Videoreportasje / dokumentar, kort

1. pris

Jil Yngland og Anders Melchior

Aftenposten / Paragon

Dukkebarna

Beskrivelse: For den lille familien fra Larvik oppfyller små menneskelignende dukker drømmen om egne barn. De er en del av et lite, men voksende miljø i Norge.

Bidragsytere: Jil Yngland og Anders Melchior (research, foto og redigering)

Juryens begrunnelse: En god videoreportasje skal appellere til følelsene, og dette bidraget stiller i en særklasse. Historiefortellerne tvinger oss til å kjenne på sterke og til dels motstridende følelser rundt et lite kjent fenomen. Reportasjen er svært godt og stilsikkert fotografert. Dette er en dramaturgisk og fortellerteknisk perle der vesentlig informasjon porsjoneres ut med perfekt timing, gir oss stadig ny innsikt og tar oss med på en følelsesmessig reise som begynner med avstand og undring og ender med empati og forståelse.


2. pris

Siv Johanne Seglem

Dagbladet

Jannicke

Beskrivelse: Hvordan oppleves det å få demens i ung alder? Vi følger Jannicke (54) som har blitt diagnostisert med Alzheimers sykdom og hennes samboer og kjæreste gjennom 16 år,  Hildegunn (59).

Bidragsytere: Siv Johanne Seglem (foto, regi og klipp), Trude Lorentzen (journalist)

Juryens begrunnelse: Dette er en dypt gripende kjærlighetshistorie som gir en sjelden nær opplevelse av hvordan det er å leve med Alzheimer. Fortellerne har vært til stede og fanget situasjoner som er avgjørende for å forstå sykdommen. De har også på en rørende og respektfull måte klart å få fram kontrasten mellom en ressurssterk og klok kvinne og det sykdommen gjør med henne og forholdet til partneren. Det innsendte bidraget fremstår noe uferdig på lydsiden, uten at det er avgjørende for helhetsinntrykket.


3. pris

Øyvind Elvsborg

Dagens Næringsliv

Det begynte med Olav Thons lue. Så fikk hun designansvaret for hele hotellkjeden

Beskrivelse: Sissel Berdal Haga (78) har vært samboer med Olav Thon (95) i over tjue år. Da hun gikk av med pensjon som tingrettsdommer begynte hun sin andre yrkeskarriere.

Bidragsytere: Øyvind Elvsborg (foto og redigering)

Juryens begrunnelse: Et kjendisportrett som kommer mye nærmere enn vi er vant til, og som dessuten evner å ta vare på viktige bikarakterer i et relativt kort format. Bildespråket er delikat, og samspillet mellom bilde og kommentar gir fin framdrift i fortellingen. Dette er en fargerik og oppløftende reportasje som viser en annen side av alderdom enn den vi vanligvis ser i nyhetsbildet.

Logoen til Adresseavisen
Logoen til Aftenposten
Logoen til Bilder Nordic
Logoen til Bergens Tidende
Logoen til DN
Logoen til Foto.no
Logoen til M24
Logoen til Morgenbladet
Logoen til NRK
Logoen til Sony
Logoen til VG