Dokumentar Norge

Vinner

Knut Egil Wang,

Moment

Stillstandsrapport

Bilder fra Oslo i den underlige koronatiden.

Juryens begrunnelse: 

Denne serien beskriver tilstanden vi alle har vært inne i dette året med humor, varme og medmenneskelighet. Det er ingen koronaserie som holder samme klasse.

Frogner 19. mars.

 

Slottsplassen 26. mars.

 

Nationaltheateret stasjon 31. mars.

 

Koronapinnen holder Birgitte Gjestvang og Gyrid Listuen på trygg avstand fra hverandre hele turen fra St.Hanshaugen til Idioten og tilbake igjen.

 

Frognerseteren 5. april.

 

Majorstuen 6. mai.

 

Frognerparken 2. juledag.

 


Nominert

Andrea Gjestvang

Fra forelskelse til død

Hvert fjerde drap i Norge er en kvinne som blir drept av kjæresten eller ekskjæresten. Antall kvinner som mishandles øker, og mørketallene er store. Hva får ressurssterke, oppegående kvinner til å bli hos – eller gå tilbake til – menn som utsetter dem for psykisk og fysisk vold?

Juryens begrunnelse: 

En helt umulig fotooppgave å løse, som fotografen har gjort med respekt. Det er som om bildene peker ut av bilderammen mot et nærvær eller fravær av noe, utenfor bildet. Det er skapt et rom for betrakteren av bildene til å forsøke å sette seg inn i noe tungt og uvirkelig, som ellers blir abstrakt. Man ser fotografen har brukt god tid på dette.

«Siri» husker fortsatt hvor stille og folketomt alt var da hun satt på denne bussholdeplassen, på vei bort fra den voldelige kjæresten.

 

«Bente» er moren til «Siri». Først da datterens voldelige kjæreste gikk løs på henne, klarte datteren å forstå at hun måtte komme seg unna.

 

Sengen på et av landets krisesenter. Hvert år bor det 1700 kvinner på norske krisesentre. Ni av ti av dem er blitt utsatt for gjentatte overgrep

 

«Trine» ble utsatt for psykisk og seksuell vold i det 15 år lange forholdet til eksmannen.

Kjøkkenbordet står dekket til lunsj for fire i et av landets krisesentre. Innenfor disse veggene bor kvinner og barn i månedsvis, ofte kommer de tilbake gang på gang.

 

«Klaudia» leker med datteren sin. De har bodd på krisesenteret, etter at ekskjæresten og faren til barnet hennes var voldelig. Trakasseringen har fortsatt i årene etter bruddet.

 

Den røde bøyen i Lysfjorden i Forsand viser hvor liket av Agnes Elisabeth Müller (36) ble funnet 4.mai 2014. Hun ble først voldtatt av ektemannen. Deretter kvalte han henne med et tau og dumpet henne i fjorden. Han ble dømt til 21 års fengsel.

 

«Raina» holder en tegning som datteren har tegnet av familien, da den var fulltallig. Med far, mor, og fire barn. «Raina» er en av kvinnene som har bodd på krisesenteret. Hun har levd i to lange forhold med menn som mishandlet henne fysisk og psykisk.

 


Nominert

Monica Strømdahl

Frilans, Aftenposten

Metamorfose

Oslo. Mellom asfalt og himmel, mens dag blir til natt, vokser det opp en ny generasjon bybarn. Før og etter nyhetene som preget sommeren 2020, har jeg sett dem. På basketbanen, ved elva, i parken. De enser ikke annet rundt seg enn hverandre. Hvor er de på vei? De skulle kanskje vært et annet sted i ferien. Badet i blåere vann, spist annen mat. Men det viktigste er at de er sammen. Verden fylles konstant av nye mennesker som prøver finne sin vei. Utenfor de voksnes synsfelt vil de gjennomgå sin transformering, og utforske følelsen av en sommernatt som aldri ender. Bildet over: Maria (11) og Ellinor (11).

Juryens begrunnelse: 

En magisk og vakker bildeserie som skildrer forholdet mellom ungdom – mene og omgivelsene deres. Bildene bringer tilbake minner av egen ungdom, den boblen man lever i da. Serien er tidløs og allmenn – menneskelig på en måte som er spesielt deilig å se i år.

Bandet “The Pricks” med venner etter en konsert.

 

Nils (9) i  Kværnerdalen

 

Ida (14), Pia (14) på vei til Majorstua

 

Oslo sett fra Ekebergskrenten.

 

Marie (19), Iladalen.

 

Philip (11), Jonas (8), Nicolai (10), William (11) hopper fra brua i Nydalen.

 

Sunniva (19), Sofia (20), Gråbb (19)

 

Magnus (13), Emma (11), William (13), i Akerselva

 

David (14), Tommaso (15), Daniel (16) i kuba-parken.

Logoen til Adresseavisen
Logoen til Aftenposten
Logoen til Bilder Nordic
Logoen til Bergens Tidende
Logoen til DN
Logoen til Foto.no
Logoen til M24
Logoen til Morgenbladet
Logoen til NRK
Logoen til Sony
Logoen til VG