Årets Nykommer

Vinner:

Mario de la Ossa Sætre,

student Bilder Nordic

Langt fra – Hjemme

Arbeidere pendler hele året, fra hele Europa, til Norge for å tilby landet den arbeidskraften ansett som nødvendig for å drifte, vedlikeholde og bygge landet. Siden utvidelsen av EU i 2004 har arbeidsinnvandring til Norge vært dominert av østeuropeiske land som Polen, Litauen og Romania. Hverdagen til denne arbeids – gruppen består ofte av lange dager på arbeidsplassene etterfulgt av dødtid på brakkene eller hus i utkanten av byer og samfunnet forøvrig. Mange – len på systematisk integrering av disse arbeidsinnvandrerne sammen med manglende språkkunnskap og isolasjon gjør dem spesielt utsatt for sosial dumping. For de som reiser til Norge er det et stort offer å forlate familie, venner og det kjente. De fleste drøm – mer om jobb i hjemlandet med like gode arbeidsvilkår som de får i Norge for å kunne være nærmere familie.

Krzysztof Dziekan (57) fra Gdansk inviterer inn på det lille rommet på brakken. Han er fascinert av historie og savner å dra på ferie. Han og de polske kollegaene holder daglig kontakt med familiene sine. Savnet er stort. Med glede og stolthet viser han frem bilder og videosnutter av dattera og sønnen som studer – er i Polen.

Juryens begrunnelse: 

Juryen har savnet denne tematikken i norsk fotografi. Vi har aldri sett en reportasje om disse arbeiderne, som er så tilstedeværende i samfunnet vårt. En veldig sterk bildeserie.

De polske arbeiderne er katolske og drar hver søndag sammen inn til messe. De har alle et ikon hengende over sengen. Covid 19 har gjort at de nå må se messen over nettet.

 

Med mange på brakkene og lite plass blir soverommet også matskapet.

 

Donatas fra Litauen har dekorert stuen sin til Jul.

 

Adrian Jitaru hviler øynene på rommeet sitt.

 

22 arbeidere fra en rekke øst europeiske land deler alle samme lille kjøkkenet. Det kan fort hope seg opp.

 

Samlet på rommet forteller de Polske arbeiderne om livet i hjemlandet. De prater om korrupsjonen som gjennomsyrer mange av de øst europeiske landene men også om familien, gode minner og grunnen til at de er i Norge.

 

Arbeidsinnvadrere i Norge og verden står ofte sårbare for utnyttelse og sosial dumping. Velstående nasjoner som Norge må løfte på fasaden og sette standarden for hvordan behandle denne arbeidsgruppen.

 

Logoen til Adresseavisen
Logoen til Aftenposten
Logoen til Bilder Nordic
Logoen til Bergens Tidende
Logoen til DN
Logoen til Foto.no
Logoen til M24
Logoen til Morgenbladet
Logoen til NRK
Logoen til Sony
Logoen til VG