Nyhet utland

1. pris

Harald Henden

VG

Syriakrigens ofre

Mariam og Eman er én måned gamle og veier bare 2,24 kilo. Moren M. Awad (31) har ikke nok melk i brystene. Leger uten grenser driver sykehus i Qayyarrah, der det blant annet behandles underernærte barn, som har flyktet fra Mosul og andre IS-kontrollerte byer i Irak.

Juryens begrunnelse: De er så sårbare, så små. Pakket fint inn, liggende i et svart mørke. Det er noe vakkert og humant over det, samtidig er det et bilde av en katastrofe, av hva som skjer i krig når det er for mange flyktninger man ikke kan ta imot. Bildet viser konsekvensene av nyhetene, ikke selve hendelsen. Det har en ro og stillhet som utfordrer nyhetssjangeren.


2. pris

Jan Tomas Espedal

Aftenposten

Martyrer

Hver dag på vei til skolen passerer Karrar (6) og Adam (4) bildene av sin far og onkel, begge døde som Hizbollah-helter. Mange libanesiske Hizbollah-soldater har mistet livet under krigen i nabolandet Syria.

Juryens begrunnelse: En sterk historie, og en ettertenksom måte å fortelle om krig. Vi skjønner at guttene har det vondt, selv om vi ikke ser det grusomme som har skjedd. Bildet er tvetydig: På plakaten er faren fremstilt som en helt, men sønnene er likevel triste. Tenk å bli minnet om at faren din er død hver dag når du går til skolen. Det er vanskelig å sette seg inn i situasjonen; bildet viser noe vi ikke kan forstå.


3. pris

Jan Tomas Espedal

Aftenposten

Verdens største flyktningleir

I løpet av august og september flyktet 603.000 rohingyaer over grensen til Bangladesh fra Myanmar. Flere tusen ble trolig drept. Det er streng disiplin ved de mange køene. Maktbruk er ikke uvanlig.

Juryens begrunnelse: En soldat pisker mot en mor med baby på brystet. En grufull hendelse som viser hvor viktig det er at fotografer er til stede og tar de umiddelbare nyhetsbildene. Fotografen er ikke en betrakter fra sidelinjen, men står midt i situasjonen. Han har dokumentert et maktmisbruk idet det skjer. Bildet er ikke perfekt komponert, men lar leseren føle på kaos og tumulter.

Logoen til Adresseavisen
Logoen til Aftenposten
Logoen til Bilder Nordic
Logoen til Bergens Tidende
Logoen til DN
Logoen til Foto.no
Logoen til M24
Logoen til Morgenbladet
Logoen til NRK
Logoen til Sony
Logoen til VG