Årets fotojournalist

Espen Rasmussen

VG

Juryens begrunnelse: Årets fotojournalist tar vrigrep på oss alle. Fotografen utmerker seg på tvers av mange sjangre, og mestrer like godt intime portretter av mennesker, som reportasjer fra nyhetsbegivenheter. Variasjonen i måten fotografen tilnærmer seg fotografiet som språk og uttrykk må også nevnes. Han leker seg med uttrykkene, og viser en stilistisk sikkerhet uansett om han bruker blits og uskarphet, tar arrangerte myke portretter, eller lager knitrende skarpe dokumentarer. Fotografen har noe på hjertet, han vil noe med sitt fotografi. Han har en nysgjerrighet og et engasjement som trekker ham fremover. Han oppsøker utfordrendemiljøer og viser dem, ikke med fordømmelse. Men han utforsker og opplyser. Fotografen vinner Årets fotojournalist basert på fem bilder han har levert til denne kategorien. Men juryen kommer ikke uberørt fra alle de andre prisene han allerede har vunnet, for det som må være et av de største fotojournalistiske arbeidene i norsk historie: Fortellingen om det hvite raseriet og nasjonalsosialistenes fremgang. Fy fader for et arbeid!

Det hvite raseriet
Et knyttet teppe med hakekors ligger halvferdig over en stol hjemme hos 28 år gamle «Shadow» utenfor Moskva, Russland. Hun har selv laget teppet. Hun og forloveden «John Wagner» er med i den nasjonalsosialistiske og nazistiske gruppen KNS – Komitee for Nation and Freedom.

Fallet
KrF-leder Knut Arild Hareide går rundt til partimedlemmer under valgvaken på valgnatten. Deler av KrFs ledelse ser valgsdagsmålingen komme opp på storskjerm. Selv om det ble borgerlig seier, gjorde KrF sitt dårligste valg etter krigen.

Ekstreme
Gradestokken har krøpet under minus 30 og medlemmer i den høyreekstreme gruppen PPDM – Straight Edge Father Frost Mode – isbader i en park i Moskva, Russland. Gruppen promoterer en sunn livsstil og sier selv de er motstandere av det moderne moralske forfallet i dagens samfunn.

Det amerikanske hatet
Lederen av militsgruppen My Brothers Threepers, Danny Bollinger (43), på sofaen i stua i Maryland. Han har flere titalls våpen spredd rundt i huset og øver hver dag i hagen.

Kampen
30 år gamle Lene Marie Fossen bor i boligen til bestefaren i Kolbu. Lene Marie lider av ekstrem anoreksi. Hun bruker fotografering som terapi, og har vært åpen om sykdommen. Hennes selvportretter og fotografier av flyktninger har vært stilt ut i blant annet Kristiansund.

Logoen til Adresseavisen
Logoen til Aftenposten
Logoen til Bilder Nordic
Logoen til Bergens Tidende
Logoen til DN
Logoen til Foto.no
Logoen til M24
Logoen til Morgenbladet
Logoen til NRK
Logoen til Sony
Logoen til VG