Nyhetsvideo

1. pris

Marte Christensen og Sigurd Fandango

Dagens Næringsliv

Burgund-slipp

Da Vinmonopolet åpnet dørene for årets Burgund-slipp ble det kaos. Den mest ivrige kunden hadde sovet på gaten i fem netter.

Juryens begrunnelse: Vinnervideoen viser ikke årets viktigste nyhetshendelse, men det er en aktuell hendelse og det er solid håndverksmessig utført. Situasjonene den viser er godt planlagt fra videojournalistenes side, men situasjonene er autentiske og ikke regissert. Nyhetsinnslaget er poengtert, godt strukturert og det hele er gjort med humor. Hovedkarakteren i videoen forklarer hva som skjer, uten at det oppleves som en overforklarende fortellerstemme. Det er situasjonene som utspiller seg som gjør at det blir morsomt og underfundig.

Ingen andre- eller tredjepris

Nyhetsvideo er en krevende sjanger. Dette er ofte jobber som ikke kan planlegges, og man jobber gjerne under sterkt tidspress. Juryens synes imidlertid det var rart at det nesten ikke ble sendt inn en eneste video som faktisk viser en konkret nyhetshendelse.

Brorparten av bidragene til kategorien er intervjudrevne videoer som ikke oppsøker situasjoner, men er formelstyrte med svake anslag, og som presenterer informasjon gjennom speak eller fortellerstemme. Juryen etterlyser videoer med en faktisk tilstedeværelse i autentiske situasjoner, tett på mennesker og handling. Et slikt nærvær er essensielt for en god nyhetsvideo – og en mangelvare blant årets bidrag.

For å kunne premiere en nyhetsvideo i årets konkurranse, valgte juryen å stille som krav at videoen måtte vise en nyhet eller aktuell hendelse når denne utspilte seg. Videoen burde også vært løst på en håndverksmessig og dramaturgisk god måte.

Etter juryens mening var det bare én video som levde opp til disse kravene. Det finnes garantert flere eksempler på godt fortalte og godt filmede videoer fra aktualitetshendelser i 2016, men disse er ikke sendt inn til denne konkurransen.

Ingen andre- eller tredjepris blir delt ut i denne kategorien.

Logoen til Adresseavisen
Logoen til Aftenposten
Logoen til Bilder Nordic
Logoen til Bergens Tidende
Logoen til DN
Logoen til Foto.no
Logoen til M24
Logoen til Morgenbladet
Logoen til NRK
Logoen til Sony
Logoen til VG