Videodokumentar

1. pris

Simen Braaten, Kristoffer Kumar og Zaklina Stojcevska

Indie film / NRK

Arktisk Superstjerne

Hvordan bli rappestjerne fra mammas kjeller? Samiske Nils Rune Utsi – bedre kjent som rapperen SlinCraze – bor sammen med moren i den fraflyttingstruede bygda Masi i Finnmark. Hans drøm er å kunne leve av musikken og kanskje bli verdenskjent. Utfordringen er at bare 20.000 forstår hva han rapper om.

Juryens begrunnelse: Arktisk Superstjerne er original, har et sterkt visuelt språk og tar deg med inn i et miljø få kjenner til. Vi kommer svært tett på hovedpersonen. Filmen har et interessant karakter- galleri, og de ulike personene spiller opp mot hverandre på et vis som bygger en gjennomtenkt og god ramme rundt begivenhetene. Dette er en reiseskildring med mye latter, hvor en rekke corny og underfundige småøyeblikk forteller en større historie.

Regi: Simen Braaten
Foto: Kristoffer Kumar
Klipp: Zaklina Stojcevska
Produsent: Stig Andersen
Executive produsent: Carsten Aanonsen

Klikk på bildet for å se filmen på NRK TV.

14_1 «Arktisk Superstjerne»


 

2. pris

Henrik Evertsson, Bodil Voldmo Sachse og Ole Jørgen Kolstadbråten

NRK

Alarm Trolltunga

Strømmen av selfieturister har tatt helt av på Trolltunga denne sesongen. Det samme gjelder antallet utrykninger for de lokale Røde Kors-mannskapene.

Juryens begrunnelse: Fjellturer er en del av essensen i den norske folkesjela. Denne dokumentaren bringer oss rett inn i drama- tikken ved et av Norges mest spektakulære turistmål. Filmskaperne har investert mye tid og krefter i en grundig fortelling med en stor bredde av hendelser. Filmen er tradisjonell, men håndverksmessig solid, og lar situasjonene fortelle historien i stedet for å benytte en overforklarende fortellerstemme.

Foto: Henrik Evertsson
Foto og regi: Bodil Voldmo Sachse Klipp: Ole Jørgen Kolstadbråten Research: Norunn Reinertsen Produsent: Cecilie Ellingsen

Klikk på bildet for å se filmen på NRK TV.

14_2 «Alarm Trolltunga»

 

3. pris

Frank Melhus, Kari Hesthamar og Rune Blekken

TV2

Elisabeth og Thea
Elisabeth (73) bor alene i et nedlagt pensjonat i den lille bygda Balestrand. Hun bryr seg ikke om at hun er sett på som bygdas utskudd. Thea (18) er russ og skal reise fra hjembygda til Oslo og begynne på bibelskole. Men først skal hun være sammen med sin helt spesielle venninne Elisabeth.

Juryens begrunnelse: Dette er et klassisk TV-innslag, og fremstår mer regissert enn andre videoer juryen har valgt å premiere, men det er en fint fotografert og gjennomarbeidet historie. Videoen har et bra anslag og vekker tidlig interesse: Hvordan kan en russejente være bestevenn med en 73-åring? Vi berømmer produksjonen for å være opptatt av å fremme informasjon gjennom dialog og handling, og for å lage et nært og vakkert portrett av et uvanlig vennskap.

Foto og produsent: Frank Melhus
Reporter: Kari Hesthamar
Klipp: Rune Blekken
Redaksjonsleder: Tonje Steinsland

Logoen til Adresseavisen
Logoen til Aftenposten
Logoen til Bilder Nordic
Logoen til Bergens Tidende
Logoen til DN
Logoen til Foto.no
Logoen til M24
Logoen til Morgenbladet
Logoen til NRK
Logoen til Sony
Logoen til VG