Årets videojournalist

Aleksander Andersen

Paragon

Bidrag 1: City of Shooters. Connecticut er en av USAs rikeste delstater, men her finnes også den amerikanske drømmens bakside. Eric (20) og en stor majoritet fattige, svarte mennesker befinner seg i en spiral av arbeidsløshet, mismot og fattigdom. To av Erics venner har i løpet av det siste året blitt skutt og drept på åpen gate. En av dem drømte om å bli rapper, og nå forsøker Eric å videreføre drømmen.

Bidrag 2: Born in the streets. Ingen by i verden har en større andel gatebarn enn La Paz i Bolivia, der 800.000 barn bor på gata. I vår døde Bryan Magne av underernæring. Samtidig som vennene fulgte ham til hans siste hvilested, hadde Juan (6) sin foreløpige siste dag ute – og sin første blant de andre barna på barnehjemmet Alalay.

Bidrag 3: Enemy of Egypt. Yussuf Rezk (19) har vokst opp i Egypt, et land hvor hans seksuelle legning straffes med fengsel – og hvor han i årevis levde et liv hemmelig for både myndigheter, venner og foreldre. Da han kom ut, ble han møtt med sjikane og drapstrusler. Etter å ha flyktet til USA lever han et liv han hadde sluttet å tro på, men på lånt tid.

Bidragsytere: Foto, klipp og regi: Aleksander Andersen. Klipp og regi: Lars Andreas Ellingsgard Øverli.

Juryens begrunnelse: Årets videojournalist utmerker seg med sin visuelle stil samtidig som han behersker god historiefortelling. Alle bidragene er helstøpte, engasjerende og viser en bredde i tematikken som formidles. Aleksander Andersen er en drivende dyktig fotograf med evne til å finne de gode historiene, og har en unik tilstedeværelse i felt som gjør at han sitter igjen med råmateriale som han foredler på best mulig måte i redigering.

Logoen til Adresseavisen
Logoen til Aftenposten
Logoen til Bilder Nordic
Logoen til Bergens Tidende
Logoen til DN
Logoen til Foto.no
Logoen til M24
Logoen til Morgenbladet
Logoen til NRK
Logoen til Sony
Logoen til VG