Nyhet utland

1. pris

En venezuelansk migrant ber i natten, på vei mellom Pacaraima og Boa Vista i det nordlige Brasil.

André Liohn

Frilans, Dagens Næringsliv

Venezuelas krise: De døde plyndres, og de syke får ikke hjelp. Millioner flykter fra korrupsjon, vold, sult og en av de verste økonomiske krisene i moderne historie. Den pågående økonomiske og humanitære krisen er den verste i Venezuelas historie.

Juryens begrunnelse: En viktig fortelling fra et land som har gått fullstendig i stykker. Man kan se hvordan man lever i et land med en storslått drøm om sosialisme, hvor man nå sitter på en sykehusseng som ikke engang har en madrass. Det er skrapet ned til ingenting. En historie som blir fortalt på en stillferdig måte, uten overdramatisering, men med en visuelt helhetlig språk.

Mekanikeren Enrique Pacheco har levd tolv år med en infeksjon og en svulst som kunne vært fjernet med kirurgi. Men det cubansk-drevne sykehuset i Tumeremo har ikke utstyr eller medisiner til å hjelpe ham.

En gruppe venezuelanske migranter på vei til Boa Vista, 200 kilometer fra grensen mellom Brasil og Venezuela.

Fødeavdelingen på Ruiz y Paez-sykehuset i Ciudad Bolívar mangler vann, elektrisitet, medisiner og kirurgiske instrumenter. Antallet kvinner som dør i barsel er mangedoblet de siste årene.

Gruvearbeiderne i El Callao, Venezuelas gullhovedstad, er underlagt væpnede bander som samarbeider med hæren. Byen er en av landets farligste, hvor sivile, gruvearbeidere og urfolk jevnlig blir drept.

Den avdøde presidenten Hugo Chávez på fasaden til en boligblokk i en slum i Caracas.

En kraftig underernært 12-årig gutt på Ruiz y Paez-sykehuset i Ciudad Bolívar. Heller ikke på sykehuset finnes det mat. Pasientene får to skjeer ris per dag.

Gruvearbeidere i El Callao.


2. pris

Jan Johannessen

Dagens Næringsliv

Da Sverige ble kastet ut i politisk kaos

Da Sverige ble kastet ut i politisk kaos: Det var en skuffet stemning under valgvaken til Sverigedemokratenes lokallag i Södertälje, sør for Stockholm. Til tross for at partiet ble det tredje største i det svenske riksdagsvalget, hadde de fått færre stemmer enn forventet. I tillegg var det tydelig at partiet fortsatt ikke ville bli invitert med inn i regjeringsdiskusjonene av de andre partiene.

Juryens begrunnelse: Et godt eksempel på å prøve å fange noe annerledes i en valgsammenheng. Bildet viser hvordan Sverigedemokratene har satt Sverige på hold fordi ingen vil ha dem med inn i Riksdagen. Menneskene på bildet personifiserer historien og skaper et dobbeltbunnet bilde.


3 pris

Christopher Olssøn

Klassekampen

Les misérables

Etter måneder med forhandlinger og politisk stillingskrig mobiliserer den lederløse folkebevegelsen Gilets jaunes, De gule vestene, i Frankrike. De gule vestene er en bred folkebevegelse som slåss for mindre ulikhet mellom fattig og rik.

Juryens begrunnelse: En stor nyhetshendelse. Mannen på bildet er et symbol på gjennomsnittspersonen som var med å starte De gule vestene – man kan tenke seg at svømmebrillene som han bruker mot tåregassen tidligere ble brukt i en svømmehall som nå er stengt. Det er fint at man ikke fokuserer på bombene og brannene. Fotografen unngår å gjøre de gule vestene til et visuelt forstyrrende element. Det kunne allikevel blitt mer dramatisk med en strammere komposisjon.

Logoen til Adresseavisen
Logoen til Aftenposten
Logoen til Bilder Nordic
Logoen til Bergens Tidende
Logoen til DN
Logoen til Foto.no
Logoen til M24
Logoen til Morgenbladet
Logoen til NRK
Logoen til Sony
Logoen til VG