Nyhetsreportasje Norge

1. pris

06-10950-Fallskjerm01

Åtte mil fra Trondheim har Ingar (t.v.) og kompisen Stig Valstad parkert ved foten av fjellet. Ingar sier at han nesten aldri har opplevd så fine forhold.

Therese Alice Sanne

Adresseavisen

I en tynn tråd

Ingar Strand har hoppet fra Midgarden minst 70 ganger før, et populært sted for basehoppere fra Trondheim. Dette skulle være en helt vanlig tur, gjort unna på noen timer, han skulle rekke en avtale med barna senere på dagen, men så skjer det noe.

Juryens begrunnelse: Her skjer nyheten! Øyeblikket! Det er sjelden vi ser slike historier dokumentert fra begynnelse til slutt. Ofte er nyhetsreportasjer bakgrunnshistorier. En hendelsesnyhet skal virkelig premieres når vi endelig har den! Et morsomt høyde- punkt er t-skjorta med påskriften «Værdal’n», som i Norge er selve symbolet på flaks. Dette er noe vi håper å se mer av i fremtiden.

06-10950-Fallskjerm02

Turen til toppen tar en knapp time. For Ingar er det ikke bare adrenalinet og den kalkulerte risikoen basehopping handler om, men også samhold, å dele opplevelser og om kjærligheten til naturen.

06-10950-Fallskjerm03

Ingar står ytterst på kanten av Midgarden i Snillfjord. Det er vindstille og perfekte forhold. Hjerterytmen og adrenalinet øker. Han puster dypt for å finne roen. Klokken 10:31:28 tar han sats og hopper.

06-10950-Fallskjerm04

Åtte sekunder senere og 75 meter ned fra toppen, hekter fallskjermen seg fast og Ingar havner i fjellveggen. Skjermen hadde åpnet seg, men fløy ikke som planlagt. Nå er det kun selene til skjermen som hindrer ham fra å falle omlag 80 meter og ned i steinrøysa.

06-10950-Fallskjerm05

Stig Valstad har akkurat gjennomført sitt første hopp på ti år, et perfekt hopp ifølge ham selv. Nede på sletta blir lykkerusen avløst av ren frykt når han ser kameraten blir hengende fast i fjellveggen. Han ringer 113. Det begynner å blåse opp og frykten for at vinden tar tak i fallskjermen er stor.

06-10950-Fallskjerm06

Situ

 

asjonen er kritisk. Ingar lever, har det etter forholdene fint og snakker i telefonen med luftambulansepersonellet. Men føttene begynner å dovne bort, da selene strammer og stopper blodtilførselen. Det har allerede gått flere timer. Han begynner å rope. Fallskjermen kan når som helst revne eller løsne fra steinen den er festet til. Rednings- mannskapet mener faren er stor for at vinden fra helikopteret kan løfte fallskjermen.

06-10950-Fallskjerm07

Redningsteamet tilkaller fire klatrere fra den alpine redningsgruppa i Romsdal. Kl 14:17:31 har to av dem rappellert ned til Ingar. De sikrer ham og hekter ham fast i en line. Hengende i linen fra helikopteret forlater Ingar Midtgarden.

06-10950-Fallskjerm08

Dagen etter ligger Ingar på St. Olavs hospital i Trondheim, med høyrebenet i gips og spiser en skål dessert. Han har brudd i kneet og brusken er ødelagt. Etter en operasjon venter tre måneder på krykker. Han er lettet og føler seg heldig som kom unna med livet i behold. Nå har han allerede planlagt sitt neste hopp. For Ingar handler det ikke om å lure døden, men å leve livet.


 

2. pris

03-1079-rde01

Evelyn Pecori

Praksisstudent, Vårt Land

Fluktkontroll

Fire år gamle Zakaria har reist fra Irak gjennom hele Europa sammen med sin mor. Nå er han endelig i Norge, nærmere bestemt på at asylmottak i Råde.

