Videodokumentar

1. pris

Egil Håskjold Larsen

Sant og Usant Film / Aftenposten

69 minutter av 86 dager

I en sti av redningsvester, og en folkemengde på flukt, kommer en tre år gammel jente til syne. Dokumentarfilmen følger tre år gamle Lean og hennes familie på flukt gjennom Europa.

Idé, foto og redigering: Egil Håskjold Larsen.
Redigering: Victor Kossakovsky.

Juryens begrunnelse: Et kompromissløst fotokonsept gjør 69 minutter av 86 dager til et verk i særklasse. Med sitt autentiske bildespråk og sin nyskapende fortellerstil gjør filmen at vi kommer tett på mennesker i dramatiske situasjoner. Juryen har aldri sett flyktningtematikken formidlet på denne måten. Visuelle virkemidler fra spillefilmens verden forsterker intimiteten og tilstedeværelsen, uten å gå på bekostning av dokumentarens autentisitet.


2. pris

Anders Hereid og Mikal Olsen Lerøen

NRK

Pappas siste reis

Mikal Olsen Lerøen mistet faren i krigen mellom Irak og Iran. Faren var sjømann, og i likhet med over tusen norske sjøfolk havnet han i krigssonen i Persiabukten der de ble rakett- og bombemål mens de fraktet olje og høyeksplosiv bensin. NRK-journalisten har aldri visst hvordan faren døde, og legger ut på en reise for å finne sannheten.

Foto og klipp: Anders Hereid.
Regi og manus: Mikal Olsen Lerøen.
Klipp: Torbjørn Fardal.
Research: Ola Flyum og Hanna Seferowicz.

Juryens begrunnelse: Pappas siste reis kombinerer fortellertekniske virkemidler med visuelle prestasjoner på et vis som gjør at interessen opprettholdes gjennom hele filmen. Den undersøkende journalistikken kombinert med Lerøen sin personlige historie gjør at fortellingen engasjerer på flere plan. Gjennom reisen avdekkes flere aspekter som gir dokumentaren en større samfunnsmessig relevans.

Klikk på bildet for å se dokumentaren på NRK TV.


3. pris

Endre Alsaker-Nøstdahl og Stein Østbø

VGTV

Balladen om Morgan Kane

Gunnar Ryan Wiik (36) fra Drøbak brukte over 30 millioner kroner og syv år i forsøket på å lage Hollywood-film av Morgan Kane – med seg selv i hovedrollen. Det endte med millionsøksmål og havarerte vennskap. En dokumentarfilm som forteller den utrolige historien med alle sine opp- og nedturer.

Regi, foto, manus og klipp: Endre Alsaker-Nøstdahl.
Reporter og research: Stein Østbø.
Lydetterarbeid: Ronny Furevik.
Klippekonsulenter: Marius Olav Sørhus og Benjamin Ree.
Kapittelgrafikk: Kristoffer Iversen.
Animasjonskonsulent: Mathias Jørgensen.

Juryens begrunnelse: En fascinerende og komplisert historie om en mulig svindelsak blir fortalt på en enkel og leken måte. Mye research og solid journalistisk arbeid ligger til grunn for en dokumentar som utfordrer med sin sjanger og form. God tilgang til karakterene over tid gir oss innsyn i en sak med mange dimensjoner.


Hederlig omtale

Kyrre Lien

Frilans, VG

Grenseløse nettkrigere

Hvem er de som blir så sinte på nett? Hvorfor velger så mange av dem å trakassere, true og strekke ytringsfriheten til det ytterste? Mer enn tredel av oss deltar i nettdebatter, ifølge forskning gjort av Pew Research Centre. Med støtte fra Fritt Ord har journalist Kyrre Lien de tre siste årene reist verden rundt for å møte noen av de aller mest aktive.

Foto, research, intervju, klipp og produksjon: Kyrre Lien.
Redaksjonelt oppsyn: Svein Kjølberg.
Grafikk og utvikling: Tom Byermoen og Jari Bakken.

Juryens begrunnelse: Grenseløse nettkrigere byr på bilder og videoer av høy visuell kvalitet og lar oss høre ulike stemmer fra samfunnet gjennom et imponerende kildearbeid. Juryen lar seg imponere over presentasjonsformen og den digitale plattformen som syr prosjektet sammen.

Klikk på bildet for å se prosjektet på vg.no

Logoen til Adresseavisen
Logoen til Aftenposten
Logoen til Bilder Nordic
Logoen til Bergens Tidende
Logoen til DN
Logoen til Foto.no
Logoen til M24
Logoen til Morgenbladet
Logoen til NRK
Logoen til Sony
Logoen til VG