Nyhetsreportasje utland

1. pris

Tre år etter at IS-hæren stormet og okkuperte Mosul, kjemper en tropp fra den irakiske hærens niende divisjon seg gjennom de smale gatene i bydelene Zanjili og Al-Shefa. Den første som faller for snikskytterne, er den 20-årige soldaten Zrid.

André Liohn

Frilans, Dagens Næringsliv

Dommens dag

Slaget om Vest-Mosul sommeren 2017 ble sammenlignet med de verste gatekampene under 2.verdenskrig.

Juryens begrunnelse: En modig og sterk serie som viser en av de største nyhetshendelsene i året som var. Vi er midt i gatekampene i Mosul. Vi ser frykten det døde barnet følte, vi ser rekken av fanger, mannen som gråter for sitt liv. Og vi ser barna som flykter, men som fortsatt gjør seg til for fotografen, i en hverdag som både er grusom og absurd. Serien vekker sterke følelser med kontroversielle bilder. Den viser hvor viktig det er å være i frontlinjen og dokumentere konsekvensene av krig. Ikke mange fotografer kunne laget dette.

En guttunge i militæruniform og støvler, opprinnelig fra den muslimske uighur-minoriteten i Kina, er henrettet og hengt opp til skrekk og advarsel i Iraks nest største by. Få humanitære organisasjoner overvåker krigsforbrytelsene på bakken i Mosul.

Den irakiske soldaten Abdallah fyrer av en rakettdrevet granat mot moskeen hvor en gruppe IS-soldater holder stand. Abdallah sier han føler lykke hver gang han dreper noen fra IS.

En gruppe sivile kommer seg i sikkerhet etter å ha vært fanget i IS-kontrollerte områder. Der måtte de utstå sult, sykdom og koalisjonens flyangrep. De som flyktet, risikerte å bli drept av terroristenes snikskyttere. Mer enn 900.000 sivile måtte flyktet fra sine hjem i Mosul.

En livredd, ung soldat fra det føderale politiet gjemmer seg i en ødelagt del av Mosuls togstasjon. Politistyrkene fikk en stadig større rolle i offensiven, men uten å egentlig være trent for det.

En ung gutt frakter bensin til huset sitt i Vest-Mosul. I motsetning til kampene om andre byer under IS-kontroll, ba irakske myndigheter Mosuls innbyggere om å bli værende.

En ung iraker er tatt til fange og venter på å bli avhørt. Soldaten er beskyldt for å kjempe for IS.

En gruppe mistenkte IS-medlemmer føres fra fangetransporten til rettsbygningen i den kristne byen Qaraqosh – byen som IS noen måneder tidligere la i ruiner. De skyldige risikerer å møte galgen i Bagdad.


2. pris

– Jeg er hedensk. Det er min religion og tro. Jeg er en hvit makt-skinhead, det er mine kamerater, min familie og min kone også. Holdningene mot immigranter og mot ikke-hvite mennesker er det viktigste for oss i dag, sier «John Wagner».

Espen Rasmussen

VG

Nazibryllup

I en hage i Moskva arrangerer nazisten «John Wagner» bryllup med sin kone «Shadow» (28). Alle gjestene er nynazister og skinheads.

Juryens begrunnelse: For et innpass! Fotografen tar oss med til et lukket miljø vi ellers ikke ville kommet inn i. Og vi blir utfordret: Her viser de seg akkurat som oss, men så besitter de en slik kontroversiell ideologi. Uten Sieg heil-hilsenen og nazisymbolene kunne dette vært helt vanlige mennesker som feiret bryllup en sommerdag. Kontroversielt og intimt på samme tid. Et viktig stykke journalistisk arbeid.

 Nazigjengen sitter i en leid limousin etter at brudeparet har sagt ja til hverandre i Moskva. De spiller hvit makt-musikk på høyttalerne og tar opp høyrearmen i nazihilsen.

I morens hage feires bryllupet på hedensk vis. Det fyres opp flammer og kvister. Røyken og nazihilsener brukes som ritual for å erklære at paret er gift.

Gjestene drikker vodka, russisk «champagne» og øl. På bordet står tradisjonell russisk mat.

Knivkampene starter på ettermiddagen. Brudgommen er leder for den nazistiske og høyreekstreme gruppen KNS (Komitee for nation and freedom).

En av gjestene ligger forslått i klubbhuset etter å ha kjempet mot en annen nazist under bryllupet.

De nygifte på vei ut i gresset i en park for å ta bryllupsbilde. «Shadow» har selv sydd bryllupskjolen, som er preget med hedenskesymboler.


3. pris

Kim-portrettene lyser opp en fasade i en ellers mørklagt hovedstad.

Annemor Larsen

VG

Juche 106

Året da spenningen mellom Nord-Korea og USA er på bristepunktet. En livsfarlig slåsskamp på kanten av stupet, mellom to ledere med begrenset politisk erfaring. Verden holder pusten. Imens, i Pyongyang får journalister se et folk som aldri har følt seg tryggere og sikrere på seier. Den store lederen har fingeren på atomknappen.

Juryens begrunnelse: Det er en indre uro i bildene som skapes gjennom lyset, tomheten og den ensrettede stilen. Bildene er uhyggelige, menneskene minner om dukker. Sinnsykt god bruk av farger. Serien skaper en bro mellom Kim Jong-un og Donald Trump, mennene med hver sin atomknapp.

Mr Ju Jong Hyok elsker sitt land. Han jobber lange dager som sjef for et reisebyrå. Etter jobb går han ut med kompiser for å drikke øl og synge karaoke. Hjemme har han kone og barn og en liten hage med drivhus. – Folk der ute har ikke peiling på hva som skjer her. Vi er helt rolige, sier Mr Ju.

Det smeller og spraker over Kim Il-sung plassen. Fyrverkeriet er imponerende. Tusenvis er samlet for å se statens feiring av den avdøde Kim Jong-ils fødselsdag.

Han har kjørt journalister milievis gjennom landet i bussen the Golden Dragon, på humpete betongveier. Farten er høy, det skal ikke fotograferes noe gjennom vinduene som kan misforståes av verden der ute. Når han passerer de store statuene senkes farten og kameraene klikker i vei.

Om og om igjen spilles klippet på tv-en i restauranten. Kim Jong-un har dagen før avfyrt årets første rakett over Japanhavet. Pukguksong-2 missilen, en splitter ny mellomdistanserakett som i teorien kan nå det amerikanske fastlandet.

De dukker ned og blir borte i det turkise bassenget. Så sprekker overflaten i et unisont plask. Med knyttet neve bryter synkronsvømmerne ut i et kontant rop og forstillingen er over.

Forestillingen har tatt en pause og én og én trer de pyntede tilskuerne ut av sine høytidelige positurer.

Donald Trump besøkte Asia i november 2017 og nyhetene ble sendt på Al Jazeera. Utenlandske gjester får tilgang til enkelte internasjonale kanaler og internett, sistnevnte dersom man bestiller i god til og betaler for det. Utsikten er fra 26. etasje i hotell Koryo med et mørkt Juche-tower i det fjerne.

Logoen til Adresseavisen
Logoen til Aftenposten
Logoen til Bilder Nordic
Logoen til Bergens Tidende
Logoen til DN
Logoen til Foto.no
Logoen til M24
Logoen til Morgenbladet
Logoen til NRK
Logoen til Sony
Logoen til VG