Dokumentar utland

1. pris

Et knyttet teppe med hakekors ligger halvferdig over en stol hjemme hos 28 år gamle «Shadow» utenfor Moskva, Russland. Hun har selv laget teppet. Hun og forloveden «John Wagner» er med i den nasjonalsosialistiske og nazistiske gruppen KNS – Komitee for Nation and Freedom.

Espen Rasmussen

VG

Det hvite raseriet

Våren 2016 begynner en reise blant nasjonalister, høyrepopulister, fascister, kristenfundamentalister, nynazister og islamhatere i 14 europeiske land. Hva driver dem? Hvorfor hater de? Hvorfor er de så besatte? Nazister i Ukraina og Russland, identitære i Sverige og høyreekstreme politikere i land som Hellas og Frankrike. Muslimhatere i Norge og militssoldater i Slovakia. Fascister i Italia og Holocaust-fornektere i Tyskland. Mens noen ber til høyere makter om at grensene skal stenges, bevæpner andre seg for krig. Den ekstreme høyresiden er ingen ensartet gruppe. Noen har personlige erfaringer som vekket hatet i dem, andre er blitt overbevist av konspiratorisk tankegods på nettet. Enkelte mener kampen kan vinnes politisk, men skremmende mange ikke ser annen utvei enn vold og i ytterste konsekvens borgerkrig. Felles for alle er at de elsker sitt land og sitt folk. De kaller seg patrioter.

Juryens begrunnelse: En historie om en urovekkende samfunnsutvikling, fra et miljø som vanligvis er så lukket. Fotografen har fått en unik tilgang. Serien viser mange sterke portrett, og fotografen har kommet tett på. Bildet av kvinnen i senga er urovekkende. Vi opplever en sårhet og nærhet, men vet samtidig hva hun står for. Bildet av mannen med barnet – for mange er han en faretruende nazist, for datteren er han en kjærlig far. Fotografen er ikke fordømmende eller latterliggjørende i sin historie. Han tar sine subjekter på alvor, fremstiller mennesker som mennesker. Det gjør at vi som betraktere får en større forståelse. Det er utrolig viktig at disse historiene blir fortalt. Dokumentaren er laget med et nært og stramt fortellergrep. Lyset og stemningen er gjennomgående. En utrolig gjennomarbeidet dokumentar. Ingenting mangler.

Hundrevis av fascister har samlet seg utenfor gravstedet til den italienske diktatoren Mussolini i hans fødeby Predappio, Italia. Flere ganger i året samler tilhengere seg for å feire diktatoren.

I hagen til «John Wagner» i Moskva trener neo-nazister på knivkamp.

Evgenij Stojka leker med sin datter før hun skal legge seg for kvelden i leiligheten deres i utkanten av Kiev, Ukraina. Både han og konen er ny-nazister.

Når Kjersti Margrethe Adelheid Gilje går til sengs for en ettermiddagshvil, ber hun høyt i flere minutter før lysene slukkes. Hun er talspersonen for den anti-islamske organisasjonen Norwegian Defence League, fylkesleder for Demokratene i Rogaland og profilert medlem av Stopp Islamiseringen av Norge.

I klubbhuset til den nasjonalsosialistiske gruppen KNS er veggene dekket med nazistiske symboler som ørnen, hakekors og SS-merker.

27 år gamle Inna Bunina fra Moskva over 20.000 følgere på Instagram. De fleste av de nesten 500 bildene hennes er tatt av profesjonelle fotografer der hun poserer med klær fra et høyreekstremty klesmerke.

Fascister og nostalgikere gjør fascisthilsen mot krypten til den italienske diktatoren Benito Mussolini. Flere hundre står i kø for å komme inn.

Tilhengere og støttespillere av den høyreekstreme og fascistiske presten Father Tam overværer en gudstjeneste på en bondegård i utkanten av Mussolinis fødeby Predappio.

Gradestokken har krøpet under minus 30 og medlemmer i den høyreekstreme gruppen PPDM – Straight Edge Father Frost Mode – isbader i en park i Moskva, Russland. Gruppen promoterer en sunn livsstil og sier selv de er motstandere av det moderne moralske forfallet i dagens samfunn.

