Klima og miljø

1. pris

To menn plukker frukten persimon av et nakent tre i en landsby utenfor Hamhung. Frukten er full av verdifulle C-vitaminer.

Annemor Larsen

VG

Det evige strevet

Det er en ond sirkel. For hvert tre som tas for å gi brensel og dyrkbar jord, renner regnvannet raskere ned i elvene. Elvene flommer lettere over og ødelegger avlingene. I Nord-Korea, et land der 80 prosent av befolkningen har en sårbar mattilgang, kan en ny flom få katastrofale følger. På midten av 1990-tallet mistet mellom 2 og 3,5 millioner mennesker livet i sult.

Juryens begrunnelse: Filmatiske og surrealistiske landskaper forteller om tørke og hungersnød. Reklameplakaten på ett av bildene står i sterk kontrast til de tre menneskene på vei opp i treet. Hele bildet balanserer på dem, tripp, trapp tresko. De går i ett med landskapet, og fremstår som statister i bildet og statister i sitt eget land. Et fantastisk bilde. Det kan være vanskelig å fotografere overbelastning av jorden. Denne serien gjør det på en svært interessant måte.

Myndighetene har stadige treplantingkampanjer for å bøte på skadene. Ute langs veiene finnes propagandaplakater som oppfordrer folket til innsats.

En lastebil med varer koker på et jorde. På grunn av sanksjoner kan reservedeler til kjøretøy være mangelvare. Matdistribusjonssystemet forsynte tidligere alle med mat. I dag er de fleste avhengige av å skaffe mat via halvoffisielle markeder. Det har åpnet for en stadig økende svart økonomi.

De fleste nordkoreanere bor her ute mellom fjellene. De er ikke privilegerte byboere. De er arbeidere med solsvidde ansikter som skal skaffe folket mat. Verdens matvareprogram sier i en rapport at selv om landbruksproduksjonen har økt noe, har ikke landet nok produksjon til å fø hele befolkningen.

Tre guttunger venter spent. Hva venter de på? At kvinnen i treet skal hente ned en frukt? Eller leter hun etter et godt pilemne? Å rapportere fra Nord-Korea er som et puslespill. Spør man guidene, får man gjerne beskjed om å slette bildene.

Elvene renner gjennom de flate dalene. En mann henter opp et garn. Om våren strømmer vannet i strie strømmer gjennom elvene og spiser seg inn på de dyrkede områdene.

Nord-Korea er ikke spesielt godt egnet for jordbruk. Bare en femtedel er dyrkbar mark, sesongen er kort og landbruksmaskiner er mangelvare. Oksen er en viktig ressurs for bonden. Det skal hardt arbeid til for å holde den mett og frisk.

Bøndene er under sterkt press for å fø Nord-Koreas 25 millioner mennesker. Kan Nord-Korea – isolert av sanksjoner, fattig og karrig, med et umoderne landbruk, en utarmet jord og usikker gjødseltilgang – noensinne unnslippe spøkelsene av sultkatastofen på midten av 1990-tallet?


2. pris

Klaudia Lech

Frilans, VG

American gothic

Kit Stoltz og kona Valerie Levett ser utover sin nedbrente tomt. Ekteparet mistet en låve, et gjestehus og et kontor i en av skogbrannene som herjet i Los Angeles i desember. I 2017 opplevde California flere massive og dødelige skogbranner. Forskere frykter klimaendringer vil føre til enda flere branner.

Juryens begrunnelse: Som to nybyggere står de der, i de nedbrente restene av låven sin. Bildet belyser en alvorlig klimautfordring. I tillegg er det et fantastisk portrett som vekker assosiasjoner til et kjent maleri vi alle kjenner. Vakkert lys og god teknikk.


3. pris

Fjordis og havis er svært viktig for en rekke dyrearter. På et enkelt isflak er det dokumentert mer enn 300 forskjellige arter. Forskerne tror at innen 20 år fra nå så vil vi oppleve et Arktis helt uten havis om sommeren. Hornsund, Svalbard.

Eirik Grønningsæter

Frilans

Isen er deres hjem

Arktis varmes opp 20 ganger raskere enn tidligere. Siden 1970 har det i Arktis blitt nærmere 60 prosent mindre havis, og 2017 ble nok et rekordår både hva gjelder lite areal dekket av is og tynn istykkelse.

Juryens begrunnelse: Spektakulært og storslått. Fotografen tatt grep og vet hva han vil vise. Hvert eneste bilde har en vesentlig historie, om dyrene som forsvinner, om isen som smelter. Storheten er overveldende, så små blir vi i forhold. En serie av landskaper som disse viser at god fotojournalistikk ikke har noen fasit.

Hvalrossen ble nesten jaktet til utryddelse. Da den ble fredet i 1952 på Svalbard ,var det kun cirka 200 dyr igjen. I dag teller bestanden nærmere 3800 dyr, men det er usikkert hva som skjer med hvalrossen dersom havisen forsvinner. Danskøya, Svalbard.

Polarlomvien hekker kun i Arktis. Iskanten trekker seg stadig lengre nord, og det er blitt vanskeligere for polarlomvien å finne nok mat til å fø opp ungene. I løpet av de siste 30 årene har bestanden på Svalbard gått sterkt tilbake. Isbukta, Svalbard.

Brefronter som kalver rett ut i fjorden er svært viktige for mange dyr og fugler. Et svært viktig næringsområde er i ferd med å forsvinne. Krykkjer, som bildet viser, er en liten måke som nå regnes som en av Europas mest truete fuglearter. Brepollen, Svalbard.

Grønlandshvalen, et av verdens største pattedyr, glir mellom isflakene med vidåpen kjeft for å filtrere hundretusenvis liter med vann. Om den produktive havisen forsvinner, er det usikkert om havet fortsatt vil være produktivt nok til å opprettholde en bestand av Grønlandshvalen. Framstretet, Grønland.

Grønlandsisen er nærmere 200.000 år gammel, og verdens nest største iskappe etter innlandsisen i Antarktis. Beregninger viser at dersom hele Grønlandsisen smelter, vil verdens havnivå øke med hele 7 meter. Øfjord, Scoresbysund, Grønland.

Austfonna er verdens 3. største isbre. Den smelter raskt – slik som alle de andre breene på Svalbard.

I Curtis Bay ved den Antarktiske halvøy glir en manet, trolig av typen Diplulmaris antarctica, gjennom vannet. Curtis Bay, Antarktis.

Logoen til Adresseavisen
Logoen til Aftenposten
Logoen til Bilder Nordic
Logoen til Bergens Tidende
Logoen til DN
Logoen til Foto.no
Logoen til M24
Logoen til Morgenbladet
Logoen til NRK
Logoen til Sony
Logoen til VG