis av mennesker. Her blir en gruppe overført til Siem Pilot fra et italiensk supplyskip, utenfor kysten av Libya.

Juryens begrunnelse: Et bilde du kan se på veldig, veldig lenge. Det er enkelt og visuelt rent, men rommer så mye. Du møter denne enorme mengden flyktninger som kommer over havet, og du møter dem også ansikt til ansikt. Du ser alle enkeltskjebnene. Bildet blir sterkere jo mer du ser på det. Et bilde av vår tid.


 

3. pris

02-00788-donald

Thomas Nilsson

VG

Donald

Den republikanske presidentkandidaten Donald Trump er på vei
til talerstolen under et valgmøte i South Point Arena i Las Vegas, kvelden før nominasjonsvalget i Nevada. Trump overrasket hele det politiske etablissementet når han først vant partiets nominasjon og deretter også presidentvalget.

Juryens begrunnelse: Gjennom en lang valgkamp har vi sett
så mange tette bilder av Trumps ansikt, og vi har lett etter dette bildet. Det fungerer så godt på flere måter: Fotografisk er det superflott. Men det forteller også om den lange, smale veien til Trumps makt. Selv ikke i timene før det var avgjort trodde verden at han ville seire. Men det gjorde han. En av vestens viktigste nyhetshendelser i 2016.

Logoen til Adresseavisen
Logoen til Aftenposten
Logoen til Bilder Nordic
Logoen til Bergens Tidende
Logoen til DN
Logoen til Foto.no
Logoen til M24
Logoen til Morgenbladet
Logoen til NRK
Logoen til Sony
Logoen til VG