Anna Bråten vifter med norske flagg og roper mot flere hundre motdemonstranter. De har møtt fram for å vise sin avsky mot henne og organisasjonen SIAN – Stopp Islamifiseringen av Norge – på Furuset i Oslo.

Nazisten Evgenij Stojka rydder opp restene etter kaken som han har spist sammen med sin kone og datter etter middag. Familien bor i en leilighet utenfor Kiev, Ukraina. Han pleide å banke opp immigranter. – Det betydde ingen ting om de var jøder, muslimer, kinesere eller venstreradikale. Jeg hater alle sammen fortsatt, sier han.

Medlemmer i den italienske fasistiske organisasjonen Lealtà e Azione (lojalitet og action) har samlet seg foran scenen hvor band spiller nasjonalistisk musikk. Hvert år treffes medlemmene for å feire sommeren.

Hjemmet til Anna Bråten og hennes kjæresten Lars Thorsen utenfor Jevnaker, Norge. Begge er svært aktive medlemmer i SIAN (Stopp Islamifiseringen av Norge) og de møtte hverandre under en demonstrasjon. På veggen henger Muhammed-karikaturen som førte til opprør over store deler av den muslimske verden. – Hvis noen skyter meg for mine meninger, er det greit. Det er bedre å dø med støvlene på enn å bli tvunget til taushet, sier Anna Bråten.


2. pris

Greenlandia er et sted der heisekranene aldri sover utenfor vinduene. I dag består forstaden av 24 boligkomplekser, 155 høyblokker og nærmere 72.000 leiligheter. Kun 36 av høyblokkene er foreløpig bosatt.

Katinka Hustad

Frilans

Greenlandia

I 2012 begynte en ny forstad ved endestasjonen Devyatkino i St. Petersburg å vokse opp fra sølete jorder. Byggherrer og politikere lovet epletrær, grønne parker og en moderne livsstil med barnehager, skoler, biblioteker, kafeer, barer og shoppingsentre – alt rett utenfor døren. Unge nyutdannede par og familier fikk nøkler til sine første selveide leiligheter og flyttet inn i de 22-etasjers blokkene. Men den økonomiske nedgangen i 2014 førte til ytterligere press på allerede anstrengte husholdningsbudsjetter. I Greenlandia har epletrærne og den russiske drømmen hatt nok en hard vinter.

Juryens begrunnelse: Familieselskapet er i gang, og vi får være med. Med rå blitsbruk gir serien assosiasjoner til snapshots og familiealbum, og føles nær og intim. Bildene virker tilfeldige, men er likevel veldig godt komponert. Serien er fin, rar og stilsikker. Fotografen evner å jobbe i det stille uten at personene hun fotograferer lar seg affisere.

Familien Zverev flyttet til Greenlandia for ett år siden. I den første leiligheten de eier, har de to rom, et lite bad og en katt. Hele familien sover i samme seng.

Da Vlad Belomoin (18) og Alina Snigiryova (18) først fikk øye på forstaden Greenlandia ble de overveldet. De kommer begge fra den russiske republikken Udmurtia ved Uralfjellene og hadde aldri sett noe lignende før. Fra å leve trangt sammen med sine foreldre, har de for første gang fått et sted for seg selv. De har ikke fått noen venner i Greenlandia ennå, men de har hverandre – og katten Esenin.

Darya Tashirova (7) bor sammen med foreldre og søster i Greenlandia. Både hun og familien har store drømmer om at hun en gang skal stå på pallen i OL som turner for Russland.

Slik ser Greenlandia ut når potensielle kjøpere kommer inn på kontoret til forstadens eiendomsforvaltere.

Natalya Vladimirskaya kommer fra en liten landsby i Russland. Hun har akkurat flyttet inn i Greenlandia og investert i en leilighet der hun også har sitt eget skjønnhetsstudio.

Ekteparet Aleksei Makarov og Alena Makarova med hunden Sofa i studioleiligheten sin.

