Nyhet Norge

Vinner

Martin Slottemo Lyngstad

Aftenposten

Statsministerens korona-år

Erna Solberg og Helseminister Bent Høie møter i Beredskapsutvalget for biologiske hendelser morgenen 12. mars i Helsedirektoratet. Samme dag blir Norge stengt ned på grunn av den raske spredningen av koronaviruset. – I dag kommer regjeringen med de sterkeste og mest inngripende tiltakene vi har hatt i Norge i fredstid. Tiltakene kommer til å ha stor innvirkning på vår personlige frihet, sa Solberg

Juryens begrunnelse:

Bildet representerer det absolutt største som skjedde i fjor. Dette er ett minutt over tolv, øyeblikket Norge stenger ned. Bildet har en nerve i seg hvor man ser det politiske lederskapet off guard, på en måte man ikke har gjort før eller siden koronapandemien kom til Norge. Et bilde for historiebøkene.


Nominert

Jørgen Braastad

VG

Veien ble borte

Onsdag morgen står bilen til Even igjen kun meter fra raskanten med nødblinken på. Et redningshelikopter fra forsvaret saumfarer området. Natt til lille nyttårsaften gikk det et stort kvikkleireras i Gjerdrum der 10 mennesker omkom.

Juryens begrunnelse:

Bildet har noe ikonisk ved seg. Man ser skalaen og skjønner umiddelbart alvoret. Det er brutalt fotografi som viser årets største nyhetshendelse i Norge utenom Korona.


Nominert

Gøran Bohlin

VG

Her kjemper de for livet

På en helt avstengt avdeling på Oslo universitetssykehus på Ullevål ligger de mest kritisk syke koronapasientene — de fleste intubert og koblet til en respirator. Pasientene på denne avdelingen er så dårlige at én lege og to intensivsykepleiere overvåker hver sin pasient — døgnet rundt. På Ullevål har de mistet 34 koronasyke pasienter siden pandemien startet, presset er stort for de som jobber på avdelingen

 

Juryens begrunnelse:

Et rolig, ærlig blikk inn et sted det har vært vanskelig å få komme til, både for pårørende og journalister. Bildene viser menneske – ne på frontlinjen, de som har stått på i kampen mot korona. De jobber mer, får mindre pauser. Bildet med juletreet på pauserommet gir noe ekstra og viser hva som har blitt ofret, uten å overdramatisere.

Mannen ligger utslått i sengen, tilkoblet en rekke maskiner. Øynene hans er teipet igjen for å unngå at de blir tørre. Han ligger i koma.

 

Sterke søvndyssende medisiner doseres og tilføres gjennom denne maskinen.

 

– Det er ikke gitt at de dårligste overlever, sier Knut Gaustad.
Sammen med sine kolleger jobber han i den såkalte kohorten time etter time.

 

01.30 tar Stig Stavnes en kjærkommen pause midt i maratonvakten. På tven viser de en dokumentar om en franske klatrer.

 

Julen markeres. Kanskje spesielt i år. Kontrasten er stort til kampen som foregår inne på intensivavdelingen, bare noen meter unna.

 

Det blå lyset i 3. etasjen vitner om den stille kampen som alltid pågår på avdelingen. Utenfor gjerdene går trafikken på Ring 2 som normalt.

Logoen til Adresseavisen
Logoen til Aftenposten
Logoen til Bilder Nordic
Logoen til Bergens Tidende
Logoen til DN
Logoen til Foto.no
Logoen til M24
Logoen til Morgenbladet
Logoen til NRK
Logoen til Sony
Logoen til VG