Portrett

1. pris

Janne Møller-Hansen

VG

Jezidikvinne

Jesidikvinnen Ahlam (26) fra Tel Kasab i Sinjar slapp ut av IS-fangenskap i slutten av september 2018, etter fire år som slave. Hun ble kjøpt av tre ulike menn. De siste årene bodde hun og hennes tre sønner i Deir ez-Zor i Syria, IS’ siste tilholdssted av en viss størrelse. Nå bor hun sammen med ektemannen og sønnene i en provisorisk flyktningleir i Zayniyat utenfor Dahuk i Irak. En mann med navn Abdullah Shrem tilrettela for at hun og barna ble smuglet ut av Syria, til en pris på 61.000 amerikanske dollar.

Juryens begrunnelse: Her er det blikket som avgjør. Hun ser innover i historien sin, mot avgrunnen. En virkelig sterk historie. Det er noe malerisk og ikonisk over det, som gjør at man tar seg tid til å tenke på hva hun fak- tisk har blitt utsatt for. Samtidig er ikke lyset perfekt, og det gir bildet en troverdighet.


2. pris

Linda Bournane Engelberth

VII

Outside the Binary

Ana (22) fra Yogyakarta i Indonesia identifiserer seg som «gender fluid». ”Jeg vil ikke kategoriseres som mann eller kvinne fordi det å være «gender fluid» er å være uten grenser. Jeg har følt det slik siden jeg var et barn. Det å ha et flytende kjønn er veldig komplisert, spesielt når det kommer til forhold. Mennesker vil som regel alltid ha en definisjon, om du er mann eller kvinne, og jeg føler meg ukomfortabel med dette. Alt jeg ønsker er å være meg selv og å bli akseptert for den jeg er.”

Juryens begrunnelse: Et bilde man stopper opp ved. Måten hun står på tiltaler juryen, hun får være ekstremt sterk. En historie som fortelles av mange, en historie man skal ta på alvor. Et godt fotografi.


3. pris

Klaudia Lech

Frilans, VG

Beskytte og bevare

Et lite hus ved ferieparadiset Lake Tahoe er søstrene Teresa (23), Amanda (27) og Katrina DeLallo (32) klare med hvert sitt våpen hvis noen skulle prøve seg. Mer enn én av ti kvinner i USA eier et skytevåpen. I 2013 lanserte National Rifle Association (NRA) en egen TV-kanal for kvinner som de kalte «Armed and Fabulous». Pistolklubber og skytekonkurranser for kvinner øker også i antall. – Et bevæpnet samfunn er et høflig samfunn. Statistisk er det mindre sjanse for at folk prøver seg på noe et sted hvor man er bevæpnet. Det er mindre kriminalitet og tryggere, hevder Amanda.

Juryens begrunnelse: Det tar litt tid før man oppdager våpnene i dette bildet. Den tilforlatelige måten jentene står med disse, midt i et boligområde, sier mye om USA. Bildet utfordrer ideen man har om våpeneiere, og er en overraskende fortelling som rommer både kjønns- og våpendebatt.

Logoen til Adresseavisen
Logoen til Aftenposten
Logoen til Bilder Nordic
Logoen til Bergens Tidende
Logoen til DN
Logoen til Foto.no
Logoen til M24
Logoen til Morgenbladet
Logoen til NRK
Logoen til Sony
Logoen til VG