Storfamilien Tashirov feirer bursdag. Her er onkler, tanter og besteforeldre. I mellom middag og bløtekake får barna lov til å turne rundt.


3. pris

Donna Tottel (54) og Doug Tottel (55) har ikke jobb og overlever ved å selge ting fra verandaen i Fork Creek, et lite sted i Vest-Virginia.

Espen Rasmussen

VG

Det amerikanske hatet

I Trumps USA har Ku Klux Klan blitt erstattet med nazister som har europeiske rollemodeller. Hvert år er det ifølge United States Military Academy 300 angrep fra høyreekstreme i landet. I august 2017 ble en ung kvinne drept da en nazist kjørte bilen sin inn i motdemonstranter under «Unite the Right»-samlingen i Charlottesville. Det var første gangen den ekstreme høyresiden i USA samlet seg på mange tiår. Hvorfor ser vi alt dette hatet i USA nå? Fotografen reiste 3266 kilometer gjennom Trumpland – Vest Virginia og Virginia – for å lete etter svar.

Juryens begrunnelse: Hvem var egentlig menneskene som stemte på Trump? Fotografen tar oss med på sterke møter med de som følte frykten for det ukjente, de som har geværet hengende i stua, de som tror at endedagene kommer og vil være forberedt. Undertonen i serien er tung, skitten og mørk, men fargepaletten enhetlig og vakker. Serien henger visuelt svært godt sammen, selv om ett bilde er et oppstilt portrett, det neste tett og uskarpt, et tredje et landskapsbilde. Bildet av nazistlederen i røyken er fantastisk. Fotografen viser seg som en god historieforteller. Dette er en annen side av USA enn den vi kjenner, og den er viktig å vise.

Veien fra Charleston, Vest-Virginia, til fjellene hvor flere militsgrupper skal trene i tre dager på å forsvare sitt folk og sitt land.

Lederen av militsgruppen My Brothers Threepers, Danny Bollinger (43), på sofaen i stua i Maryland. Han har flere titalls våpen spredd rundt i huset og øver hver dag i hagen.

I hagen til Danny Bollinger står det blinker med bilder av Osama Bin Laden, som han skyter på nesten hver dag.

Lorri Cottrill (45) røyker e-sigarett i sitt hjem i Charleston, Vest-Virginia. Hun er leder av den nynazistiske og høyreekstreme organisasjonen National Socialist Movement (NSM). Før var hun medlem av Ku Klux Klan.

Hjemmet til Tommy Kinder i det lille stedet Fork Creek i Vest-Virginia. I de fattigste områdene av USA er arbeidsledigheten høy og misbruket av blant annet crack, kokain og OxyContin er svært høyt. Dette er hjertet av Trumpland.

Tommy Kinder poserer med et av sine gevær i sitt hjem i Fork Creek, et lite sted i Vest-Virginia. Han er patriot og stolt av sitt hjemland, men er redd USA er i ferd med å bli ødelagt av arbeidsledighet og narkotika.

John (59) pynter sitt enkle hus langs route 3 ved Coal River i Vest-Virginia til Halloween.

Donald Eric Thompson (til høyre) sammen med sin nabo Scott. Han kom kjørende forbi Donald med en pils og et ladet halvautomatisk gevær i baksetet. De to bor i Fork Creek, et lite sted dypt inne i skogene i Vest-Virginia, og støtter begge Donald Trump.

Den kontroversielle statuen av sørstatsgeneralen Robert E. Lee i Emancipation park (Frigjøringsparken) i Charlottesville ble dekket med plast den 23. august 2017. Høyreekstreme fra hele USA samlet seg for å protestere mot fjerningen av statuen. Det endte med at en nynazist kjørte ned og drepte en person.

Logoen til Adresseavisen
Logoen til Aftenposten
Logoen til Bilder Nordic
Logoen til Bergens Tidende
Logoen til DN
Logoen til Foto.no
Logoen til M24
Logoen til Morgenbladet
Logoen til NRK
Logoen til Sony
Logoen til VG