Juryens begrunnelse: Å fotografere fravær av noe er vanskelig. Her er det gjort veldig godt! Det kommer færre flyktninger til Norge, og fotografen har klart å vise fram tomheten. Hun har tatt noen stilmessige valg for å vise menneskene som ikke kom.

Det gjør serien sterk.

03-1079-rde02

Shadi El Hayeks fingeravtrykk skannes inn i politiets system. De undersøker om han har søkt asyl i andre Schengen-land.

03-1079-rde04

Shadi El Hayek setter seg på kne for å be på pleddet han har fått utdelt. Gjennom glassdøren kan han se inn til teltleiren, der de som har blitt intervjuet av Politiets utlendingsenhet får flytte inn.

 

Familieteltene står tomme. For et år siden var de fulle av barn, mødre og fedre, med lek, gråt og latter.

03-1079-rde05

Asylsøkerne får cornflakes og melk til frokost, før de kalles inn til intervju hos politiet.

03-1079-rde06

Den myke isbjørnen vokter over intervjusonen hos Politiets utlendingsenhet i Råde. En av de ansatte synes rommet så tomt ut, og dermed fikk bamsen sitt hjem på en hylle.

03-1079-rde07

Saleh Muhammednuer fra Eritrea venter ved inngangen til ankomstsenteret. Nå begynner den første fasen i livet som asylsøker i Norge.

03-1079-rde08

Etter tre timer i intervju tar Hanan en pause med sønnen Zakaria. De står lenge og ser mot E6 utenfor vinduet. Peker av og til. Zakaria holder hardt rundt en lekebil.


 

3. pris

08-10858-hg01

Fra venstre: Hachim (19), Noah (18) og Tim (19) en sen ettermiddag på Haugenstua.

Kyrre Lien

Frilans, VG

Gjengen

De er dømt for å rane jevnaldrende. En hel bydel kjente på frykten etter ransbølgen som rammet mindreårige. Guttegjengen på Haugenstua har skapt mange problemer for seg selv og andre.

Juryens begrunnelse: En nyhetsfeature som tar et skritt tilbake. Vi savner dette i nyhetssjangeren. Bildene forteller om et miljø på en estetisk måte. Serien er svært godt redigert, har fint lys, fine farger, gjentakelse. Den er litt stereotypisk, men mange vil kunne kjenne seg igjen. Følelsen av ungdomstid, sommer, å være våken hele natta. En typisk vennegjeng, men med en komplisert bakgrunnshistorie. En liten novelle i visuell form.

08-10858-hg02

Haugenstua i bydel Stovner i Groruddalen i Oslo. På 60-tallet var dette et av byens store boligprosjekter. Det er her gjengen bor. Det er dette stedet de identifiserer seg med.

08-10858-hg03

– Kommer det noen hit for å lage bråk eller noen vil kødde med oss, da forsvarer vi oss. Det viktigste vi gjør er å passe på hverandre. På alle som bor på HG, egentlig. Det er faen meg det viktigste av alt, sier Hachim.

08-10858-hg04

Hvor Hachim får penger fra, vil han ikke svare på. – Gud gir meg det Gud vil jeg skal ha, sier han med et skjevt smil.

08-10858-hg05

Guttene har sneket seg inn på den nedlagte ungdomsskolen på Haugenstua, der flesteparten av dem bare gikk ett år før de ble omplassert på grunn av fravær og bråk.

08-10858-hg06

– Jeg er ikke så glad i å snakke om fremtiden og sånn shit. Men jeg håper at jeg slipper å havne i fengsel flere ganger, forteller Hachim. De fleste kvelder vandrer guttegjengen rundt på Haugenstua uten noen konkrete planer. Noen få av dem jobber, enkelte går på skole, men flesteparten er arbeidsledige.

Logoen til Adresseavisen
Logoen til Aftenposten
Logoen til Bilder Nordic
Logoen til Bergens Tidende
Logoen til DN
Logoen til Foto.no
Logoen til M24
Logoen til Morgenbladet
Logoen til NRK
Logoen til Sony
Logoen til VG