Dagligliv Norge

Vinner

Monica Strømdahl

Frilans, Aftenposten

Vil du tafse litt på meg?

Av alle rare ting Helene Gallis (42) har gjort i livet, er dette det rareste. Men da hun lå i sengen klokken halv tre en natt og grublet, kjentes ideen hun fikk som det eneste riktige å gjøre. Da hadde det gått noen dager siden hun fikk beskjeden om at hun har brystkreft. Hver dag får ti kvinner i Norge den samme beskjeden. Hvordan kunne hun gjøre situasjonen hun brått befant seg i nyttig

for andre? Hun inviterte venner og bekjente til tafsefest, så de fikk kjenne på kulen i brystet og vite hva man kan gjøre for å sjekke seg selv. – Kanskje kan min kreft redde andre. Det gir mening i det meningsløse. Juryens begrunnelse: Et oppsiktsvekkende bilde man ikke kan forutse. Overraskende og modig samtidig som det er et alvor og en dybde i det. Et kjempegodt bilde.


Nominert

Jostein Overvik

VG

Holmenskålen!

Tross slåssing og fyll var stemningen på topp – helt på bristepunktet – på baksiden av Frognerseteren under femmila i mars. For russisk storeslem i Holmenkollen la ingen demper på festen. Den var det nesten ingen som fikk med seg. Juryens begrunnelse: Et av de beste bildene av skikultur vi har sett. Samtidig urnorsk og unorsk. Det er en slags orden i kaoset i bildet og man ser kjærligheten til sporten forløse seg i kyss. En skiorgasme.


Nominert

Line Møller

VG

Lys i mørket

For lille Isabella på ett år har livet knapt begynt. Nå forbereder foreldrene seg på at det snart er slutt. – Vi vet ikke hvor lenge Isabella kommer til å leve, sier pappa Lars Kyllo og mamma Ragnhild Halsten. Datteren lider av Tay-sachs, en arvelig, medfødt stoffskiftesykdom. Sykdommen viser seg vanligvis hos spedbarn, først ved slapphet og irritabilitet. Etter hvert tilkommer synstap, forstyrret psykomotorisk utvikling og nevrologiske utfall. Foreldrene gjør alt for at Isabella skal ha det godt i sitt korte liv, og lysterapi er veldig bra. Juryens begrunnelse: Et bilde som ved første øyekast er et omsorgsfullt og ømt øyeblikk. Når man leser bakhistorien hugger det til i hjertet. Fotografen evner å fortelle om et barn i en veldig vanskelig situasjon.

 

Logoen til Adresseavisen
Logoen til Aftenposten
Logoen til Bilder Nordic
Logoen til Bergens Tidende
Logoen til DN
Logoen til Foto.no
Logoen til M24
Logoen til Morgenbladet
Logoen til NRK
Logoen til Sony
Logoen til VG