Videoreportasje

1. pris

Anders Melchior

Paragon/student, OsloMet

Awen

Kineserne har tradisjonelt sett vært kollektivister. Enkeltmenneskene har innordnet seg staten, partiet og ideologien – og familien. Men noe er i endring. Stadig flere unge kinesere bryter med samfunnets krav om fast arbeid og ansvarlighet, slik som Awen. Moren vil at han skal bli fisker slik som sine forfedre, men Awen vil ikke. Awen vil surfe.

Regi, foto og redigering: Anders Melchior.
Droneoperatører: Shi Jie Wang, Yi Xia.
Lyddesign: Rune van Deurs.
Komponist: Anders Mørk.
Lydmiks: Bohács Tamás, Bengt Öberg, Kasper Val Bjerregård Larsen.

Juryens begrunnelse: Awen er i særklasse det beste bidraget og forteller svært mye på kort tid. Det visuelle er det bærende fortellerelementet i en film som har alt: Et klassisk anslag, konflikt, løsning og et vendepunkt knyttet til en aktuell problemstilling.


2. pris

Synne Søhoel Drageset og Erle Saltvedt

Aftenposten

Prosjekt baby uten pappa

Erle var 25 år, nyutdannet og singel da hun fikk beskjed av legen om å gjøre et valg: Å få barn nå – eller aldri. I dag har ikke enslige kvinner rett til assistert befruktning i Norge. Derfor reiser mange til fertilitetsklinikker i utlandet for å bli gravide. I videoen følger vi Erles kamp for å bli mor, hennes oppturer og nedturer gjennom flere prøverørsforsøk i Danmark.

Idé, foto og redigering: Synne Søhoel Drageset.
Videodagbok: Erle Saltvedt.

Juryens begrunnelse: Videojournalisten kommer svært tett på Erle og hennes prosjekt, og klarer gjennom sin tilstedeværelse og følsomme fremstilling å skape en svært gripende og engasjerende historie hvor man hele veien lurer på utfallet. Filmen gir oss ny innsikt i en aktuell problemstilling


3. pris (delt)

Anders Hammer og Rania Mustafa Ali

Frilans, The Guardian

Escape from Syria: Rania’s Odyssey

Den 20 år gamle kvinnen Rania risikerer alt når hun flykter fra krigen i Syria med et par klesskift, et lite kamera og favorittserien Game of Thrones på DVD. Vi følger henne svært tett der hun prøver å få asyl akkurat i det Europa stenger grensene for å stoppe flyktningstrømmen.

Foto, regi og klipp: Anders Hammer.
Foto: Rania Mustafa Ali og Ayman Al Husseen.
Klipp: Erik Thorvald Aster og Mat Heywood.

Juryens begrunnelse: Ranias reise byr på dramatiske og actionfylte hendelser så vel som humor. Reportasjen gir et ærlig portrett av hva det vil si å være flyktning og skaper en nærhet og forståelse for en ung kvinne i en vanskelig situasjon. Juryen imponeres av hvordan hovedkarakteren gjennom sin videodagbok selv fanger autentiske øyeblikk på en visuelt sterk måte.


3. pris (delt)

Natalie Remøe Hansen

VGTV

Gjenglederen

«Gjenglederen» handler om den norsk-pakistanske mannen Shahid Rasool. På 1990-tallet ble han omtalt som Norges farligste mann av politiet, og han ble ansett som lederen av den beryktede Oslo-gjengen Young Guns. Filmen gir et unikt innblikk i hans tidligere liv som kriminell, samtidig som den følger en nåtidshistorie om hans kamp for familiegjenforening.

Regi, foto og redigering: Natalie Remøe Hansen.
Idé: Rolf Widerøe.
Lydetterarbeid: Ronny Furevik.
Fargekorreksjon: Endre Alsaker-Nøstdahl.
Klippekonsulenter: Martin Jøndahl og Benjamin Ree

Juryens begrunnelse: Videojournalisten utnytter unik tilgang til å fortelle en overraskende historie om en mann mange har fryktet. Juryen opplever først å være redd mannen, deretter å føle sympati med ham, før vi til sist sitter igjen og er svært usikre på om vi egentlig tror på forvandlingen fra kriminell til rettskaffen. På denne måten opprettholdes interessen gjennom hele filmen som har en tydelig utvikling fra begynnelse til slutt.

På grunn av svært få bidrag i kategorien Reportasje Team har juryen valgt å slå sammen denne kategorien med Reportasje VJ. Juryen velger å dele ut to tredjepriser.

Logoen til Adresseavisen
Logoen til Aftenposten
Logoen til Bilder Nordic
Logoen til Bergens Tidende
Logoen til DN
Logoen til Foto.no
Logoen til M24
Logoen til Morgenbladet
Logoen til NRK
Logoen til Sony
Logoen til VG