Sport reportasje

Vinner

Therese Falk ble vinner av kvinneklassen under ultraløpet på Bislett.

Stig B. Hansen

Aftenposten

Utmattet

24-timers løp innebærer simpelthen å løpe så langt du klarer på ett døgn – den mest nådeløse øvelsen innen ultraløp. Den som kommer lengst, vinner. Noen kommer i mål, noen bryter. Utmattet blir de uansett. Bildene er fra ultraløp i Oslo og Barcelona.

Juryens begrunnelse: Fotografen vet hva han vil fortelle og har en tanke bak serien. En bra måte å nærme seg en løpekonkurranse på.

 

Arvid Haugen etter over 24 mil på 24 timer. Det holdt til NM gull.

Stian Driveklepp løp over 10 mil før han måtte gi seg.

Håkon Næsheim tar seg en strekk etter løpet.

Sergio løp 172 kilometer på 24 timer.

Enorme mengder energidrikk fortæres under løpene. Noe av det kommer opp igjen.

Etter å ha løpt i 24 timer stiller man ikke stor krav til komfort.

For enkelte blir veien inn i garderoben for
lang og en liten sovepause må legges inn.


Nominert

Jacob Butler Christoffersen skulle bli advokat. Nå bor han i gaming-huset og forsøker å kvalifisere seg til konkurranser med premier fra 440.000 til 25 millioner kroner. Beboerne i huset får full lønn gjennom sponsing.

Christian Breidlid

Aftenposten

De nye toppidrettsutøverne

På Grefsen, blant godt etablerte familier, med utsikt over hele Oslo, ligger Norges første e-sportshus. – Vi må tenke som andre toppidrettsutøvere, for det er det vi er, sier Joachim Haraldsen, husets grunnlegger. De er unge menn i alderen 18-25 med en drøm om å bli verdens beste spillere. Juryens begrunnelse: En skjult verden og sport vi vet lite om. En god idé som vi håper fotografen forfølger videre.

Sebastian Poulsen (18) fikk lov å droppe ut av videregående skole for å satse på spilling. Til enhver tid ser 30.000 mennesker på at han spiller på Twitch.

Selv om mye foregår virtuelt blir det satt et slags krav om fysisk aktivitet for husets beboere. Fra 1700 til 0100 har de kjernetid i å trene ved å spille.

De står opp i 12-tiden, med mindre det er turneringer i andre tidssoner.

Tore Odiin (t.h.) er ansvarlig for medieproduksjon. Her lager de en reaksjonsvideo, der Jacob Butler Christoffersen kommenterer på situasjoner i et dataspill. De er kjendiser og påvirkere i gaming-miljøet.

Huset er stort og hver av beboerne har sitt eget rom i tillegg til store fellesarealer og hage.

Det går mye i ferdigretter når de lager mat. Men de har også hatt kjendiskokker og andre matpåvirkere på besøk for å lage middag. Dette blir selvfølgelig filmet.


Nominert

Åtte kvinner fra ulike steder på Helgeland er med på kurset, og første del av kurset er harejakt med hund. Monica Mathisen er kvinnekontakt for foreningen, og har med seg ektemannen Harald Inge som instruktør. De har tatt med seg harehundene Bianca og Peggy. Få minutter etter hunden er sluppet, spretter de snøhvite harene frem fra skogkanten.

Therese Jægtvik

Helgelands Blad

I sporet på pus

I 2017 var omtrent ti prosent av de som drev med jakt kvinner. I år er det 14,5 prosent. De siste fem årene har kvinneandelen økt med hele 22,1 prosent, melder SSB. Økningen skjedde etter Norges jeger- og fiskerforening i 2017 satte i gang en egen strategi for å få flere kvinner inn i jaktmiljøet. Nå arrangeres det egne jaktaktiviteter over hele landet for å få kvinnene med. Denne helgen arrangerer Alstahaug jeger- og fiskerforening harejaktkurs kun for kvinner, for tredje året på rad. Juryens begrunnelse: En estetisk fin reportasje om kvinner som inntar en tradisjonelt mannlig sport. Det gir et ekstra lag til en poetisk fortelling.

Deltaker på kurset, Andrea Botn, prøver seg på støkkjakt. Selv om harene skal være godt synlige med vinterpelsen på, er det ingen skudd som blir avfyrt på denne delen av kurset.

Selv om kvinneandelen har gått opp, er jakt helt klart en mannsdominert arena fortsatt. Det finnes noen få rene jaktlag med kvinner i landet, men
langt fra så mange som de tradisjonelle jaktlagene med bare menn. – Derfor er det så viktig å være med på kurs som dette. Det er ikke bare for å lære
seg harejakt, men også å bli kjent og knytte kontakter med andre som har samme interesser. Vi damer er så flinke til å snakke om at vi skal finne på
flere ting når vi møtes sånn som dette, men vi må bli bedre på å faktisk gjøre det, sier kvinnekontakt Monica Mathisen.

Monica Leirbekkhei fra Mo i Rana fikk skutt sin første hare under kurset på Dønna.

Etter en runde med støkkjakt uten hell og snøen begynner å dale ned, går instruktør Harald Inge Mathisen og deltaker Monica Leirbekkhei tilbake til grendehuset de bor på under kurset.

De to første harene ble skutt under jakt med hund.

Logoen til Adresseavisen
Logoen til Aftenposten
Logoen til Bilder Nordic
Logoen til Bergens Tidende
Logoen til DN
Logoen til Foto.no
Logoen til M24
Logoen til Morgenbladet
Logoen til NRK
Logoen til Sony
Logoen til VG