Portrett

1. pris

Espen Rasmussen

VG

Kampen

30 år gamle Lene Marie Fossen bor i boligen til bestefaren i Kolbu. Lene Marie lider av ekstrem anoreksi. Hun bruker fotografering som terapi, og har vært åpen om sykdommen. Hennes selvportretter og fotografier av flyktninger har vært stilt ut i blant annet Kristiansund.

Juryens begrunnelse: Et formmessig sterkt portrett av en modig dame som fremstår sårbar og sterk på samme tid. Det avstemte bildeuttrykket gjør at det er et anstendig bilde av hennes situasjon. Samtidig har hun blikket rett i kameraet, og tvinger oss til å forholde oss til henne. Det treffer oss rett i magen.


2. pris

Luojun ønsker et liv som er mer enn jobb. Kjæreste. Familie. Fritid. Muligheten til å gå på treningssenteret etter jobb. Slappe av når helgen kommer. Slippe meningsløse middager med kunder hvor alkohol er det sosiale glidemiddelet.

Line Hårklau

Student, OsloMet

9/9/6 escape

Når kinesiske Luojun Xucheng (25) ser inn i fremtiden, ser han tallene 9/9/6. Jobb fra ni om morgenen til ni om kvelden, seks dager i uka. Det er ikke livet han vil leve, han vil ut av Kina. Luojun bruker derfor nesten all sin våkne tid på en privatskole i Kunming. Han forbereder seg til IELTS, en internasjonalt akseptert engelsktest. En god karakter på denne testen er hans billett ut av Kina. – Jeg tror jeg kan ha en god fremtid, jeg må bare finne veien dit, sier Xucheng.

Juryens begrunnelse: En ung manns hverdag og fremtidshåp skildres gjennom drømmende uttrykk og uvante komposisjoner. Fotografen spiller bevisst på følelser. En meget sterk serie som utfordrer etablerte fortellermåter. Juryen mener det siste bildet kan oppleves noe overforklarende.

Med Kinas massive økonomiske vekst har 9/9/6 blitt en uskrevet regel i mange kinesiske firmaer – en strategi for å holde følge, være konkurransedyktige, oppnå suksess. Ingen overtidsbetaling eller bonuser. Jobb fremfor å leve.

Foreldrene til Luojun ble skilt da han begynte på videregående. Han har tilbragt mest tid sammen med moren og har et nært forhold til henne. Hun tror ikke han kommer til å finne noe bedre utenfor Kina.

Luojun vil til Australia, eller kanskje Canada, kanskje han vil bli veterinær. Planene er vage og skifter fra dag til dag. Både Australia og Canada krever bevis på gode engelskkunnskaper. Her har utdanningssystemet i Kina sviktet og Luojun studerer seg i senk for å oppnå gode nok resultater.

Det blir som regel sent før Luojun forlater skolen. Flere av de han studerer med uttrykker også sin misnøye med landet de egentlig har blitt oppdratt til å elske. De mener kinesere flest er ulykkelige og klager på den begrensede tilgangen på informasjon utenfra.

På skolen hvor Luojun studerer pryder disse ordene veggen. De fleste kinesiske studentene som reiser utenlands vender tilbake. – Jeg burde kanskje si noe positivt om Kina nå som jeg har sagt så mye negativt. Men jeg vet ikke hva det skulle være, sier Luojun.


3. pris

Line Ørnes Søndergaard

Frilans, Dagens Næringsliv

Fordømte Frankrike

Macron eller Le Pen? Frankrike skal velge landets neste president. For ungdommen ser framtiden mørk ut, uansett. Opp vokser en generasjon med følelsen av å ha tapt fremtiden før den har begynt. Janéle og Alex står tett sammen på dansegulvet. De må feste mens de ennå kan. Selv de som er så heldige å få en jobb, tjener for lite til å kunne planlegge anstendige familieliv. De forblir avhengige av foreldrene sine, bor hjemme til sent i 30-årene og mister friheten de har ventet på.

Juryens begrunnelse: Det kan være vanskelig å ta et interessant portrett av to mennesker, der relasjonen kommer tydelig frem. Dette bildet har en umiddelbarhet vi tror på, med mange fine detaljer: Skjorteermet som faller ned, hvordan hun løfter hodet for å nå opp til ham, at han kysser henne men ikke helt, mens han ser ut i luften. Så mange innganger inn til en historie om ung kjærlighet. Vi tror på følelsene mellom dem.

Logoen til Adresseavisen
Logoen til Aftenposten
Logoen til Bilder Nordic
Logoen til Bergens Tidende
Logoen til DN
Logoen til Foto.no
Logoen til M24
Logoen til Morgenbladet
Logoen til NRK
Logoen til Sony
Logoen til VG