Nyhet utland

Vinner

Afshin Ismaeli

Aftenposten

IS-fanger i Hasaka

I et fengsel i Hasaka, nordøst i Syria, befinner 5000 personer seg, mistenkt for å være medlemmer av terrorgruppen IS. Felles for alle er at de nekter å ha sluttet seg til IS eller å støtte dem nå. Juryens begrunnelse: Råheten i estetikken rammer hardt. Nyhetsverdien er stor i disse bildene og fotografen har tatt seg til et sted det er vanskelig å komme til. Et av de største spørsmålene igjennom det siste året har vært nettopp hva som vil skje med IS-fangene som sitter fanget i Nord-Syria.

 

Fengselsdirektøren i Hasaka, Robar Hassan, mener fangene i Hasaka er skyldige. – Fangene er fremdeles radikale og har tro på IS, sier han. Fengselets avradikaliseringsprogram ble satt på vent da Tyrkia angrep 9. oktober.

Det er trangt om plassen i cellene.

En fangevokter i gangene til fengselet.

En dansk IS-soldat føres inn i et rom for å møte Aftenposten.

Halvparten av de 5000 innsatte er skadet og ligger på fengselets sykehus.

Fremmedkrigeren fra Sentral-Asia mistet synet i kamper i Baghoz i Syria. Nå ligger han sammen med 2500 andre skadede på fengselets sykehus.


Nominert

Heiko Junge

NTB

Den dysfunksjonelle Nato-familien

Statslederne Erna Solberg, Emmanuel Macron, Angela Merkel og Nato-leder Jens Stoltenberg prøver å vise president Donald Trump veien ut etter et fotoopptak under Nato-toppmøtet i London i desember. Juryens begrunnelse: Hvor er vi på vei? Et vellaget pressebilde som sier mye om situasjonen Nato er i. Hvert enkelt ansikt er fanget i karakteristiske trekk som beskriver deres maktposisjoner på tragikomisk vis.


Nominert

André Liohn

Frilans, Dagens Næringsliv

Konflikten i Libya

I april 2019 var Libya på randen av full borgerkrig. Den rebelske generalen Khalifa Haftar marsjerte med sine tropper mot Tripoli, i strid med FNs vilje, for å kaste landets internasjonalt anerkjente regjering. Militser fra Misurata sendte tropper for å forsvare byen. Her mister en soldat fra Misurata kontroll på våpenet sitt under en kamp om å gjeninnta byens gamle flyplass. Juryens begrunnelse: Det amatørmessige, sårbare og tragikomiske i dette bildet viser sammen hva slags mennesker som er i krig: helt normale folk. Et utrolig godt fanget øyeblikk av en veldig alvorlig situasjon. Det beskriver indirekte et land som er i fullstendig kaos etter Nato, og Norges,inngripen mot Gaddafi i 2011.

Logoen til Adresseavisen
Logoen til Aftenposten
Logoen til Bilder Nordic
Logoen til Bergens Tidende
Logoen til DN
Logoen til Foto.no
Logoen til M24
Logoen til Morgenbladet
Logoen til NRK
Logoen til Sony
Logoen til VG