Nyhetsvideo

1. pris

Lars Christian Økland

TV 2

Brexitbank

Beskrivelse: Spørsmålet om Brexit splitter det britiske folk. TV 2 møtte den ihuga remain-aktivisten Peter Cook i London. Han har fått føle på kroppen hvor betent dette spørsmålet er.

Bidragsytere: Lars Christian Økland (foto og redigering), Kjetil Iden (reporter)

Juryens begrunnelse: Gjennom å følge en enkelt karakter, gir videoen inngang til et stort og komplisert tema.  Bildene er suverene, lyden er god, videoen er godt klippet, har effektiv speak og et tydelig budskap. Juryen har valgt å premiere en handlingsdrevet video med gjennomgående godt håndverk. Den viser at det er mulig å belyse et komplekst tema på en engasjerende måte innenfor nyhetssjangerens begrensede produksjonsrammer.


2. pris

Torgeir Strandberg

Aftenposten

Da Høyre begynte med humor fikk de dobbelt så mange følgere. Problematisk, mener retoriker

Beskrivelse: Hvis du følger Høyre på Instagram blir du servert statsminister Erna Solberg iført birøkterdrakt, vitser om Paradise hotel og Tinder-referanser. Det du ikke får, er politikk.

Bidragsytere: Torgeir Strandberg (research, foto og redigering)

Juryens begrunnelse: Med utgangspunkt i en enkel nyhetssak, løfter reportasjen oss inn i grunnleggende refleksjoner rundt demokrati og samfunn. Den er lett fordøyelig, engasjerende og gir oss ulike perspektiver. Juryen verdsetter at man også i nyhetssjangeren kan bruke en leken form som framhever innsikt og dybde.


3. pris

Petter Berntsen

Student, Oslomet

Drømmen om Vassfaret

Beskrivelse: Thomas Mørch er en naturfotograf og villmarksguide som bor i Nesbyen. Like ved ligger Vassfaret, et område kjent for sin vakre natur og utrydningstruede dyrearter. Nå ser Thomas med bekymring på økende skogbruk og hytteutbygging i naturområdet der han har vokst opp. Det blir stadig mindre natur å utforske. Hva skal bli igjen til barna hans?

Bidragsytere: Petter Berntsen (foto og redigering)

Juryens begrunnelse: Juryen falt for en stillfaren fortelling om en viktig problemstilling. I ei tid der rask klipperytme og høyt tempo ofte fremheves, har fotografen her valgt en rolig form som på en fabelaktig måte underbygger tematikken. Pluss for nydelige bilder, gjennomtenkt musikkbruk og gode situasjoner som bringer oss nær de medvirkende og deres opplevelser.


Hederlig omtale

Nicolai Delebekk

Dagbladet

Nesten hver femte svenske stemte på SD. Hva skjer med söta bror?

Beskrivelse: Under årets valg til nasjonalforsamling i Sverige fikk det innvandringskritiske partiet Sverigedemokraterna over 17 prosent av stemmene. Hvorfor velger nesten hver femte av Söta Bror å stemme på et parti med bakgrunn i rasisme og nasjonalisme?

Bidragsytere: Nicolai Delebekk (produksjon, intervju og research), Christian Roth Christensen (arkivvideo)

Juryens begrunnelse: Denne reportasjen var sendt inn til nyhetskategorien, men var lengre enn konkurransereglene tillater og kan derfor ikke premieres. Juryen ønsker likevel å gi hederlig omtale til Nicolai Delebekks bidrag til konkurransen, og spesielt denne reportasjen. Han behersker usedvanlig mange visuelle fortellergrep som han bruker på svært engasjerende måte. Samtidig kan det bli vel mange virkemidler på en gang, slik at formen av og til kommer i veien for selve budskapet. Likevel er Delebekk i ferd med å tråkke opp et spor i den nye digitale fortellerstilen.

Logoen til Adresseavisen
Logoen til Aftenposten
Logoen til Bilder Nordic
Logoen til Bergens Tidende
Logoen til DN
Logoen til Foto.no
Logoen til M24
Logoen til Morgenbladet
Logoen til NRK
Logoen til Sony
Logoen til VG