Nyhet utland

Vinner

Thomas Nilsson

VG

Black Lives Matter-demonstrasjoner

George Floyd ble kvalt til døde av en politibetjent som hadde kneet på den afroamerikanske mannens nakke i 8 minutter og 46 sekunder. En video av hendelsen vekket sterke reaksjoner da den ble publisert og Minneapolis ble fylt med Black Lives Matter-demonstranter. Demonstrasjonene resulterte i voldelige konfrontasjoner med politiet

Juryens begrunnelse:

En gjennomført serie uten svake bilder, som viser en av årets viktigste hendelser. Bildene er både estetisk og journalistisk sterke og viser mange aspekter ved demonstrasjonene. En perfekt nyhetsreportasje.

En demonstrant i Minneapolis er blitt truffet i hodet av en av politiets gummikuler. Journalister ble også mål for politiet, og en fotograf mistet det ene øyet etter å ha blitt truffet.

 

Politiet har evakuert politistasjonen, og demonstrantene har satt fyr på den. Det var her politimannen som drepte George Floyd jobbet. “I can’t breath” var Floyds siste ord.

 

En demonstrant prøver å flykte fra tåregassen til politiet.

 

Flere butikker blir plyndret under demonstrasjonene.

 

– Det er oss mot dem akkurat nå. De er ikke her for å beskytte oss, de er her for å forsøke og roe oss ned. De kommer bare til å skade oss. Vi marsjerer fredelig i gatene, sier Reese Sanders.

 

Soldater ble kalt inn for å prøve å kontrollere situasjonen.

 

Mange butikkeiere beskytter vinduene sine mot vandalism, samtidig som de benytter anledningen til å uttrykke støtte til demonstrantene.


 

Nominert:

Afshin Ismaeli

Aftenposten

Brann i Moria-leiren

Branner har ødelagt store deler av Moria-leiren på den greske øya Lesbos. Etter nattens brann i Morialeiren står opp mot 13.000 mennesker nå uten tak over hodet. Familier sover på parkeringsplasser og langs veiskuldre. Siden 2015 har øya tatt imot migranter og flyktninger som kommer sjøveien fra Tyrkia. Leiren ble opprinnelig bygget som en militærleir med kapasitet til 3000 mennesker

Juryens begrunnelse: 

Disse bildene gjør en viktig jobb. Fotografen er midt i historien, og vi får følge tett på en enkeltskjebne. Sterkt åpningsbilde.

Helikoptre fløy over leiren mange ganger for å slippe ned store mengder vann.

Frustrerte migranter demonstrerer ved politisperringer på veien inn til byen Mytilini.

Politiet sto klare med tåregass, batonger og skjold og hjelmer.

Oppørspoliti står klare med tåregass.

Bare ruiner igjen av flyktningleiren på Lesvos.

Barn sover på asfalten. mange har ikke noe annet enn tepper å ligge på.

 


Nominert:

Amund Bakke Foss

VG

Jenta som overlevde

Den 4. august eksploderte en av verdenshistoriens kraftigste eksplosjoner ved havnen i Libanons hovedstad, Beirut. Minst 190 mennesker ble drept og over 6000 ble skadet. 300.000 mennesker ble hjemløse.

Aline Farag (5) går bort til en haug av betong og papirrester utenfor hjemmet sitt og plukker opp en notatbok. Hun har allerede en penn i hånden og begynner å tegne bokstavlignende kruse – duller. Hun kan ikke skrive, men drømmer om å gå på skolen. Hun sover nå under åpen himmel og sliter med voldsomme mareritt. Aline og hennes familie fra byen Raqqa i Syria lever som flyktninger og bor i et av de nærmeste husene til havnen i Beirut. De ble alle svimeslått av eksplosjonen, men overlevde. De har ingen ting igjen av huset de en gang bodde i og drømmer om å flykte videre til Europa. Det er om lag 1,5 millioner syriske flyktninger i Libanon og som i så mange andre katastrofer er det de med minst ressurser som rammes hardest.

Juryens begrunnelse: 

I denne kategorien var det lite håp, det er en trist verden. Libanon har vært igjennom sitt verste år, med eksplosjonen i havna og økonomisk kollaps. Midt i dette finner denne jenta en tegneblokk og begynner å tegne. Det sier noe om menneskets evne til å fortsette.

Logoen til Adresseavisen
Logoen til Aftenposten
Logoen til Bilder Nordic
Logoen til Bergens Tidende
Logoen til DN
Logoen til Foto.no
Logoen til M24
Logoen til Morgenbladet
Logoen til NRK
Logoen til Sony
Logoen til VG