Nyhetsvideo

1. pris

Øyvind Tveter

Aftenposten

Hvorfor foreslår Google at kvinner skal være på kjøkkenet? Google har utviklet en algoritme som skal hjelpe deg å finne det du søker etter på nettet. Men autoforslagene som dukker opp når du skriver inn «kvinner bør» eller «kvinner skal» kan oppleves som kjønnsdiskriminerende.

Idé, foto og redigering: Øyvind Tveter.

Juryens begrunnelse: Øyvind Tveter har gjennom flere bidrag til nyhetskategorien markert seg som en videojournalist med evne til å gå i dybden og forklare aktuelle og kompliserte problemstillinger i samfunnet på en enkel og visuelt sterk måte. Vinnerreportasjen skiller seg ut med sin nyskapende måte å bruke form og virkemidler på. Den vekker umiddelbart seerens interesse og nysgjerrighet for problemstillingen og holder interessen oppe gjennom å bruke videojournalistens egen research som del av dramaturgien.


2. pris

Torgeir Strandberg

Aftenposten

Nå som pensjonsutgiftene stiger og oljeinntektene faller, trenger man en superfinansminister for å sette sammen et statsbudsjett: En reportasje som tar for seg de strukturelle utfordringene staten møter i tiden etter at oljefondet har sluttet å vokse, det stadig blir flere eldre som bidrar på minussiden i statsfinansene og handlingsregelen er blitt redusert fra fire til tre prosent.

Idé, foto, animasjon og redigering: Torgeir Strandberg.

Juryens begrunnelse: I rekken av saker om statsbudsjetter og oljeinntekter er dette den mest overraskende og kreative fremstillingen av tung tematikk vi har sett. Videojournalisten er leken i sin bruk av virkemidler for å vekke seerens interesse, og skaper en sterk kontrast til den tradisjonelle dekningen av samme stoffområde.

Det er kun to bidrag i nyhetskategorien som utmerker seg i en slik grad at juryen mener de fortjener en pris.

Logoen til Adresseavisen
Logoen til Aftenposten
Logoen til Bilder Nordic
Logoen til Bergens Tidende
Logoen til DN
Logoen til Foto.no
Logoen til M24
Logoen til Morgenbladet
Logoen til NRK
Logoen til Sony
Logoen til VG