Nyhetsreportasje Norge

1. pris

Et gammelt dynetrekk med brudeparets fornavn prydet låveveggen.

Annemor Larsen

VG

Da hun fikk henne

Det skapte mye rabalder, men Mari Grønlund og Elin Kviteberg ble gift likevel. Bryllupet ble møtt med motstand fra det religiøse miljøet i Lyngen i Troms. Mange mente at det likekjønnede ekteskapet er en synd og strider mot Guds ord.

Juryens begrunnelse: Det er viktig å ta tak i historiene og nyhetene fra småsteder. Vi får være med i bryllupet som feires der det før ikke ville vært mulig. En begivenhet, godt fotografert med inderlighet. Avslutningsbildet der flagget går igjen i regnbuen er en favoritt.

Naboenes hus er lånt ut til gjester og brudepynting.

På med «kyllingfiletene». Elin får pushup-hjelp av en venninne.

Det har regnet i flere dager. Under vielsen sprekker skydekket opp og solen sender lys og varme.

Elin skvetter. En sommerfugl landet i buketten.

Kakepynt à la 2017.

Festen er i gang på nordnorsk vis.

Regnbueflagget vaier under en dobbel regnbue i Lyngen. Brudeparet spretter ørville rundt.


2. pris

Veien ble fullstendig ødelagt da vannmassene raste gjennom bygda.

Paul Sigve Amundsen

Frilans, Bergens Tidende

Tatt av flommen

Natt til 24. juli ble den vesle bygden Utvik i Nordfjord nærmest rasert av enorme nedbørsmengder. Flommen ødela veier, gårder og en rekke bygninger.

Juryens begrunnelse: Hvor raskt kan vår orden bli til kaos? Bildet av bilen forteller hele historien – et av våre fremste statussymbol, kastet rundt som et leketøy og smadret av noe vi ikke kan kontrollere: Naturen. Dette kan skje oss også, dette skjer midt i vårt dagligliv.

Dagen etter flommen ryddet Tordis, Per og Reidar Torheim på eiendommen.

De materielle skadene var enorme.

Ellen Hilde Hauge, Jan Erik Nesdal og datteren Oline måtte rømme huset.

Da vannmassene herjet som verst, ble situasjonen beskrevet som «unntakstilstand» av politiet.

Huset til Per Inge Verlo ble ubeboelig etter flommens herjinger. Store mengder trelast – og en bil fra lenger oppe i bygden – ble skylt inn over tomten.


3. pris

Det er vanligst å transplantere nyre, lever og beinmarg til barn i Norge, men tilgangen på organer er en utfordring. Noen barn står på venteliste for å få nytt hjerte i bare noen dager, andre venter over ett år.

Rune Petter Ness

Adresseavisen

Hjertebarn

Noen må dø for at 11 år gamle Sigrid Onsøien Mellingsæter fra Skaun skal få nytt hjerte. Sigrid har gått gjennom flere operasjoner etter at hun ble født med en komplisert hjertefeil. Nå er det for risikabelt med en ny operasjon. 11-åringen fikk i mai beskjed om at hun er på transplantasjonslisten. – De sa at de ikke hadde noen annen løsning. Jeg tror ikke at de kunne operere hjertet noe mer, forteller hun.

Juryens begrunnelse: En nyhetsfortelling bak nyhetene. Den store diskusjonen om organtransplantasjon, menneskeliggjort i en liten person som håper på et nytt hjerte. Vi vil spesielt rose bildet hvor hun kikker forventningsfullt ut av vinduet, og venter på å komme ut i verden.

Sigrid ser bort idet bioingeniøren stikker inn nålen. Skjærer en grimase i det nålen trenger inn i huden. I begynnelsen brukte hun bedøvelseskrem da hun skulle ta blodprøve, men bestemte seg for å klare uten.

Familien har ventet i flere måneder. Beskjeden om at Sigrid får et nytt hjerte kan komme når som helst.

Hjertefeilen gjør at det samler seg vann rundt lungene. Mens vennene er på skolen, er Sigrid på St. Olavs hospital for å ta prøver og sjekke hvor mye vann som har samlet seg.

Sigrid står på venteliste. Da er det bare å vente.

Fare for infeksjoner gjør at Sigrid ikke kan dra til steder med store folkemengder, som for eksempel på kjøpesenter.

En liten, grå-hvit robot har tatt hennes plass på benken inne i klasserommet. Sigrid kan styre den hjemmefra via en iPad. Øynene til roboten lyser når hun er pålogget, hodet kan nikke opp og ned og et hvitt lys bølger over hodet til roboten når Sigrid vil rekke opp hånden.

– Noen må dø for at Sigrid skal få et nytt hjerte. Vi vil ikke at noen skal dø. Men når noen først er død, håper jeg at det kanskje kan være en trøst for etterkommerne at organene kan redde livet til noen andre, sier mamma Kristin Onsøien Mellingsæter.

Logoen til Adresseavisen
Logoen til Aftenposten
Logoen til Bilder Nordic
Logoen til Bergens Tidende
Logoen til DN
Logoen til Foto.no
Logoen til M24
Logoen til Morgenbladet
Logoen til NRK
Logoen til Sony
Logoen til VG