Sport

1. pris

Nacionale er en av de to største klubbene i Montevideo. De spiller for 15-20000 personer hver kamp og laget har de beryktede “barra bravas” som supportere. De er kjent for sin elleville oppførsel på tribunen og blir stengt inne i soner når laget møter mindre klubber rundt Montevideo.

Gøran Bohlin

VG

Fotball-drømmen

Uruguay har bare 3,5 millioner innbyggere, likevel eksporterer de rundt hundre fotballspillere i året. Noen av verdens største stjerner begynte karrierene sine i Montevideos gater. Det sies at en av de første gavene et nyfødt barn får, er drakten til favorittlaget til faren, og allerede i fire-fem års alderen spiller jenter og gutter organisert fotball.

Juryens begrunnelse: Enstemmig vinner. En klassisk reportasje som tar oss med til baksiden av en begivenhet. Man blir personlig kjent og berørt. Bildene forklarer det store engasjementet i fotball veldig godt, og serien er godt redigert.

Liverpool FC Montevideo lever av å utvikle og selge unge spillere i begynnelse av karrieren. Fra landsbygda er det hentet inn 20 talenter som trener, sover, spiser og går på skole i klubbens ungdomsakademi som har om lag 160 spillere mellom 13 og 19 år.

Urreta FC har fostret rundt 30 profesjonelle fotballspillere, blant andre Luis Suárez. I dag er dette en velstående «baby football»-klubb som også har en egen innendørshall.

De ofrer alt for å bli like store som nasjonalhelten Luis Suárez. For foreldrene er talentene en vei ut av fattigdommen. I Uruguay handler det om å vinne – med alle midler – fra barna sparker sin første ball. Hver morgen står talentene opp klokken syv, spiser frokost og går til fots til Estadio Belvedere, banen til Liverpool. Derfra blir de busset til Complejo La Repubblica de Liverpool, en bondegård som ble kjøpt i 2014.

Liverpool FC har latt stadion forfalle, isteden bruker de pengene på treningsanlegget. På en tidligere bondegård har de 160 mål, fordelt på ti baner med helautomatisk vanningsanlegg til et par millioner kroner, klubbhus og en låve som er blitt ombygget til treningsstudio. Slik kan de utvikle spillere som selges.

Federico Martínez er midtbanespiller på elitelaget til Liverpool F.C. Han har gått gradene i klubben, nå ønsker han seg ut og står på transfer-listene. Proff-livet er det som kan gi avkastning både for klubben, men enda viktigere, for spillernes familier.

Liverpool FC Montevideo i spillertunnellen før hjemmekampen mot Montevideo Wanderers. I år er ni av spillerne i stallen flasket opp i klubbens egne rekker.

Uruguay er et unikt fotballand. Alt handler om fotball.De fleste stadionene er steingamle og slitte, klubbene må hele tiden selge sine beste spillere til utlandet for å overleve, men engasjementet er det ingen ting i veien med. Og landslaget kan aldri avskrives. Og den største stjernen er Luis Suarez, mannen som ble tatt i mot som en helt da han ble sendt hjem fra VM etter å ha bitt en motspiller.


2. pris

Kim Nygård

Adresseavisen

Ismannen fra Os

Bjørn Morten Galåen trener mot VM i vintersvømming i Tallin. Så lenge Glomma flyter fritt, er treningsforholdene perfekte hjemme på Røros. Han målte én grad i vannet denne morgenen, før han kastet seg ut i elva fra sørsiden av Sundbrua og la av gårde med seige tak.

Juryens begrunnelse: Man legger tusenvis av treningstimer inn i forkant av mesterskap, men det er slående få bilder av det. Man får være med i hverdagen når han kjemper, der den virkelige jobben ligger. Det er et godt fotografi hvor man kjenner kulden på kroppen.


3. pris

Vegard Wivestad Grøtt

Bildbyrån

Gulldrømmen som brast

Christian Rismark, målvakt Markus Pettersen og Kristoffer Barmen fortviler etter at Rosenborg har scoret sitt andre mål under seriefinalen på Brann stadion i Bergen. Brann jaktet seriegull. Byens bryggeri slapp et eget «gulløl» med skriften «Gullet ska hem». Men gullet kom aldri til Bergen. Gullet gikk til Trondheim og Rosenborg. Nok en gang.

Juryens begrunnelse: Et godt journalistisk bilde. Ofte ser man glede i sånne bilder, men her er resignasjonen i fokus. Den lille gleden i bakgrunn lager en fin spenning.

Logoen til Adresseavisen
Logoen til Aftenposten
Logoen til Bilder Nordic
Logoen til Bergens Tidende
Logoen til DN
Logoen til Foto.no
Logoen til M24
Logoen til Morgenbladet
Logoen til NRK
Logoen til Sony
Logoen til VG