Klima og miljø

1. pris

Ungkalvene blir trent til å hoppe på denne menneskeskapte kua, som blir kalt Fantomet.

Hanne Marie Lenth Solbø

Morgenbladet

Den grønne kua

På Geno oksestasjon på Stange i Hedmark tar de klimautfordringen ved hornene. Mer enn halvparten av klimagassene fra norsk landbruk kommer fra storfe som slipper ut avgasser – på godt norsk promper og raper. På Stange avler de fram storfe som skal slippe ut 20% mindre gass enn vanlig storfe.

Juryens begrunnelse: En serie som viser at det går an å gjøre fortellende bilder om hva som helst så lenge man tenker utenfor boksen. En god løsning på en vanskelig visuell oppgave, som forteller en god og overraskende historie.

Råsæden fra oksen fortynnes til 12 millioner celler og fordeles på små sugerør med navn og farge for hver okse.

Et av sugerørene fra hver dose undersøkes i dette mikroskopet for levedyktighet og kvalitet.

De mest produktive oksene blir foreviget på labben.

Den kunstige kuskjeden brukes til å samle opp nysæd fra oksene i de de kaller «uttaksrommet». Det er to slike rom i fjøset.

Oksene på Geno er fedre til tusenvis av kalver og kviger, uten å ha vært i nærheten av en ekte ku. De får ta til takke med Fantomet. Her er en av oksene rett før han skal avgi sæd – nok en gang.


2. pris

Odin Jæger

Frilans, VG

Mannen

I oktober 2018 ble beboerne under fjellpartiet Mannen evakuert for tiende gang siden første evakuering og for femte gang i 2018. Det ustabile fjellpartiet beveger seg voldsomt, men det skulle altså ikke rase denne gangen heller.

Juryens begrunnelse: Man reagerer umiddelbart på dette bildets romvesenaktige natur. Det ville ikke vært mulig å produsere et sånt fotografi teknisk for ti år siden. Historien bak er sterk.


3. pris

Ørjan F. Ellingvåg

Frilans, Dagens Næringsliv

Lakenskrekk

Flere hundre kvadratmeter av Rhonebreen i Sveits er dekket av hvite, enorme flislaken. Flisteppene er med på å bremse opp smeltingen av isgrotten, som er levebrødet til mannen bak flisteppene. Philipp Carlen er fjerde generasjons istunnelbygger på breen. I de senere år har han sett flere og flere turister komme for å se den døende isbreen før den forsvinner helt. Teppene han bruker er med på å kjøle ned breen og dempe effekten av sola, men han innser at det er en tapt kamp. Innen 2090 vil de fleste av isbreene i alpene være forsvunnet som følge av global oppvarming.

Juryens begrunnelse: Dette bildet viser en desperat handling, en ytterste konsekvens av skadene vi mennesker påfører verden rundt oss. Teppene som dekker til breen minner om et likklede, eller en grav. Det peker fremover, mot hvordan verden vil bli.

Logoen til Adresseavisen
Logoen til Aftenposten
Logoen til Bilder Nordic
Logoen til Bergens Tidende
Logoen til DN
Logoen til Foto.no
Logoen til M24
Logoen til Morgenbladet
Logoen til NRK
Logoen til Sony
Logoen til VG