Portrett

Vinner:

Marte Vike Arnesen

Teppefall

Fredag 6.november, da Raymond Johansen (Ap) besluttet å innføre en sosial nedstenging av Oslo, hadde regissør Hilde Brinchmann og Tigerstadsteatret premiere på Oslo Nye Trikkestallen. Det ble premiere og teppefall samme dag. Dagen etter pakket de ned igjen alt de hadde brukt to måneder på å bygge, etter kun én forestilling.

— Vi har hevet oss rundt for å korona-tilpasse måten vi jobber på. Vi er jo en bransje som er vant til å tenke nytt, men når vi gjør noe som er såpass innenfor smit – tevern og det allikevel ikke går, blir du trøtt, sier regissør Hilde Brinchmann.

Juryens begrunnelse: 

Helt surrealistisk bra. Man ser melankolien i blikket hennes. Alt stenges ned og det synes i bildet. Scenen hun sitter på ble revet. En soleklar vinner.


Nominert:

Aleksander Nordahl

Dagens Næringsliv

Hvaldimir

En hvit og mystisk skikkelse dukket opp utenfor Finnmarkskysten. Det var belugahvalen Hvaldimir. Historiene florerte om hvalen som ble frigjort fra seletøyet sitt. Noen mente han var russisk spion, andre at han hadde rømt fra et akvarium. Mens den hvite og vennlige hvalen ble instargramstjerne holdt russiske myndigheter tyst. Utenlandske aktivister prøvde å ta eierskap til hvalen som plukket opp både telefoner og kjøttbein til de skuelystne. Nå saumfarer Hvaldimir norskekysten sørover etter sine egne.

Juryens begrunnelse: 

Alle elsker Hvaldimir. Selv om mennesket normalt veier tyngst i portrettkategorien betyr ikke det at dyr ikke har sin egen personlighet. Det er ikke bare en hval, det er den hvalen som ser oss i øynene her. Den blir menneskelig. Et sterkt møte mellom dyr og menneske.


Nominert:

Espen Rasmussen

VG

De mest sårbare under corona-lockdown

Hvordan tok Norge vare på de mest sårbare under pandemien?

I fire måneder lå Jill Arild (58) på sofaen hjemme. Da syke – husene økte koronaberedskapen i mars og april, ble over 29.000 avtaler utsatt eller avlyst i voksenpsykiatrien. I barne- og ungdomspsykiatrien ble nærmere 21.000 avtaler utsatt eller avlyst. Over hele landet ble fysiske møter erstattet med telefoner og video. – Bak hvert av disse tallene finnes et sårbart menneske, sier Jill Arild. Personer med en psykiatrisk diagnose ble satt i en akutt, kritisk situasjon. Folk med milde depresjoner eller angst, satt hjemme og ble dårligere og dårligere, tenker hun.

Juryens begrunnelse: 

Et prosjekt det er vanskelig å komme utenom. En utrolig mørk serie som viser kostnaden koronatiltakene har hatt på folk.

Rett før pandemien mottar etterforsker Sigrun Modell (43) flere anmeldelser av overgrep og vold mot barn. Snart blir de fanget hjemme, sammen med sin mistenkte overgriper.Hvordan skulle politiet nå dem når landet stengte ned? – På pulten min lå syv-åtte nye anmeldelser om vold og overgrep mot barn. De hadde fortalt om det til en lærer eller barnehageansatt, men nå stengte skoler og barnehager, før vi rakk å avhøre dem. Dette var barn som potensielt led og kunne bli utsatt for nye overgrep. Hva skulle vi gjøre?

 

Farmoren til Thomas (16) tok livet sitt under pandemien. – Først tror jeg at jeg fikk sjokk, forteller Thomas. Farmoren hadde nettopp vært hos frisøren. Det var tre måneder siden farfaren ble funnet død på hytta etter hjertestans.Skoleeleven hadde akutt behov for hjelp. Helsesykepleieren på skolen var omplassert til smittetesting.
234 kommuner satte helsesykepleiere til å løse coronaoppgaver da skolene stengte. Over natten ble de som er utdannet til å følge opp utsatte barn, beordret til nye arbeidsoppgaver. Men de sårbare elevene ble ikke borte da regjeringen stengte skolene 12. mars.

 

38 år gamle Atle ble i januar i fjor ble han lagt inn på et langtidsopphold på en rusklinikk i Bergen. I mars banket det på døren til rommet hans. Han fikk beskjed om å pakke og dra med en eneste gang. Men hvor skulle han dra? Det var ingen plan. Atle ble reddet av at han fikk seg kjæresten, som han flyttet sammen med.

 

Ni dager etter at Roy Hansen ble skrevet ut fra rusbehandlingen, tok han sitt eget liv. Fra bilen ringer datteren Marita en psykiatrisk sykepleier som hun snakker med hele veien fra Hønefoss til farens hjemsted Nesodden. Minst 77 pasienter ble skrevet ut fra pågående rusbehandling i mars og april 2020 begrunnet i coronapandemien.

 

12. april klokka 14.33 sender Janne Helen Hansen en tekstmelding til datteren: «Ta tlf Roy er død». Det er ni dager siden mannen hennes ble skrevet ut fra rusbehandlingen. Roy tok livet sitt. – Hadde Roy bare kunnet få være et sted mens han ventet på å komme inn i behandling… Det er det som er så tragisk og urettferdig, sier enken Janne. Tre dager etter at han dør står behandlingsplassen på Fetsund klar til å ta imot Roy Hansen.

 

 

Logoen til Adresseavisen
Logoen til Aftenposten
Logoen til Bilder Nordic
Logoen til Bergens Tidende
Logoen til DN
Logoen til Foto.no
Logoen til M24
Logoen til Morgenbladet
Logoen til NRK
Logoen til Sony
Logoen til VG