Årets nykommer foto

Christian Breidlid

Tidlig på morgenen kastes det første tauet for å dra nattens fangst opp fra dypet. Det krever alle manns samlede kraft og en putrende firetaktsmotor.

I deler av Sørkinahavet har fiskebestanden sunket med nitti prosent siden 1950-tallet. Fortsetter det slik vil bestanden være halvert innen 2045. Samtidig skiftes tradisjonelle fiskemetoder ut med stor industriell drift.  Fiskerne i Sun Moon Bay, på Hainans østkyst, tror de er de siste av deres generasjon.

Juryens begrunnelse: Årets nykommer har levert en serie som er svært godt fotografert. Her er dynamikk og kraft presentert i en klassisk sort hvit fortellerstil som hinter til fotojournalistikkens tidlige mestere. Serien er utrolig stram, hvert bilde har sin funksjon, med få bilder fortelles likevel så mye. Her kan etablerte fotografer ha mye å lære. Det er imponerende å oppleve en ung fotograf med et så gjennomført og stilsikkert bildespråk.

Chen Qióng (venstre) og Héle Cùn har fisket sammen så lenge de kan huske. Ifølge Qióng er det ikke et valg om de liker det eller ikke: fisking er jobben deres. Alle hans fem barn går på universitet, fiskere skal de ikke bli.

Li Yù Cún har vondt i ryggen og forsøker å hvile mellom hvert slag med kort. Han mener at drømmer koster penger de ikke har. Derfor nyter han bare øyeblikkene.

For å få hver eneste fisk ut av nettet må også manetene om bord. De kuttes opp før de blir kastet tilbake i havet.

Det er høylytt under kortspillene.

Utsikt fra båten. Ifølge fiskerne er det ingen kvinner som fisker.

Mr. Li ser ut mot havet mens han drikker te.

Logoen til Adresseavisen
Logoen til Aftenposten
Logoen til Bilder Nordic
Logoen til Bergens Tidende
Logoen til DN
Logoen til Foto.no
Logoen til M24
Logoen til Morgenbladet
Logoen til NRK
Logoen til Sony
Logoen til VG